Google obligă acum producătorii de telefoane să lanseze actualizări software

25.10.2018
Google obligă acum producătorii de telefoane să lanseze actualizări software

După o veste proastă legată de platforma Android, Google începând să perceapă licenţă pentru utilizarea aplicaţiilor proprii în Europa şi pentru acces la Google Play Services şi implicit Google Play, noul contract pentru dezvoltatorii hardware vine şi cu veşti bune. Compania va obliga prin contract toţi producătorii care folosesc Play Services să lanseze actualizări software pentru cel puţin un an pe toate dispozitivele.

Conform unei copii a contractului pe care companiile trebuie să le semneze pentru a folosi Google Play Services, publicat de site-ul The Verge, toate telefoanele vor necesita cel puţin actualizări obligatorii de software în primul an după lansarea oficială. Accentul este pus pe actualizări de securitate, pe care Google le lansează în mod normal în fiecare lună, dar pe care mulţi producători de hardware le ignoră de cele mai multe ori.

Pentru primele 12 luni de disponibilitate, fiecare telefon va trebui să primească un update de securitate la cel mult 90 de zile, deci în total clienţii vor primi măcar 4 update-uri în fiecare an. Acestea ar putea fi aduse la pachet cu noi funcţii software, sau chiar cu o actualizare la o versiune de Android mai nouă, ceea ce va bucura cu siguranţă fanii Android. De asemenea, în cel de-al doilea an de după lansare, contractul menţionează că este necesar cel puţin încă un update de securitate.

Noile clauze din contracul pentru licenţierea Google Play intră în vigoare pentru toate telefoanele care vor fi lansate după data de 31 ianuarie 2019, deci cam toate telefoanele cu Android începând de anul viitor (în afară de cele care vor fi lansate în cursul lunii ianuarie) vor primi actualizări software periodice. Producătorii care nu se conformează ar putea primi penalizări sau li s-ar putea revoca contractul şi implicit accesul la aplicaţiile şi serviciile Google pentru telefoanele următoare.

În comparaţie, telefoanele Pixel şi modelele Android One, primesc actualizări de securitate în fiecare lună timp de trei ani. Această iniţiativă doreşte să îmbunătăţească securitate pe toate dispozitivele cu Android şi să crească utilizarea acestora în mediul business, compania pornind de curând şi programul Enterprise Recomended, în care sunt încadrate dispozitive sigure, care sunt la zi cu aceste update-uri.

Conform Google, peste 200 de modele de smartphone-uri din ultima perioadă, lansate de cei mai importanţi 30 de producători, rulează deja o versiune de Android cu o versiune de update de securitate din ultimele 3 luni.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult