Honor Magic5 Lite review: mid-range cu design inspirat de modele premium

15.02.2023
Honor Magic5 Lite review: mid-range cu design inspirat de modele premium

Chiar dacă a fost absent o perioadă bună de vreme de pe piața din România, brandul Honor a demonstrat anul trecut că publicul nu a uitat de el, reușind să intre rapid în ofertele magazinelor de specialitate și operatorilor telecom. Anul acesta, primul pe lista de lansări pentru companie este chiar modelul care ar putea avea cele mai mari vânzări din portofoliul său, un mid-range accesibil, care aduce și câteva capabilități „premium” în zona de preț 300-400 euro. Desigur, acesta este Magic5 Lite, cel mai ieftin model al seriei de dispozitive de top al companiei.

Magic5 Lite de la Honor este unul dintre puținele modele mid-range cu ecran curbat

Magic5 Lite nu este însă un telefon tocmai nou, fiind disponibil deja de câteva luni pe piețele din Asia sub numele Honor X9a. Acesta este modelul cel mai performant din zona de medie, fiind poziționat fix sub variantele Honor 80, care urcă pe următoarea treaptă de performanță.

Honor Magic5 Lite camera back

Totuși, dacă doar te uiți la Magic5 Lite din exterior, nu ai spune că este un telefon tocmai ieftin. Acesta are un aspect de „flagship”, responsabil pentru acest „look” fiind în principal ecranul OLED cu margini curbate. Până nu de mult, doar telefoanele din zona 800-1.000 de euro erau echipate cu așa ceva, dar Honor a reușit să îl aducă pe un dispozitiv mid-range la jumătate de preț. Desigur, o mare parte din costul de producție s-a dus în acest ecran, așa că alte elemente nu sunt la fel de „premium”.

De exemplu, carcasa de pe spate este realizată din plastic. De asemenea, în ciuda cercului de pe spate, care încadrează cele trei camere foto, acestea nu sunt tocmai unele care promit performanțe de top. Mai mult, la interior, hardware-ul care stă la baza acestui telefon nu țintește deloc peste limitele acestei game de dispozitive.

Honor Magic5 Lite accessories

Trebuie să recunosc însă faptul că acesta este unul dintre cele mai subțiri dispozitive pe care le-am folosit în ultima vreme, iar Honor se laudă în special cu faptul că a reușit să integreze un acumulator mare, de 5.100 mAh într-un dispozitiv atât de compact. Ce nu a reușit să includă însă în pachetul telefonului sunt orice fel de accesorii, pe lângă un cablu de încărcare. Încărcătorul lipsește cu desăvârșire, și chiar și husa, ceva ce eram obișnuiți să găsim alături de telefoane mid-range de la Honor, a fost eliminată. O veste bună este însă faptul că telefonul vine măcar cu o folie pe ecran aplicată din fabrică.

Ecranul este cu siguranță cea mai mare atracție a acestui model

Unele telefoane sunt considerate „camera phones”, altele „gaming phones”, dar Magic5 Lite este clar un „screen phone”, pentru că acesta este cea mai importantă caracteristică a sa, de departe. Avem de a face cu un display de 6,67” cu rezoluție Full HD+ la 120 Hz, cu luminozitate bună, dar nu de flagship, la 800 nits. Totuși, ecranul este comparabil cu ceea ce alte companii încă livrează în zona flagship.

Honor Magic5 Lite front handheld

Faptul că ecranul este curbat la margini nu are însă vreun avantaj în utilizare, fiind, în opinia mea, chiar un dezavantaj. Totuși, datorită acestui design, Magic5 Lite va oferi senzația că folosești un dispozitiv semnificativ mai scump. Recunosc faptul că uneori marginile curbate pe telefoane pot face dispozitivul mai confortabil de folosit, mai ales la dimensiuni mari. Totodată, nu pot să nu iau în calcul și faptul că anumite butoane pot fi greu de apăsat atunci când sunt afișate pe zona curbată, sau că poți apăsa din greșeală pe ele cu degetele sau cu podul palmei încercând să atingi alte zone ale ecranului. Dar cel mai mult îmi displac reflexiile de lumină atunci când pică fix pe zona curbată. Unii producători au început să se orienteze către ecrane mai plate în ultimii câțiva ani, iar Magic5 Lite pare să fie chiar mai curbat decât alte modele cu ecrane similare din piață.

Performanța lui Honor Magic5 Lite cade în limitele așteptărilor pentru această configurație hardware

La capitolul performanță nu aveam așteptări foarte mari, întrucât am consultat anterior lista de specificații și cam știam la ce să mă aștept. Snapdragon 695 nu a fost niciodată un chipset care să asigure performanță înaltă în jocuri sau în aplicații complexe. De altfel, acest chipset este și motivul pentru care telefonul nu poate filma în 4K, fiind limitat doar la 1080p.

Honor Magic5 Lite logo

Pe de altă parte, acesta este un chipset destul de eficient din punct de vedere al consumului de energie, așa cum am văzut și pe alte modele, în timp ce nu se încălzește aproape deloc în utilizare, chiar și după zeci de minute de utilizare în jocuri. Acest lucru este evidențiat în special de testul de stres din 3DMark, care demonstrează o stabilitate aproape perfectă în 30 de minute de utilizare. Desigur, performanța oferită nu este una impresionantă, dar pentru majoritatea jocurilor, pe setări scăzute, ar trebui să fie de ajuns.

Benchmarks

  • AnTutu – 396.231
  • GeekBench – Single-Core: 667 / Multi-Core: 1.907
  • GeekBench Vulkan – 1.181
  • 3DMark Wild Life Unlimited – 1.200
  • 3DMark Wild Life Stress Test – Best loop: 1.205 / Lowest loop: 1.196 / Stability: 99,3%
  • PCMark – 10.111

Autonomia, cel de-al doilea avantaj major

Am zis anterior că acesta este un adevărat „screen phone”, oferind un ecran mare, luminos și rapid, dar o altă caracteristică importantă a sa este chiar autonomia. Vorbim despre un telefon cu un chipset de medie care nu consumă multă energie, alăturat unui acumulator mare, de 5.100 mAh. Rezultatul este un telefon de două zile, care probabil că nu va avea nevoie de încărcări extra decât în cazuri de urgență. Și dacă ai nevoie să conservi energie, poți seta ecranul pe 60 Hz și adopta o interfață cu elemente mai întunecate, fiind vorba despre un dispozitiv cu ecran OLED.

Din păcate, chiar dacă telefonul este într-adevăr compatibil cu încărcare rapidă la 40W, faptul că încărcătorul nu este în cutie va limita accesul multor utilizatori la această funcție. Honor va vinde separat un încărcător compatibil, iar cei care au deja încărcătoare de putere similară de la alte modele Honor sau Huawei vor putea să le folosească pe acelea.

Honor Magic5 Lite bottom

MagicUI vine cu un design inspirat de iOS

Magic UI era cândva doar o versiune alternativă de EMUI de la Huawei, iar originile celor două versiuni de software au cu siguranță aceeași bază. De altfel și HarmonyOS de la Huawei a moștenit multe dintre elementele comune ale Magic UI și EMUI, iar aceste versiuni de software seamănă în continuare între ele.

Astfel, dacă nu te deranjează interfața clar inspirată de iOS-ul de la Apple, MagicUI-ul de pe Honor Magic5 Lite este chiar plăcut și surprinzător de fluid, având în vedere procesorul nu tocmai performant. Ceva ce mi-a atras atenția și care este chiar de apreciat, este faptul că nu mai există două sertare în partea de sus. Fie că tragi din centru sau din colțul din dreapta, vei vedea același sertar de notificări și setări rapide, fără un „control center” ca pe iOS.

Honor Magic5 Lite screen bottom

Având servicii Google integrate, te poți bucura de Play Store, YouTube, Gmail și chiar și ecranul Google Discover din stânga meniului principal. Totuși, Honor dublează multe dintre aceste aplicații cu servicii sau aplicații proprietare, inclusiv cu un magazin de aplicații, Honor Market. Acesta este foarte similar cu App Gallery de la Huawei, dar include și aplicații pe care acela nu le oferă. Nu în ultimul rând, avem de a face cu ceva bloatware la prima configurare. Este vorba despre reclame de tip „top apps” și „top games”, dar și aplicații preinstalate precum Netflix, Facebook, Booking și TikTok. Având în vedere că majoritatea utilizatorilor oricum le instalează pe acestea, nu cred că este o problemă atât de mare.

Ce nu știm însă este câte update-uri de sistem va oferi Honor pe acest model. Probabil că cel puțin Android 14 va veni și pe Magic5 Lite, însă concurența (adică Samsung cu modelele Galaxy A), oferă în zona aceasta de preț patru actualizări majore și cinci ani de actualizări de securitate. Pe perioada testării, Honor a livrat un update de câțiva GB pe acest model, pe care l-am instalat, deci software-ul telefonului primește ceva atenție deja.

Senzorul de amprentă și difuzorul sunt clar din zona de medie

M-am bucurat să văd că Honor a păstrat tradiția de a integra senzori de amprentă de calitate pe telefoanele lor, inclusiv pe telefoane mid-range. Magic5 Lite are un senzor optic integrat în ecran și rareori am întâmpinat erori de recunoaștere a degetelor. Iar atunci când s-a întâmplat a fost din cauză că nu nimeream perfect zona de pe ecran. Am observat că uneori timpul de deblocare poate să varieze. Totuși, probabil din cauza procesorului, timpul de deblocare este variabil. Uneori este instant, alte ori fiind necesară chiar și o secundă pentru recunoașterea degetului.

O capabilitate „premium” pe care mi-ar fi plăcut să o văd alături de ecranul mare și fluid ar fi fost un sistem audio stereo. Din păcate, Magic5 Lite vine doar cu un singur difuzor, în partea de jos. Acesta nu este foarte „performant”, dar măcar este puternic. Vei auzi cu siguranță tonurile de apel din camera alăturată, dar calitatea audio este doar de medie. Nu este genul de telefon la care să asculți muzică la difuzor. Și nici genul de telefon la care să pui căști cu fir, întrucât nu are un jack de 3,5mm. Puneți în coș lângă telefon și o pereche de căști wireless, dacă alegeți acest model.

Honor Magic5 Lite side back

Magic5 Lite nu este un „camera phone”

La capitolul foto nu vom zăbovi foarte mult pentru că Magic5 Lite clar nu este un „camera phone”. Fotografiile pe timp de zi realizate cu camera principală sunt decente, fiind procesate cu AI. De altfel, algoritmii care detectează scena sunt similari ci cei pe care îi întâlneam și acum câțiva ani pe telefoanele Huawei și sunt chiar ceva mai bine calibrați pe Magic5 Lite. Totuși, telefonul este limitat de hardware-ul camerelor pe care le integrează.

Honor Magic5 Lite camera

Camera principală de 64 megapixeli nu are stabilizare optică, deci în lumină slabă multe cadre ies mișcate, iar pe modul nocturn doar camera principală este disponibilă, cu rezultate decente atât timp cât le vei „consuma” doar pe ecrane mai mici, precum cele de telefon. Pe un monitor de PC sau laptop, zgomotul și lipsa detaliilor este evidentă. Timpii de expunere sunt de asemenea foarte lungi pe modul nocturn.

Foto zi

Camera ultrawide poate fi folosită doar pe timp de zi, dar rezoluția de 5 megapixeli înseamnă că nu avem de a face cu prea multe detalii. De asemenea, există o cameră macro de 2 megapixeli macro, pe care probabil că nu o va folosi nimeni, întrucât funcția din aplicația de cameră este listată la „altele”. Telefonul face și un zoom 2x prin crop pe senzorul principal de 64 megapixeli. Rezultatele sunt decente pe timp de zi, dar nu la fel de bune și pe modul nocturn.

Foto noapte

O problemă pe care am identificat-o pe Honor Magic5 Lite și care ar putea fi valabilă pe toate telefoanele companiei este faptul că butoanele de zoom sunt plasate în poziții greu accesibile cu o mână. În mod vertical, acestea sunt pe partea din dreapta, iar în mod landscape apar în partea de jos. Toți ceilalți producători au convenit că păstrarea butoanelor în zona de deasupra declanșatorului este cea mai simplă. Honor pare că merge împotriva curentului și această decizie ar putea să ducă la pierderea anumitor cadre.

Concluzii

Este bine că Honor aduce Magic5 Lite și în România la un preț de sub 2.000 de lei, întrucât așa vom vedea în sfârșit o concurență reală pentru Samsung, care de câțiva ani domină această zonă, în special de când modelele Huawei nu mai sunt la fel de competitive din cauza lipsei serviciilor Google. Sigur, este posibil ca Samsung să ofere camere mai performante pe viitorul A54, dar ecranul de pe Honor Magic ar putea fi preferat de unii utilizatori, iar design-ul este clar unul mai plăcut decât plasticul mat simplist pe care l-am văzut anii trecuți pe mid-range-urile Galaxy.

Honor Magic5 Lite side

Unde pare Honor Magic5 Lite că pierde cu siguranță puncte este la capitolul performanță brută. Jocurile și aplicațiile de editare foto sau video nu vor rula la fel de bine ca pe alte dispozitive din această gamă de preț, care folosesc procesoare mai puternice. Avantajul este că primești în schimb un ecran foarte bun pentru redare de clipuri video și o baterie mai mare.

Cert este că Magic5 Lite reprezintă un început de an bun pentru zona mid-range din 2023 și sugerează că Honor va oferi anul acesta dispozitive competitive și pe alte segmente de piață. Urmează lansarea flagship-ului Magic5 Pro și debutul primului pliabil „internațional” al brand-ului, Magic Vs, pe care le vom vedea, cel mai probabil, la Mobile World Congress.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult