Motorola Edge 30 Neo review: mid-range colorat pentru fanii telefoanelor compacte

23.09.2022
Motorola Edge 30 Neo review: mid-range colorat pentru fanii telefoanelor compacte

Motorola a lansat nu mai puțin de trei modele noi în gama Edge 30, dintre care varianta Ultra, pe care am testat-o de curând, este cea mai performantă, fiind echipată cu o cameră de 200 megapixeli și un chipset de top, iar Fusion este un soi de „flagship de buget”, care intră într-o zonă de preț mid-range premium. Astfel, Edge 30 Neo este pur și simplu un telefon mid-range „obișnuit”, care dorește să aducă seria Edge către utilizatorii cu bugete mai restrânse, dar care nu vor să facă compromisuri la capitolul design sau cameră, și care aduce chiar și câteva funcții premium în zona de preț de sub 400 de euro.

Culorile modelelor Motorola Edge 30 Neo atrag imediat atenția

Dacă performanța este caracteristica principală a modelului Ultra, iar corpul subțire caracterizează modelul Fusion, culoarea pare să fie aspectul cel mai important pentru Motorola Edge 30 Neo. Pentru acest dispozitiv, Motorola a realizat un parteneriat cu Pantone, care rezultă în capace în patru nuanțe speciale, cu textură mată. Modelul „principal” este cel mov, pe care l-am avut la test, care reprezintă de fapt „culoarea anului 2022”, numită Very Peri. Fiecare versiune de culoare a noului Neo are un „badge” Pantone pe spate.

Motorola Edge 30 Neo front handheld

În timp ce culoarea îți atrage prima dată atenția, Motorola Edge 30 Neo are și alte avantaje pe partea de design. În primul rând, este un telefon compact, cu ecran de 6,28” și greutate de numai 155 de grame. De asemenea, acesta are un ecran plat, mult mai plăcut în utilizare decât unul curbat, iar modulul de cameră de pe spate nu este unul foarte complex, sau foarte mare. Acesta găzduiește doar două camere.

Fiind un telefon din gama mai ieftină, nu mă așteptam la o construcție premium, iar Motorola folosește predominant plasticul în construcție. Capacul de pe spate păstrează senzația „soft touch” a modelului Ultra, iar în cutie se găsește și o husă de plastic transparent dur, pentru protecție în plus. Pe perioada testării am observat însă că husa de plastic lucios se zgârie mai repede și mai vizibil decât capacul de plastic mat al telefonului. Ecranul acoperit cu sticlă nu vine însă cu protecție din fabrică.

Motorola Edge 30 Neo accessories

Măcar încărcătorul este inclus în pachet și vorbim despre un adaptor de priză rapid, cu putere de 68W. Tot în cutie se găsește și cablul USB-C la ambele capete. Se pare că o mare parte din producători încep să renunțe la cablurile cu USB-A chiar și în zona mid-range, ceea ce este un lucru foarte bun. Ar mai fi de menționat și ambalajul ecologic, cutia și celelalte elemente fiind realizate din hartie și carton reciclate.

Motorola a ales un display de calitate pentru „mezinul” familiei Edge 30

Chiar dacă Motorola Edge 30 Neo este un smartphone mai de „buget”, acesta nu face rabat la caracteristicile importante. Ecranul, chiar dacă are o diagonală mai mică, este aproape la fel de capabil precum cel de pe modelele superioare, oferind rezoluție FullHD+ și refresh rate la 120 Hz. Luminozitatea este bună, dar nu ieșită din comun, însă nu am avut probleme de lizibilitate în soare puternic decât atunci când aveam și ochelarii de soare pe cap.

Motorola Edge 30 Neo screen bottom

Diagonala de 6,28” este bună pentru cei care au mâini mai mici, sau cei care preferă telefoane mai compacte, în mod special. Pus lângă un iPhone 14 „standard”, Edge 30 Neo este puțin mai înalt, dar este semnificativ mai ușor, iar ambele sunt cam la fel de ușor de utilizat cu o singură mână.

În ciuda avantajelor la alte capitole, procesorul este unul de medie

Telefoanele mid-range sunt întotdeauna greu de realizat, întrucât trebuie să existe un balans bun între performanța oferită și preț. Motorola a ales să investească în categorii precum design, cameră și ecran, iar performanța a rămas pe plan secund. Nu mă înțelegeți greșit, telefonul nu a dat semne de oboseală pe parcursul testării, fiind complet capabil să ruleze aplicațiile uzuale de social media, browsing sau jocuri video.

Motorola Edge 30 Neo side button

Problema apare însă la utilizarea în timp. Snapdragon 695 este deja un cip care a fost înlocuit în oferta Qualcomm de modele mai performante, iar performanța lui este încă la limita acceptabilă pentru zilele noastre. Dar peste 1-2 ani, este posibil ca după repetate update-uri software și apariția unor aplicații sau jocuri mai pretențioase să nu mai facă față la fel de bine. Am fost însă plăcut impresionat că sub stres în 3DMark, acest procesor nu intră în throttling, păstrându-și performanța intactă de peste 99% din capacitate.

Din păcate, cei care vor dori să filmeze la rezoluții înalte, vor fi limitați de acest procesor, întrucât maximum este 1080p la 60 FPS.

Benchmarks

  • AnTuTu – 406.505
  • GeekBench – Single-Core: 671 / Multi-Core: 1.939
  • 3DMark Wild Life – 1.205
  • 3DMark Wild Life Stress Test – Best loop: 1.206 / Lowest loop: 1.201 / Stability: 99.6%
  • PCMark – 9.861

Autonomia și încărcare sunt punctele forte al lui Edge 30 Neo

Pentru un dispozitiv atât de compact și ușor, m-am mirat să văd că are o baterie de 4.020 mAh, cam la fel de mare precum cea din cel mai mare iPhone, modelul 14 Pro Max. Aceasta nu doar că are o capacitate mai mare, dar se încarcă și foarte rapid, în sub o oră la 68W, iar pentru un telefon ieftin, faptul că are încărcare wireless este un bonus bineveint. Desigur, încărcarea wireless este foarte lentă, însă poate fi folosită pentru încărcare de-a lungul zilei.

Motorola Edge 30 Neo charger

Nu vei avea însă nevoie să ții Edge 30 Neo la încărcat tot timpul, pentru că ține două zile de utilizare fără probleme. Procesorul mai puțin solicitant și bateria mare își fac treaba bine. Poți extinde bateria și dezactivând modul de 120 Hz al ecranului, blocând refresh rate-ul la 60 Hz.

Software-ul „curat” este semnătura Motorola

Software-ul este consistent cu restul seriei Edge 30, inclusiv cel de pe Ultra, oferind exact aceleași avantaje și dezavantaje, inclusiv funcționalitatea Ready For pe un procesor de medie. Singura diferență evidentă este că interfața telefonului este de la început colorată în nuanța carcasei. În cazul de față, am avut o tematică mov peste tot, de la meniuri la tastatura implicită. Este o notă plăcută pentru cei cărora le place să adopte un temă cromatică unitară pentru telefon.

Motorola Edge 30 Neo front

Din păcate, Edge 30 Neo nu va primi același tratament precum Ultra atunci când vorbim despre durata de suport software. Acesta, la fel ca varianta Fusion, vor primi doar două actualizări de sistem și trei ani de actualizări de securitate din partea Motorola. Fiind lansat cu Android 12 chiar în ajunul lansării Android 13, acest model va primi astfel maximum Android 14.

Senzorul de amprentă și difuzoarele sunt comparabile cu cele de pe modelul Ultra

Dacă în cazul lui Edge 30 Ultra am fost cam dezamăgit de performanța difuzoarelor stereo, în cazul lui Edge 30 Ultra sunt mulțumit, având în vedere că este un telefon de două ori mai ieftin. Și acesta vine cu branding Dolby Atmos, iar calitatea difuzoarelor este comparabilă cu cea a modelului Ultra. Vorbim despre un volum puternic, dar care pierde definiție în frecvențele înalte și medii. La volum mai mic, treaba stă mai bine, dar basul dispare aproape complet.

Și senzorul de amprentă funcționează fără probleme. Pare, de asemenea, să fie același de pe modelul Ultra, un senzor optic integrat în ecran. Nu am avut probleme pe perioada testării cu el, fiind foarte rapid și precis de fiecare dată.

Motorola Edge 30 Neo port

Motorola Edge 30 Neo are un sistem de camere simplu și performant pentru zona sa de preț

Sistemul de camere de pe Motorola Edge 30 Neo este surprinzător din mai multe motive. În primul rând, acesta nu cade în capcana pe care o vedem foarte des în industrie, în care telefoanele din gama ieftină au câte 3-4 camere, dintre care doar una sau două sunt cu adevărat utile, celelalte fiind integrate doar pentru a „da bine” în specificații. În al doilea rând, această cameră nu pierde din funcționalitate. Aceasta poate realiza atât fotografii wide, ultra-wide, dar și macro.

Motorola Edge 30 Neo camera

Secretul este camera ultra-wide, cu autofocus, care permite focalizarea la doar câțiva centimetri distanță. Astfel, o cameră macro dedicată nu mai este necesară, iar calitatea camerei ultrawide de 12 megapixeli este oricum mult mai bună decât a uneia macro de 2 sau 5 megapixeli, cum vedem pe alte modele.

Foto zi

Din păcate, nu avem parte de un modul zoom. Camera pincipală de 64 megapixeli ar avea rezoluție destulă pentru a realiza capturi zoom prin crop, dar Motorola a ales să permită fotografiere doar la 1x pe această cameră. Poți face zoom digital, dar rezultatele nu sunt bune. Dacă ai nevoie neapărată de zoom, poate că acest model nu este potrivit, sau poate că ar trebui să realizezi fotografii în modul de 64 megapixeli și să le decupezi manual după, nu în modul foto „standard”.

Foto noapte

Rezultatele de pe camera principală sunt decente, cu o plajă dinamică bună pentru zona aceasta de preț. Stabilizarea optică se observă în special în lumină slabă, unde imaginile sunt destul de detaliate. Din păcate, algoritmul Motorola cam pierde din saturație pe mod nocturn, toate imaginile fiind cam „lipsite de viață”. Camera ultrawide este foarte „soft”, în ciuda rezoluției de 13 megapixeli, iar plaja dinamică este foarte limitată, zonele foarte luminate din fotografii fiind de obicei arse.

În concluzie, avem de a face cu o cameră de medie, care este pe alocuri depășită de alte modele în această zonă de preț, precum de modelele Samsung Galaxy A.

Concluzii

Chiar dacă există telefoane teoretic mai ieftine, sau care pot oferi camere mai performante în gama de preț apropiată, Motorola Edge 30 Neo mi se pare că nu ar trebui ignorat. În primul rând pentru că prețul de listă de 2.000 de lei nu este cel la care se comercializează de fapt acest model. Încă de la început, Motorola a oferit vouchere de reducere de 500 lei, iar recent telefonul a fost redus cu 20% din preț. Vorbim despre un telefon lansat oficial săptămâna trecută (la momentul redactării acestui articol). Cu siguranță, reducerile vor continua, sau chiar prețul standard va scădea relativ rapid.

Motorola Edge 30 Neo main

Apoi, Motorola Edge 30 Neo are câteva avantaje. Este cam singurul model de telefon din această zonă de preț cu încărcare wireless. De asemenea, acesta are un design compact, rar întâlnit în ultimii ani, iar, față de Galaxy A53, de exemplu, chiar dacă are un procesor mai slab, experiența de utilizare a fost semnificativ mai fluidă. Mă îngrijorează doar performanța în timp a acestui procesor și suportul software limitat la numai 2+1 ani (sistem/securitate). Altfel, Edge 30 Neo este unul dintre cele mai interesante dispozitive mid-range pe care am avut ocazia să le testez în 2022.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult