DxOMark: Huawei Mate 30 Pro are cea mai bună cameră din lume de pe un smartphone

26.09.2019
DxOMark: Huawei Mate 30 Pro are cea mai bună cameră din lume de pe un smartphone

Huawei s-a remarcat în ultimii doi ani cu smartphone-uri care au schimbat complet modul în care realizăm fotografii pe telefon. Compania chineză a introdus pentru prima dată modul nocturn cu expunere lungă, a fost una dintre primele care a adoptat camerele cu zoom mare de 3 sau 5x, cât şi una dintre primele care a oferit trei camere foto, fiecare cu obiective diferite. Mate 30 Pro, noul său flagship, în ciuda faptului că nu vine echipat cu software-ul Google, continuă tradiţia, oferind cea mai bună performanţă foto de pe piaţă, alături de îmbunătăţiri semnificative la capitolul performanţă video, spune DxOMark.

Celebra publicaţie DxOMark, considerată etalon pentru testele sale profesionale pentru performanţa foto şi video a smartphone-urilor şi camerelor foto digitale, a supus noul Mate 30 Pro de la Huawei la noile sale teste de performanţă, care iau acum în calcul şi performanţa camerelor pe timp de noapte, cât şi performanţa camerei ultra-wide, pentru un scor agregat diferit. Clasamentul DxOMark a fost deja actualizat pentru cele mai recente smartphone-uri testate, pentru a reflecta noul sistem de notare, iar Mate 30 Pro se pare că a reuşit chiar şi aşa să „aterizeze” direct pe locul întâi.

Fostul model fruntaş, Galaxy Note10+ 5G de la Samsung, trece astfel pe locul al doilea, acesta neputând ţine pasul cu performanţa noului Mate 30 Pro în câteva puncte cheie. În primul rând, focalizarea este mai bună pe Mate 30 Pro, iar nivelul de zgomot mai redus, în special datorită senzorului cu suprafaţă mult mai mare, care captează mai multă lumină. Apoi detaliile sunt păstrate mult mai bine, în timp ce performanţa pe timp de noapte şi zoom-ul sunt mult mai bune pe noul telefon Huawei.

La capitolul video, Huawei nu a reuşit decât să ajungă din urmă concurenţa, fără să o întreacă. Telefonul filmează şi stabilizează bine, însă în continuare există câteva probleme, în special în lumină slabă. DxOMark a criticat de asemenea Mate 30 Pro atunci când vine vorba despre camera ultra-wide care nu oferă un câmp vizual atât de larg precum alte dispozitive de pe piaţă.

La capitolul „selfie”, Huawei Mate 30 Pro stă binişor, cu un scor de 93 de puncte, însă intră în clasamentul camerelor frontale sub modelele Galaxy S10, S10+ şi S10 5G şi Note10+ 5G, cât şi sub ZenFone 6, care foloseşte camera principală pentru realizarea autoportretelor.

Cu toate acestea, Mate 30 Pro rămâne campionul incontestabil al fotografiei pe smartphone-uri şi nu pare să aibă niciun rival care să atenteze la locul său din clasament în acest moment. Poate că performanţa video de pe iPhone 11 Pro ar putea să apropie scorul agregat între foto şi video de cel al Huawei, însă până când DxOMark nu publică acel test, nu avem cum să ştim cu siguranţă.

Cert este că dacă vrei telefonul cu cea mai performantă cameră de pe piaţă, trebuie să faci câteva sacrificii. Mate 30 Pro vine cu Android 10 şi EMUI, dar fără Google Mobile Services, adică fără Google Play şi aplicaţiile Google pre-instalate. Procesul de instalare manuală este relativ simplu şi accesibil oricui, însă vine la pachet cu anumite riscuri, pe care probabil că nu mulţi utilizatori sunt dispuşi să le accepte.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult