Samsung anunță ISOCELL HP1, primul senzor foto de 200MP pentru dispozitive smartphone

02.09.2021
Samsung anunță ISOCELL HP1, primul senzor foto de 200MP pentru dispozitive smartphone

La doar doi ani după ce Samsung anunța primul senzor foto de 108MP pentru telefoane mobile, a venit vremea să aflăm despre ISOCELL HP1, o soluție pentru poze la rezoluție nativă de 200MP.

Modelul de 108MP a devenit deja o apariție aproape banală, putând fi întâlnit în echiparea multor produse smartphone din gama mid-range. Cât despre avantajele sale, acestea sunt încă discutabile. Pe de o parte, pozele obținute la rezoluție 25MP folosind procedeul de pixel-binning în mod 4-la-1 arată foarte bine chiar și în condiții de iluminare mai puțin ideale. Cât despre rezoluția 108MP, aceasta apare  în general ca setare opțională în meniurile aplicației de captură și nu este intenționată pentru folosire permanentă. Motivul este unui simplu: o rezoluție atât de mare vine cu compromisul unei sensibilități reduse la lumină, însemnând că pentru a obține poze suficient de clare este nevoie de lumină solară din belșug. În caz contrar, calitatea pozelor de 108MP va fi inferioară celor de 25MP, obținute prin folosirea „inteligentă” a senzorului optic. Putem presupune că tot așa vor sta lucrurile și cu noul senzor ISOCELL HP1, rezoluția de 200MP venind mai mult pentru completarea listei cu specificații tehnice a telefonului, de folosit în condiții absolut ideal de fotografiere.

Samsung 200MP

Samsung ISOCELL HP1

Potrivit specificațiilor furnizate de Samsung, ISOCELL HP1 folosește pixeli cu dimensiunea de 0.64 μm și include un mod low-light care livrează poze de înaltă calitate la rezoluție 12.5MP, simulând o dimensiune a pixelilor de 2.56 μm, cu sensibilitate mult crescută la lumină.

Totodată, Samsung anunță și o nouă tehnologie numită ChameleonCell, de fapt, o implementare pixel-binning configurabilă, suportând modurile 2×2, 4×4 sau rezoluție nativă, în funcție de condițiile ambiante de iluminare. Astfel, în modul cel mai „de jos”, ISOCELL HP1 poate grupa 16 pixeli adiacenți pentru a facilita obținerea de poze sub lumină artificială, sau chiar pe timp de noapte.

Cât despre modurile de filmare, ISOCELL HP1 suportă până la rezoluție 8K/30fps, însă este mai degrabă intenționat pentru modul 4K, putând filma la 60fps, senzorul cu 200 milioane de pixeli lăsând marje considerabile pentru compensarea mișcărilor involuntare ale mâinii, aplicând stabilizare optică, digitală, sau hibridă.

Samsung, ISOCELL GN5

Intenționat pentru telefoane din gama inferioară de prețuri, sau echiparea camerelor foto secundare (ex. cea ultra-wide), senzorul ISOCELL GN5 folosește pixeli cu dimensiunea de 1.0 μm și suportă tehnologia Dual Pixel Pro, pentru autofocus multi-direcțional semnificativ mai rapid și precis. Cu nu mai puțin de 1 milion fotodiode dispuse pe întreaga suprafață a senzorului optic, recunoașterea formelor și ajustarea focalizării devine aproape instantanee, potrivit Samsung.

Samsung 200MP

Samsung livrează deja senzori ISOCELL HP1 și GN5 către partenerii OEM, primele smartphone-uri echipate cu camere foto de 200MP fiind așteptate în magazine la sfârșitul acestui an sau la începutul anului 2022. Printre acestea s-ar putea număra și vârful de gamă Samsung, Galaxy S22.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult