Galaxy S23 Ultra ar putea fi primul telefon cu cameră foto de 200MP

10.05.2022
Galaxy S23 Ultra ar putea fi primul telefon cu cameră foto de 200MP

Samsung a anunțat ISOCELL HP1, primul senzor foto de 200MP pentru dispozitive smartphone, încă din toamna anului trecut. Însă acesta nu a ajuns în echiparea S22 Ultra, speranțele mutându-se către succesorul Galaxy S23 Ultra.

La fel ca în cazul primului senzor Samsung de 108MP, performanțele foto obținute cu primul primul senzor de 200MP s-au dovedit a fi nu chiar atât de stelare, pixelii extrem de mici reușind să capteze suficientă lumină pentru a livra detaliile promise doar în condiții ideale de iluminare, sub cerul senin al zilelor de vară. În restul timpului, camerele foto cu mai puțin megapixeli s-au dovedit mai eficiente în livrarea unei calități superioare a imaginii, încercările de compensare a acestui neajuns folosind tehnologii precum Pixel Binning și optimizări la nivel de software atingând rapid limite de netrecut.

Revenind la ISOCELL HP1, primul senzor foto de 200MP pare că a fost dezvoltat de Samsung doar ca un produs de vândut fabricanților smartphone prinși în cursa megapixelilor, fără intenții reale pentru stabilirea unui nou etalon în materie de performanță. Drept dovadă, ISOCELL HP1 nu a fost inclus în echiparea niciunui telefon Samsung de top.

Potrivit specificațiilor furnizate de Samsung, ISOCELL HP1 folosește pixeli cu dimensiunea de 0.64 μm și include un mod low-light care livrează poze de înaltă calitate la rezoluție 12.5MP, simulând o dimensiune a pixelilor de 2.56 μm, cu sensibilitate mult crescută la lumină. Totodată, Samsung a anunțat și o nouă tehnologie numită ChameleonCell, de fapt, o implementare pixel-binning configurabilă, suportând modurile 2×2, 4×4 sau rezoluție nativă, în funcție de condițiile ambiante de iluminare. Astfel, în modul cel mai „de jos”, ISOCELL HP1 poate grupa 16 pixeli adiacenți pentru a facilita obținerea de poze sub lumină artificială, sau chiar pe timp de noapte. Cât despre modurile de filmare, ISOCELL HP1 suportă până la rezoluție 8K/30fps, însă este mai degrabă intenționat pentru modul 4K, putând filma la 60fps, senzorul cu 200 milioane de pixeli lăsând marje considerabile pentru compensarea mișcărilor involuntare ale mâinii, aplicând stabilizare optică, digitală, sau hibridă.

Înaintând spre viitorul nu prea îndepărtat, „adevăratul” senzor foto de 200MP ar putea fi ISOCELL HP3, surse din industrie arătând că Samsung este principalul său client, până la 70% din producție fiind din timp rezervată pentru viitoare modele de telefoane Galaxy, în timp ce 30% va ajunge la parteneri OEM privilegiați, dispuși să plătească prețul cerut de producătorul sud-coreean.

Deocamdată este prea devreme să vorbim despre specificațiile ISOCELL HP3, însă cum acesta este cel mai probabil doar o versiune perfecționată a actualului HP1, probabil că nu se vor schimba prea multe în fișa tehnică, diferențele fiind observate mai ales la partea de performanță.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult