Google abandonează complet vechile modele de tablete și telefoane cu Android

02.08.2021
Google abandonează complet vechile modele de tablete și telefoane cu Android

Curând, nostalgicii care încă dețin sau poate chiar folosesc telefoane cu Android bazate pe versiuni vechi de OS nu le vor mai putea folosi la aproape nimic.

Autentificarea în contul Google și prin extensie, accesarea majorității serviciilor Google, nu va mai fi posibilă de pe dispozitive care rulează versiunea Android 2.3 ”Gingerbread”, sau mai vechi.

Lansată anul 2010, Android Gingerbread (cea de-a șaptea versiune majoră de Android), a fost prezentă pe un număr uriaș de dispozitive, la vremea respectivă fiind apreciată pentru funcționarea relativ fără cusur. Astfel, nu ar fi chiar o surpriză să găsești prin dulap un smartphone sau o tabletă cu această versiune de Android, de care nu ai vrut să te desparți la următoarea achiziție hardware. Mult mai puțini sunt cei care încă folosesc astfel de dispozitive, mulțumindu-se doar cu funcționalitatea de bază a unui telefon cu Android. Însă pentru cei rămași, experiența va deveni și mai neatractivă, dispozitivele pierzând accesul și la servicii de bază precum contul Gmail sau YouTube.

Potrivit unei notificări oficiale, începând cu 27 septembrie dispozitivele care folosesc Android 2.3.7 sau versiunile anterioare nu vor mai putea să se conecteze la conturile Google.

Google pune această decizie în seama nevoii de a securiza în mod suplimentar accesul la conturile Google, dezactivând modalitățile arhaice și potențial vulnerabile de autentificare. Asta presupune ca anumite versiuni mai vechi de Android, care nu au mai fost actualizate cu noi tehnologii de securitate, să rămână pur și simplu pe dinafară.

Astfel, pentru a beneficia măcar de serviciile de bază oferite de Google pe telefoane cu Android vechi, acestea trebuie să ruleze cel puțin versiunea 4.3 Jelly Bean, aceasta pierzând deocamdată doar accesul la serviciile Google Play.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult