Galaxy Z Flip4 și Fold4, anunțate oficial. Detalii complete: specificații, preț și data de lansare. VIDEO

10.08.2022

Samsung a anunțat oficial noile sale telefoane cu ecran pliabil, o nouă gamă de ceasuri inteligente și o pereche de căști true wireless, în ceea ce pare a fi ultima lansare mare a companiei din 2022. Săptămâna trecută am fost la Londra pentru a vedea toate aceste dispozitive în premieră și m-am întors cu detalii complete despre ele. Hai să facem cunoștință împreună cu Galaxy Z Flip4, Z Fold4, noile Galaxy Watch5 și 5 Pro, cât și cu Galaxy Buds2 Pro.

Galaxy Z Flip4 vine cu un upgrade major la capitolul baterie

Primul dintre cele două smartphone-uri cu ecran pliabil pe care l-am văzut a fost Galaxy Z Flip4, cel de-al patrulea model pe format clamshell de la Samsung. Acest design s-a dovedit a fi cel mai popular dintre cele două, iar Samsung pare că depune eforturi mari pentru a aduce acest telefon la un preț cât mai mic în piață, în timp ce îmbunătățește mai multe aspecte la nivel de capabilități.

În primul rând, avem construcția din metal și sticlă. Samsung spune că rama metalică din jurul ecranului și sticla Victus+ de pe capacul de pe spate va asigura că noul Galaxy Z Flip4 va fi semnificativ mai rezistent decât alte modele similare din piață. Acesta este și rezistent la apă la standardul IPX8, și ar trebui în general să reziste la utilizarea de zi cu zi și probabil mici accidente. Acest lucru înseamnă însă că telefonul nu este rezistent la praf, iar Samsung menționează clar că nu recomandă utilizarea la plajă sau în piscină.

Ecranele nu s-au schimbat foarte mult de la o generație la alta. Vorbim din nou despre două paneluri OLED, unul de doar 1,9” pe exterior și unul de 6,7”, pliabil, cu rezoluție Full HD și tehnologie LTPO, cu frecvență între 1 și 120 Hz la interior. Acesta este tot protejat de o folie din plastic și în continuare afișează o cută destul de evidentă pe centru. Chiar dacă Samsung a modificat puțin balamaua telefonului, acesta tot nu se pliază complet, lăsând un mic spațiu între cele două jumătăți.

Hardware-ul intern pornește cu un chipset Snapdragon 8+ Gen 1, cel mai performant model de la Qualcomm, 8 GB memorie RAM și 128, 256 sau 512 GB stocare internă. Acumulatorul primește însă cel mai mare upgrade, de la 3.300 la 3.700 mAh, cât și încărcare mai rapidă, la 25W pe fir și 15W wireless.

Și camerele primesc un upgrade semnificativ, în special în materie de performanță în lumină slabă. Avem din nou două camere de 12 megapixeli, iar cea principală ar trebui să poată capta cu 65% mai multă lumină decât generația anterioară în modul nocturn. Camera ultra-wide este probabil similară cu cea de anul trecut.

Specificații Galaxy Z Flip4

  • Ecran principal: 6.7-inci FHD+, Dynamic AMOLED 2X, Infinity Flex Display (2640 x 1080, 22:9), 120Hz adaptiv (1~120Hz)
  • Ecran secundar: 1.9-inci Super AMOLED Display, 260 x 512 pixeli
  • Dimensiune Pliat: 71.9 x 84.9 x 17.1mm (Balama) – 15.9mm (Pliere)
  • Dimensiune Depliat: 71.9 x 165.2 x 6.9mm
  • Greutate: 187g
  • Camera principala: 12MP Ultra Wide Camera F2.2, Pixel size: 1.12μm, FOV: 123˚ + 12MP Wide-angle Camera, Dual Pixel AF, OIS, F1.8, Pixel size: 1.8μm, FOV: 83˚
  • Camera frontală: 10MP Camera selfie, F2.4, Pixel size: 1.22μm, FOV: 80˚
  • Procesor: Snapdragon 8+ Gen 1 4nm, Octa-Core
  • Memorie: 8GB RAM
  • Stocare: 128/256/512GB
  • Baterie: 3,700 mAh, baterie duală, încărcare 25W pe fir, 15W wireless
  • Rezistența la apă: IPX8
  • Sistem de operare: Android 12, One UI 4.1.1
  • Conectivitate: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth® v5.2
  • Catela SIM: Nano SIM + eSIM
  • Culori: Bora Purple, Graphite, Pink Gold, Blue

La capitolul software, Samsung spune că modul Flex este acum mai util în mai multe aplicații, iar ecranul exterior a primit funcții noi, îmbunătățite. De exemplu, poți să afișezi un bilet de avion pentru acces rapid în aeroport acolo, sau poți plăti prin Samsung Pay fără să mai deschizi ecranul principal. Majoritatea utilizatorilor îl vor folosi, cel mai probabil, în continuare pentru selfie-uri sau pentru a vedea ora exactă.

Galaxy Z Flip4 nu este foarte diferit în design față de predecesorul său și nici nu se simte foarte diferit. Este un upgrade minor de hardware, care aduce cel mai nou procesor și autonomie mai bună într-un design care s-a dovedit a fi de succes, iar Samsung nu pare să dorească să strice ceva ce funcționează deja foarte bine. Fiind un telefon pliabil, nu mă așteptam la un preț mic, modelul de bază al lui Flip4 pornind de la 5.399 lei în magazinele din România.

Noul Galaxy Z Fold4 arată aproape identic cu modelul anterior

Dacă Flip este telefonul pliabil pentru un public larg, Galxy Z Fold4 este cu siguranță telefonul pentru pretențioși. Și în cazul acestui model, upgrade-urile sunt mai degrabă vizibile la nivel de hardware intern, întrucât la exterior, acesta este aproape identic cu Fold3 de anul trecut.

Avem aceeași construcție premium din metal și sticlă Victus+ cu rezistență la apă IPX8, cu aceleași ecrane OLED de calitate înaltă. La exterior, Galaxy Z Fold4 oferă un panel de 6,2” pe format foarte înalt, la 120 Hz, în timp ce la interior avem un ecran de 7,6” cu panel LTPO. Camera foto de la interior este ascunsă în spatele ecranului, iar zona transparentă a primit un mic upgrade. Acesta nu este destul de mare încât să facă obiectivul complet invizibil, însă este clar că Samsung lucrează pentru a ascunde complet acest element sub ecran.

Și Galaxy Fold4 folosește un procesor Snapdragon 8+ Gen 1, configurații cu 12 GB RAM și 256, 512 sau 1 TB stocare internă și o baterie duală de 4.400 mAh, care se încarcă tot la 25W pe fir și 15W pe cablu. Din multe puncte de vedere, noile pliabile de la Samsung oferă performanțe comparabile, utilizatorii fiind încurajați să aleagă doar formatul de pliere preferat.

Unde vedem un upgrade mai mare față de Fold3 este însă la capitolul camere, unde Fold4 moștenește camerele de pe Galaxy S22. Vorbim despre un senzor principal de 50 megapixeli, o cameră ultra-wide de 12 megapixeli și o cameră cu zoom optic 3x de 10 megapixeli, care integrează și tehnologia Space Zoom care mărește de până la 30 de ori. Camera frontală exterioară are 10 megapixeli, iar camera interioară, de sub ecran are doar 4 megapixeli, la fel ca anul trecut. Nu am putut testa camerele prea mult, însă camera principală ar trebui să ofere un upgrade major, în special în lumină slabă față cea de pe Fold3.

Specificații Galaxy Z Fold4

  • Ecran principal: 7.6-inci QXGA+, Dynamic AMOLED 2X, Infinity Flex Display (2176 x 1812, 21.6:18),  120Hz adaptiv (1~120Hz)
  • Ecran secundar 6.2-inci HD+, Dynamic AMOLED 2X Display, (2316 x 904, 23.1:9), 120Hz adaptiv (48~120Hz)
  • Dimensiune Pliat:  67.1 x 155.1 x 15.8mm(Balama) ~ 14.2mm(Pliere)
  • Dimensiune Depliat: 130.1 x 155.1 x 6.3mm
  • Greutate: 263g
  • Cameră principală: 50MP Wide-angle Camera, Dual Pixel AF, OIS, F1.8, Pixel size: 1.0μm, FOV: 85˚ + 12MP Ultra Wide Camera, F2.2, Pixel size: 1.12μm, FOV: 123˚ + 10MP Telephoto Camera, PDAF, F2.4, OIS, Pixel size: 1.0μm, FOV: 36˚
  • Camera frontală: 10MP Cameră selfie, F2.2, Pixel size: 1.22μm, FOV: 85˚
  • Camera sub display: 4MP Cameră sub display, F1.8, Pixel size: 2.0μm, FOV: 80˚
  • Memorie: 12GB RAM
  • Stocare: 256/512 GB / 1TB
  • Baterie: 4,400mAh, dual battery, încărcare 25W pe fir, 15W wireless
  • Rezistența la apă: IPX8
  • Sistem de operare: Android 12L, One UI 4.1.1
  • Conectivitate: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth® v5.2
  • Altele: Senzor capacitiv de amprentă digitală (lateral), Accelerometru, Barometru, Senzor giroscop, Senzor geomagnetic, Senzor Hall, Senzor de proximitate, Senzor de lumină
  • Cartele SIM: până la 2 Nano SIM + eSIM
  • Culori: Gray Green, Phantom Black, Beige

La nivel software, Fold4 va primi îmbunătățiri la nivel de compatibilitate cu aplicații, Microsoft adăugând suport extins pentru acest model. Samsung vine cu o nouă interfață de navigare printre mai multe aplicații, cu un taskbar în partea de jos a ecranului, care permite accesarea rapidă a acestora, la fel ca pe o tabletă. Desigur, poți în continuare să grupezi aplicațiile câte două sau trei în diverse orientări, pentru multitasking. Totuși, mi se pare că „aglomerația” de pe ecran nu a fost încă rezolvată.

Nici Fold4 nu reprezintă un mare upgrade la nivel de design față de cei trei predecesori ai săi, Samsung adăugând mici upgrade-uri la nivelul de hardware intern de-a lungul anilor. Cu siguranță, cei care s-au obișnuit cu design-ul Fold, vor aprecia îmbunătățirile de pe noul model, însă nu este tocmai clar dacă acestea sunt de ajuns pentru a justifica un upgrade de la Fold 2 sau 3. Cu un preț care pornește de la 8.899 lei, probabil că cei care aleg un astfel de telefon se așteaptă să îl folosească pe termen lung, iar performanța modelelor anterioare nu este încă o problemă.

Data de lansare și precomandă

Această lansare pare să fie una ușoară pentru Samsung, oferind mici îmbunătățiri în anumite puncte cheie pentru dispozitivele lor pliabile, în timp ce a introdus o nouă categorie superioară de ceasuri inteligente și căști cu îmbunătățirile pe care le așteptam pentru a putea rămâne competitive în piață. Totuși, nu pot să nu remarc faptul că am avut un sentiment de deja vu atunci când am testat toate aceste dispozitive.

Sunt foarte similare cu cele de anul trecut, iar upgrade-urile hardware nu sunt imediat evidente. Avem de a face astfel cu o generație „S” de la Samsung, care păstrează design-ul și îmbunătățește performanța, dar cam același lucru s-a întâmplat cu modelele pliabile cam de când au apărut. Fără un concurent real în piață, seria Galaxy Z, care părea cândva să fie cea mai mare inovație de la lansarea iPhone, cam stagnează.

Desigur, nu pot trage o concluzie după un prim contact cu aceste dispozitive și urmează cu siguranță să le testăm la go4it în săptămânile care urmează. Precomanda în România pentru Galaxy Z Fold4 și Flip4 începe astăzi, 10 august, iar lansarea oficială va avea loc pe 26 august. Samsung promite și câteva bonusuri la precomandă, precum vouchere de 200, respectiv 150 euro, cât și un an gratuit de Samsung Care+ pentru protecție împotriva daunelor accidentale.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult