F(x)tec Pro1-X: un telefon care poate rula Android și Linux, dezvoltat în parteneriat cu XDA Developers

28.10.2020
F(x)tec Pro1-X: un telefon care poate rula Android și Linux, dezvoltat în parteneriat cu XDA Developers

Din când în când apar proiecte foarte interesante din partea unor companii independente, care nu doresc să atingă un succes de masă precum companiile mari. Acestea sunt mulțumite dacă servesc o nișă limitată la doar câțiva clienți care caută respectivul produs dar nu îl găsesc nicăieri. Un astfel de produs este și Pro1-X de la F(x)tec, un smartphone cu design slider care ascunde o tastatură fizică QWERTY completă și care vine cu o promisiune interesantă: acesta poate rula fie Android, fie Ubuntu Touch, fie… alte sisteme de operare. Fiind vorba despre un telefon dedicat în special celor cărora le place să experimenteze cu software-ul, un parteneriat cu XDA Developers nici măcar nu pare ieșit din comun.

Pro1-X este un telefon dedicat pasionaților de software și productivitate

În acest moment F(x)tec Pro1-X este listat într-o campanie de finanțare cu ajutorul comunității pe Indiegogo. Telefonul există în acest moment sub formă de prototip și ar urma să fie lansat cândva în primăvara anului viitor, cu livrări promise pentru luna martie. La un preț de pornire de 649 dolari americani la reducere, acesta ar putea părea scump, însă prețul final va fi și mai mare, de 899 dolari, odată ce va fi lansat oficial.

Totuși, trebuie să luăm în considerare că este un smartphone foarte nișat, care va fi produs în puține exemplare, astfel, costurile pentru dezvoltarea lui vor fi mai mari. Totuși, F(x)tec promite că Pro1-X va oferi specificații decente, pe lângă posibilitatea de a schimba între două sau mai multe sisteme de operare.

f(x)tec pro1-x

Vorbim despre un telefon care va folosi un chipset Snapdragon 835, deci nu ceva de ultimă generație. Probabil că modelele mai noi sunt în continuare foarte scumpe, dar performanța ar trebui să fie în continuare destul de bună pentru activități de productivitate. Acesta va folosi un ecran de 5,99” cu rezoluție Full HD+, camere nu tocmai performante, dar decente, cu senzori de 12, respectiv 5 megapixeli și configurații cu 6 sau 8 GB RAM și 128 sau 256 GB stocare internă. Desigur, va exista un slot microSD, cât și posibilitatea de dual-SIM.

Va putea rula și Windows la un moment dat

Singurul lucru cât de cât îngrijorător este însă bateria de 3.200 mAh, care pare cam mică pentru un dispozitiv atât de mare.

Din fabrică, telefonul va putea rula Android 9, LineageOS 17 și Ubuntu Touch, însă sunt promise și alte sisteme de operare, inclusiv Windows, Sailfish și Debian Linux. Fiind un telefon cu Ubuntu Touch, acesta ar putea fi transformat ușor într-un desktop, conectându-l la un monitor și la periferice.

Campania de Indiegogo este deja complet finanțată. F(x)tec a cerut inițial 75.000 de dolari pentru a putea începe producția acestui model, însă deja a strâns 164.000 de dolari, adică mai mult decât dublu.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult