Google a limitat artificial luminozitatea ecranului pe telefoanele Pixel 4. Remediul presupune parcurgerea procedeului de ROOT

08.11.2019
Google a limitat artificial luminozitatea ecranului pe telefoanele Pixel 4. Remediul presupune parcurgerea procedeului de ROOT

Lansate pentru a demonstra tot ce are mai bun de oferit platforma Android 10, telefoanele Pixel 4 nu prea reuşesc să se ridice la înălţimea aşteptărilor, folosirea acestora scoţând la iveală tot felul de probleme şi compromisuri, spre dezamăgirea fanilor.

Neaşteptat de lungă pentru un produs încadrat la gama premium, lista nemulţumirilor atinge aspecte dintre cele mai diverse, cum ar fi securitatea funcţiei de recunoaştere facială, potenţialul irosit al senzorilor cu tehnologie radar folosiţi la detecţia comenzilor prin gesturi şi modul în care Google a ales să înfrâneze capabilităţile hardware ale dispozitivului.

Spre exemplu, seria Pixel 4 dispune de ecran cu tehnologie HDR şi suport nativ pentru o rată de împrospătare a imaginii de 90Hz (faţă de 60Hz la ecrane obişnuite), promiţând redarea mai cursivă a scenelor în mişcare şi îmbunătăţirea timpul de reacţie în jocurile de Android. Numai că tehnologia numită Smooth Display a fost implementată de Google şi cu gândul la economisirea bateriei, modul de funcţionare presupunând comutarea dinamică între rata de refresh la 90Hz şi cea standard de 60Hz, dacă aplicaţia rulată nu necesită un nivel de performanţă crescut. Potrivit utilizatorilor, tranziţia se face în mod haotic, peste un anumit nivel de luminozitate ecranul rămânând în modul 60Hz.

În timp ce prima problemă a ecranului a fost rezolvată cu o actualizare de firmware, o alta continuă să nemulţumească utilizatorii care încearcă să vizioneze clipuri HDR. Aparent, ecranul telefoanelor Pixel 4 atinge prin setarea luminozităţii maxime o strălucire de aproximativ 450 nits, aproape jumătate din nivelul oferit pe modele flagship livrate de Samsung şi Apple. Căutând sursa problemei, membrii ai comunităţii de modding au descoperit că Google a limitat în mod inexplicabil luminozitatea maximă a ecranului, mult sub capabilităţile hardware ale telefonului.

În lipsa unei actualizări oficiale de firmware care să o înlăture definitiv, limitarea poate fi ridicată prin introducerea unor comenzi text, acceptate doar după deblocarea versiunii de Android folosind procedeul de ROOT. Rezultatul este atingerea unei luminozităţi de până la 610 nits la vizionarea clipurilor HDR, schimbarea în bine fiind uşor de sesizat. Din păcate, modificarea rămâne doar până la stingerea ecranului, astfel că nu poate fi considerată o soluţie permanentă.

Cele prezentate mai sus duc, din păcate, la încă un punct nevralgic pe lista nemulţumirilor – autonomia mediocră a bateriei. Astfel, chiar şi cu luminozitatea ecranului limitată artificial la valoarea de 450 nits, telefoanele Pixel 4 nu reuşesc să ofere decât aproximativ 4 ore de folosire continuă (screen-on-time), sau aproximativ o zi de autonomie.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult