Galaxy S 4 – care e costul de fabricaţie şi ce umflă preţul final din magazin

20.03.2013
Galaxy S 4 - care e costul de fabricaţie şi ce umflă preţul final din magazin

Galaxy S 4, cel mai avansat smartphone cu Android din oferta Samsung, a fost trecut printr-o disecţie virtuală de cei de la IHS iSupply, în urma căreia putem estima cu ceva majă de eroare cât cheltuie de fapt Samsung pentru fabricarea unui exemplar Galaxy S 4 şi cum se prezintă acesta atunci când îl comparăm cu un exemplar Galaxy S III din generaţia anterioară.

Galaxy S 4 - care e costul de fabricaţie şi ce umflă preţul final din magazin

Cum era de aşteptat, cel mai costisitor subansamblu pentru Galaxy S4 este perechea formată din ecranul Full HD Super AMOLED de 5 inch şi interfaţa touch capacitivă, care împreună costă 75 dolari – cu 10 dolari mai mult decât ecranul cu rezoluţie 720p folosit de Galaxy S III.

Chipsetul Exynos 5410, compus din două module quad-core cu nuclee Cortex-A15/Cortex-A7 şi GPU cu performanţe de invidiat, are un cost de fabricaţie relativ modest, de numai 30 dolari. Totuşi, judecând după preţul de 17.5 dolari plătit pentru chipsetul Exynos 4410 aflat la inima lui Galasy S III, putem spune că Samsung a făcut un sacrificiu destul de mare pentru a duce modelul Galaxy S 4 la un nivel de performanţă care să pună pe jar competiţia.

Upgrade-ul celor două camere foto de la configuraţia 8MP + 1.9 MP pentru Galaxy S IIl, la 13 MP + 2 MP pentru Galaxy S 4, se traduce într-un cost suplimentar de numai 1 dolar, respectiv 20 dolari pentru ambele componente. Diferenţa este însă recuperată din preţul ansamblului format din cei 16 GB memorie flash + 2 GB memorie RAM DDR3, care împreună costă 28 dolari.

Pachetul de senzori (accelerometru, lumină ambientală, busolă digitală, barometru, umiditate, temperatură şi senzorii infraroşu pentru controlul prin gesturi) induce un cost suplimentar de 16 dolari, iar receptorul GPS, modulul Bluetooth şi placa de reţea WiFi costă încă 9 dolari. Acumulatorul detaşabil de 2600 mAh costă 5.6 dolari, iar restul de componente mecanice/electromecanice ridică preţul cu încă 22 dolari.

Samsung Galaxy S 4

Puse cap la cap, componentele necesare pentru un exemplar Samsung Galaxy S 4 în variantă HSPA+ costă 236 dolari, la care se adaugă încă 8 dolari pentru manopera executată de muncitorii responsabili cu asamblarea produsului finit.

Judecând după preţul de aproximativ 579 dolari la care este aşteptat să se vândă noul Galaxy S 4 pe teritoriul Statelor Unite, marja de profit bate spre 335 dolari, sau chiar mai mult dacă luăm în considerare preţul de 600 – 700 euro anunţat pentru Europa. În realitate, pe lângă costurile induse de magazinele care intermediază vânzarea către utilizatorul final, TVA şi alte taxe vamale, o proporţie însemnată din preţul final este atribuit costurilor ascunse. Acestea includ activităţi de cercetare/dezvoltare întreprinse în fabricile Samsung pe toată durata perioadei de proiectare, costuri de promovare în campanii publicitare, costuri de licenţiere pentru folosirea unor tehnologii aparţinând altor companii şi dezvoltarea aplicaţiilor software livrate.

Comparat cu predecesorul său, noul Galaxy S 4 are un cost de producţie cu 15% mai mare, sau 30.4 dolari peste preţul unui exemplar Galaxy S3.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult