Galaxy S23 Ultra, pregătit cu o cameră foto de 200MP bazată pe un senzor complet nou

03.08.2022
Galaxy S23 Ultra, pregătit cu o cameră foto de 200MP bazată pe un senzor complet nou

Disponibil încă de anul trecut, primul senzor foto de 200MP pentru smartphone a ajuns doar în echiparea dispozitivelor livrate de alți producători, Samsung dezvoltând pentru Galaxy S23 Ultra un nou senzor de 200MP, cu performanțe mult îmbunătățite.

La fel ca în cazul primului senzor Samsung de 108MP, rezultatele foto obținute cu ISOCELL HP1, primul primul senzor de 200MP nu sunt chiar la nivelul unei soluții de top, pixelii extrem de mici captând suficientă lumină pentru a livra detaliile promise doar în condiții ideale de iluminare, sub cerul senin al zilelor de vară. În restul timpului, camerele foto cu mai puțin megapixeli se arată mai capabile să livreze imagini de bună calitate. Nici încercările de compensare a acestui neajuns, folosind tehnologii precum Pixel Binning și optimizări la nivel de software nu pot rezolva complet limitările hardware.

Revenind la ISOCELL HP1, primul senzor foto de 200MP pare că a fost dezvoltat de Samsung doar ca un produs de vândut fabricanților smartphone prinși în cursa megapixelilor, fără intenții reale pentru stabilirea unui nou etalon în materie de performanță. Drept dovadă, ISOCELL HP1 nu a fost inclus în echiparea niciunui telefon Samsung de top. Potrivit specificațiilor furnizate de Samsung, ISOCELL HP1 folosește pixeli cu dimensiunea de 0.64 μm și include un mod low-light care livrează poze de înaltă calitate la rezoluție 12.5MP, simulând o dimensiune a pixelilor de 2.56 μm, cu sensibilitate mult crescută la lumină. Totodată, Samsung a anunțat și o nouă tehnologie numită ChameleonCell, de fapt, o implementare pixel-binning configurabilă, suportând modurile 2×2, 4×4 sau rezoluție nativă, în funcție de condițiile ambiante de iluminare. Astfel, în modul cel mai „de jos”, ISOCELL HP1 poate grupa 16 pixeli adiacenți pentru a facilita obținerea de poze sub lumină artificială, sau chiar pe timp de noapte. Cât despre modurile de filmare, ISOCELL HP1 suportă până la rezoluție 8K/30fps, însă este mai degrabă intenționat pentru modul 4K, putând filma la 60fps, senzorul cu 200 milioane de pixeli lăsând marje considerabile pentru compensarea mișcărilor involuntare ale mâinii, aplicând stabilizare optică, digitală, sau hibridă.

Între timp, Samsung a lansat și ISOCELL HP3, un senzor de 200MP cu dimensiuni fizice chiar mai mici, optimizat mai degrabă pentru reducerea costurilor, decât pentru a aduce îmbunătățiri notabile pe partea de calitate a imaginii.

Înaintând spre viitorul nu prea îndepărtat, „adevăratul” senzor foto de 200MP ar putea fi ISOCELL HP2, surse din industrie arătând că Samsung este principalul său client, până la 70% din producție fiind din timp rezervată pentru viitoare modele de telefoane Galaxy, în timp ce 30% va ajunge la parteneri OEM privilegiați, dispuși să plătească prețul cerut de producătorul sud-coreean.

Potrivit zvonurilor de până acum Galaxy S23 Ultra va mai avea în „arsenalul” său și o cameră periscope capabilă să livreze poze cu zoom optic 10x, la rezoluția de 10MP.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video