Gionee, unul dintre furnizorii de smartphone-uri pentru Allview, instala malware pe telefoanele clienților

06.12.2020
Gionee, unul dintre furnizorii de smartphone-uri pentru Allview, instala malware pe telefoanele clienților

Gionee, compania chineză care produce smartphone-uri pentru piața din China, dar care vinde dispozitive „white label” și către alți producători, a fost declarată vinovată într-un tribunal din China pentru instalarea de malware pe 20 de milioane de telefoane. Printre clienții Gionee se numără și Allview, producătorul român de electronice de la Brașov.

Gionee a câștigat pest 4 milioane de dolari din reclame livrate către utilizatorii smartphone-urilor sale

Conform informațiilor disponibile în acest moment, Shenzen Zhipu Technology Co. Ltd., o subsidiară Gionee, a instalat un virus de tip Cal Troian pe 20 de milioane de smartphone-uri printr-un update de software. Acesta instala o aplicație numită „Story Lock Screen, care livra reclame nesolicitate și făcea alte activități în fundal, fără ca utilizatorul să fie conștient de asta și fără a-i da permisiune.

Citește și: Dacă ai acest televizor smart, închide-l imediat și returnează-l dacă mai poți. E periculos la ce te expui

Dispozitivele Gionee infectate cu „Dark Horse Program”, așa cum este cunoscut, au primit update-ul în decembrie 2018, iar acesta a fost disponibil până în octombrie 2019. Conform informațiilor dezvăluite de acest proces, compania a câștigat din reclame 4,2 milioane de dolari de pe 21,75 de smartphone-uri infectate cu acel malware.

Patru reprezentanți ai companiei Shenzen Zhipu Technology au fost condamnați la închisoare de la 3 la 3,5 ani: Xu Li, Zhu Ying, Jia Zhengqiang și Pan Qi. Aceștia, pe lângă închisoare, trebuie să plătească și amendă de 200.000 de yuan fiecare, adică în jur de 30.000 de dolari.

Gionee nu este însă singura companie din China care a instalat malware pe telefoanele utilizatorilor. În trecut și alte branduri precum Infinix și Tecno au fost descoperite cu practici similare.

Momentan nu există dovezi că telefoanele afectate ar fi fost vândute în afara Chinei, deci modelele Gionee de la Allview și alți producători ar putea fi în siguranță. De altfel, companiile care cumpără telefoane „white label” de la Gionee se ocupă de obicei cu propria dezvoltare software pentru sistemul de operare Android și livrează actualizări pe cont propriu.

sursa: CNBeta

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult