Galaxy S23 și S24 ar putea veni fără opțiune Exynos, Samsung pregătind un chipset complet nou

25.05.2022
Galaxy S23 și S24 ar putea veni fără opțiune Exynos, Samsung pregătind un chipset complet nou

Luând exemplul Apple, Samsung investește masiv în dezvoltarea unui succesor Exynos cu design personalizat mult mai eficient. Însă efortul necesar este atât de mare încât noul chipset ar putea să nu fie gata la timp pentru lansarea Galaxy S23 și nici S24.

Potrivit informațiilor obținute din surse apropiate companiei, planul pe care Samsung îl va anunța în luna iulie prevede crearea unei super-echipe cu peste 1000 de angajați, reunind cei mai buni ingineri industrie, lucrând exclusiv la dezvoltarea noului chipset. Costurile acestui proiect vor fi cu siguranță uriașe, însă sud-coreeni ar putea avea resursele necesare pentru a-l duce la îndeplinire. Odată finalizat, noul chipset ar constitui pentru Samsung un atu incontestabil atât în fața celorlalți jucători din piața de telefoane cu Android, dar mai ales, ar transforma compania sud-coreeană într-un competitor redutabil pentru Apple.

Deși au performanțe competitive, pe segmentul Android, actualele chipseturi furnizate de Qualcomm, Samsung și MediaTek nu reușesc să ajungă din urmă soluțiile de procesare disponibile în ecosistemul iOS. Ba chiar, se întrevede atingerea unor limite tehnologice foarte dificil de depășit, fără o regândire fundamentală a regulilor care aceste chipseturi sunt proiectate. În loc să avem chipseturi adaptate special pentru hardware-ul pe care îl echipează, găsim doar soluții optimizate la nivel generic, care funcționează pe o largă varietate de dispozitive, doar că nu foarte eficient. Așa se face că majoritatea telefoanelor flagship din actuala generație Android au probleme cu supraîncălzirea, plafonând performanțele și autonomia bateriei. Însă acestea sunt doar simptome pentru o problemă și mai dificilă: tehnologiile de fabricație a microprocesoarelor nu mai evoluează în ritmul cu care ne-am obișnuit.

Astfel, este evident că pentru a obține noi creșteri de performanță este nevoie de o abordare complet diferită, pe care Samsung este pregătit să și-o asume, la câțiva ani după ce Apple a pornit deja pe această direcție. Vestea proastă este că ceilalți jucători din tabăra Android ar putea să nu dispună de resursele financiare necesare pentru a întreprinde un plan atât de ambițios, fapt ce va adânci și mai mult prăpastia între producătorii smartphone de top (ex, Samsung, Google) și restul.

Cât despre Exynos, la fel ca brandul Galaxy Note, pare deja prea mult compromis cu lansări nereușite pentru a mai fi păstrat. Astfel, Samsung ar putea lansa noul chipset sub un nume complet diferit. Probabil că parteneriatul cu AMD va avea un rol important, cel puțin pentru dezvoltarea părții de accelerare  grafică, unele din tehnologiile perfecționate împreună cu Samsung ajungând, eventual, să fie adaptate și pentru viitoarele generații de acceleratoare grafice pentru PC.

Potrivit zvonurilor de până acum, planurile Samsung sunt cu bătaie lungă, succesorul Exynos fiind așteptat abia din anul 2025. Între timp, alegerea unui telefon Galaxy S23 sau Galaxy S24, toate venind cu același model de chipset, cel mai probabil furnizat de Qualcomm.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult