Google obligă producătorii de telefoane să ofere actualizări mai rapide începând cu Android 13

23.09.2022
Google obligă producătorii de telefoane să ofere actualizări mai rapide începând cu Android 13

Chiar dacă există pe telefoanele Pixel încă din 2016, de la modelul original, Google va obliga producătorii de telefoane să ofere „Seamles Updates” abia începând cu Android 13. Acest tip de update-uri folosește două partiții separate pentru actualizări, permițând descărcarea și instalarea automată a pachetelor software noi în fundal, fără a fi necesară o acțiune directă din partea utilizatorului, desigur, există și alte avantaje.

Telefoanele cu Android 13 vor putea descărca și instala update-uri în fundal

Toate telefoanele care vor fi lansate din fabrică cu Android 13 și dețin licență pentru Google Mobile Services vor trebui să permită Seamless Updates. Google a dezvoltat acest tip de actualizări de mulți ani, iar utilizatorii de Pixel au avut dintotdeauna această funcționalitate, care salvează timp și totodată permite posibilitatea de recuperare a software-ului în cazul unei probleme.

Există partițiile virtuale A/B în software. Update-ul nou este descărcat pe una dintre ele și apoi instalat pe cealaltă. În cazul în care instalarea eșuează poate fi recuperată partiția de pe cea care încă este funcțională. Mai mult, pentru instalarea actualizărilor nu mai trebuie să aștepți instalarea propriu-zisă și să pierzi timp cu asta. Telefonul nu necesită decât un restart, noul software fiind deja instalat pe una din partiții.

Această funcție era disponibilă producătorilor, însă majoritatea nu s-au obosit să o adopte atât timp cât nu era obligatorie, întrucât ar fi necesitat timp în plus de dezvoltare. Acum însă, companiile nu vor mai avea de ales și vor trebui să integreze această funcționalitate dacă își doresc să ofere Google Mobile Services pe dispozitivele lor cu Android 13.

Astfel, actualizările pe noile telefoane care vor fi lansate, cel mai probabil din 2023, vor oferi o experiență mai plăcută de actualizare. Acum nu rămâne pentru Google decât să rezolve problema actualizărilor lente pe telefoanele cu Android. În ultimii ani, companii precum Oppo sau Samsung au început să lanseze noul Android pe cele mai recente telefoane din portofoliile lor la 1-2 luni după lansarea oficială, dar tot durează mult pentru ca update-ul să ajungă pe modele mai vechi sau din game inferioare.

sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult