Google Services nu mai pot fi instalate pe Mate 30 nici măcar „neoficial”. Aplicaţia a dispărut de pe internet

02.10.2019
Google Services nu mai pot fi instalate pe Mate 30 nici măcar „neoficial”. Aplicaţia a dispărut de pe internet

Imediat după anunţul Huawei Mate 30, o metodă relativ simplă de instalare a serviciilor şi aplicaţiilor Google a apărut pe internet, parcă de nicărieri. Se pare însă că sursa aplicaţiei Google Service Assistant, găzduită pe site-ul LZPlay, este una destul de dubioasă, aceasta fiind scoasă de pe internet de către creatorii săi în urma unor descoperiri foarte îngrijorătoare: aplicaţia poate modifica orice în partiţia de sistem a telefonului, iar Huawei a lăsat accesibile anumite API-uri care permit asta, făcând astfel telefoanele vulnerabile la atacuri.

Conform unui articol publicat de către specialistul în securitate John Wu pe platforma Medium, Huawei a lăsat anumite API-uri, care sunt folosite de către LZPlay şi aplicaţia Google Service Assistant pentru a instala serviciile Google. Aceste API-uri permit permisiuni preferenţiale, care pot instala şi modifica orice în sistemul de operare. Este ciudat însă faptul că cei care au creat Google Service Assistant au ştiut de existenâa acestor API-uri şi au ştiut exact cum să le folosească chiar dinainte ca Huawei Mate 30 să fie lansat.

Primele informaţii despre site-ul LZPlay şi aplicaţia Google Service Assistant au apărut prin luna iulie, pe site-ul Huawei Club. De atunci şi până în prezent, identitatea celor care au dezvoltat aplicaţia şi au pus la punct site-ul nu a fost cunoscută. De fapt nici acum nu ştim cu certitudine cine a realizat-o, creatorii făcând tot ceea ce este posibil pentru a rămâne anonimi. Domeniul site-ului este înregistrat pe Alibaba fără date de contact, iar pe site şi în aplicaţie nu apar informaţii despre creatori. Ba chiar aplicaţia este criptată folosind QiHoo Jiagu, pentru a nu putea fi despachetată şi studiată de către alţii.

Există deja zvonuri care spun că LZPlay ar putea fi realizat de către asociaţi Huawei, sau cel puţin cu acordul Huawei, exclusiv pentru a permite instalarea serviciilor Google, însă reprezentanţii companiei au negat public aceste zvonuri. Totuşi este ciudat cum un site „fantomă” ştia de prezenţa unor API-uri pentru care nu există documentaţie publică, a primit cumva aprobarea Huawei, oficial sau neoficial pentru a putea să le folosească şi a avut posibilitatea de a avea aplicaţia „semnată” de sistemul de certificare Huawei, fără ca reprezentanţii companiei să ştie asta.

De la publicarea articolului semnat de John Wu, s-au întâmplat mai multe lucruri, în cursul a doar câteva ore. În primul rând, Mate 30 Pro nu mai trece de testul SafetyNet de la Google. Acest lucru înseamnă că dispozitivul pierde compatibilitatea cu anumite aplicaţii care refuză să ruleze dacă telefonul este root-at, sau este considerat „modificat”. Deci chiar şi cei care au un Mate 30 cu aplicaţii Google instalate separat vor întâmpina astfel de probleme. De altfel, aplicaţii din Play Store precum Netflix oricum refuzau să ruleze deja.

Cel mai ciudat lucru este însă faptul că site-ul LZPlay a dispărut. Acesta nu mai este accesibil, iar aplicaţia Google Service Assistant nu mai poate fi descărcată de nicăieri. Nu este clar de ce producătorii au scos aplicaţia de pe internet, însă acuzaţiile că ar avea legături cu Huawei ar putea fi destul de grave, aşa că probabil că încearcă să îşi acopere urmele. Problema este că acum vor apărea cu siguranţă alternative „neoficiale” la Google Service Assistant, care nu ştim ce ar putea instala în locul Google Mobile Services. Este clar că e aproape imposibil să faci o astfel de aplicaţie, cu permisiuni de admin, fără acordul Huawei, aşa că „alternativele” vor încerca cu siguranţă să profite de pe urma utilizatorilor care caută o metodă de instalare neoficială a serviciilor Google.

Cum se va manifesta asta, nu ştim, dar pe platforma Android, inclusiv în Google Play Store există destule aplicaţii care conţin malware sau care colectează date despre utilizatori fără să îi anunţe, deci orice este posibil cu o aplicaţie „falsă”. Sfatul nostru este să nu instalaţi nimic de genul Google Service Assistant dacă reuşiţi să puneţi mâna pe un telefon Huawei din seria Mate 30. În acest moment nu (mai) există nicio metodă sigură de a instala Google Mobile Services.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult