Samsung anunță ISOCELL HP3, cel mai mic senzor foto de 200MP pentru dispozitive smartphone

23.06.2022
Samsung anunță ISOCELL HP3, cel mai mic senzor foto de 200MP pentru dispozitive smartphone

La doar trei ani după ce Samsung anunța primul senzor foto de 108MP pentru telefoane mobile, am aflat despre ISOCELL HP1, prima  soluție pentru poze la rezoluție nativă de 200MP. Noul ISOCELL HP3 este o versiune optimizată a modelului anterior, în principal pe direcția miniaturizării și reducerii costurilor.

 

Modelul de 108MP a devenit deja o apariție banală, putând fi întâlnit în echiparea multor produse smartphone din gama mid-range. Cât despre avantajele sale, acestea sunt încă discutabile. Pe de o parte, pozele obținute la rezoluție 25MP folosind procedeul de pixel-binning în mod 4-la-1 arată foarte bine chiar și în condiții de iluminare mai puțin ideale. Cât despre rezoluția 108MP, aceasta apare  în general ca setare opțională în meniurile aplicației de captură și nu este intenționată pentru folosire permanentă. Motivul este unui simplu: o rezoluție atât de mare vine cu compromisul unei sensibilități reduse la lumină, însemnând că pentru a obține poze suficient de clare este nevoie de lumină solară din belșug. În caz contrar, calitatea pozelor de 108MP va fi inferioară celor de 25MP, obținute prin folosirea „inteligentă” a senzorului optic. Tot cam așa stau lucrurile și cu senzorul ISOCELL HP1, rezoluția de 200MP venind mai mult pentru completarea listei cu specificații tehnice a telefonului, de folosit în condiții absolut ideale de fotografiere.

Samsung ISOCELL HP3

Potrivit specificațiilor furnizate de Samsung, ISOCELL HP3 folosește pixeli cu dimensiunea de 0.56 μm (față de 0.61 μm la modelul HP11) și include un mod low-light care livrează poze de înaltă calitate la rezoluție 50MP, simulând o dimensiune a pixelilor de 2.24 μm, cu sensibilitate mult crescută la lumină. Totuși, nu putem ignora faptul că noul senzor de 200MP are o suprafață cu 20% mai mică decât cel din generația anterioară. În timp ce asta avantajează producătorii smartphone, care vor putea acomoda noua cameră foto în telefoane mai suple, lumina captată scade tot cu 20%, rămânând de văzut în ce măsură au reușit inginerii Samsung să compenseze acest aspect prin optimizarea tehnologiilor folosite.

Un prim indiciu despre performanțele nu tocmai stelare ale noului senzor ar fi zvonurile cum că ISOCELL HP3 nu va fi în configurația viitoarei serii Galaxy 23.

Samsung ISOCELL HP3  vine cu și cu o tehnologie numită ChameleonCell, de fapt, o implementare pixel-binning configurabilă, suportând modurile 2×2, 4×4 sau rezoluție nativă, în funcție de condițiile ambiante de iluminare. Astfel, în modul cel mai „de jos”, ISOCELL HP3 poate grupa 16 pixeli adiacenți pentru a facilita obținerea de poze sub lumină artificială, sau chiar pe timp de noapte, însă la o rezoluție efectivă de doar 12.5MP.

 

Cât despre modurile de filmare, ISOCELL HP3 suportă până la rezoluție 8K/30fps, însă este mai degrabă intenționat pentru modul 4K, putând filma cu viteză de până la 120fps. Senzorul cu 200 milioane de pixeli lasă marje considerabile pentru compensarea mișcărilor involuntare ale mâinii, suportând stabilizare optică, digitală, sau hibridă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video