HTC One M8, un smartphone aproape perfect

19.04.2014
HTC One M8, un smartphone aproape perfect

Având în vedere aşteptările înalte lăsate de primul model HTC One, noul M8 nu poate fi decât un succes remarcabil sau un eşec răsunător pentru producătorul taiwanez. Din fericire HTC şi-a făcut bine temele, oferind fostului său top de gamă un succesor îmbunătăţit din aproape toate punctele de vedere.

Descriere

HTC One, modelul lansat în anul 2013, a reprezentat pentru HTC probabil ultima şansă de a stopa căderea liberă ce ameninţa viitorul companiei, un experiment îndrăzneţ concretizat printr-un succes timid dar măsurabil, ce a contribuit în mod decisiv la readucerea companiei în rândul producătorilor smartphone de top. Noul HTC One, cu nume de cod M8, reprezintă continuarea acestei poveşti de succes, punând accentul nu pe schimbări radicale, ci pe îmbunătăţirea designului exterior şi perfecţionarea facilităţilor deja existente. Dar asta nu înseamnă că HTC One M8 este lipsit de inovaţii, doar că acestea au fost concentrate acolo unde se simţea într-adevăr nevoia de schimbare.

Încă de la primul contact, HTC One M8 atrage atenţia prin construcţia aproape integral metalică, fără puncte de îmbinare evidente, dând senzaţia unui produs extrem de solid. Finisajele albicioase şi puţin aspre, obţinute prin sablare, au fost înlocuite cu unele mult mai fine, scoţând în evidenţă luciul metalic. Inserţiile ceramice vizibile la modelul anterior au dispărut, rezultatul fiind o carcasă cu margini rotunjite plăcute la atingere şi grosime aparentă ceva mai redusă. Carcasa în proporţie de 90% metalică (faţă de 70% la modelul de anul trecut), este cu 17 grame mai grea, rezultând un telefon pe care îl simţi în buzunar, dar nu atât de mult cât să incomodeze.

HTC One M8

Poate mai sesizabilă este creşterea în lungime cu aproape 1cm, rezultată din folosirea unui ecran mai mare, cu diagonală de 5.0 inch. Acesta păstrează rezoluţia 1080p şi atributele excelente ale celui dintâi: paleta de culori, contrastul foarte puternic asociat cu un nivel de luminozitate ridicat şi nivelul de negru nesperat de bun. Unghiurile de vizibilitate sunt ample, ceva variaţii de contrast şi luminozitate fiind induse doar de stratul protector de sticlă. Vizibilitatea în lumină solară este bună, iar ajustarea automată a luminozităţii, corespunzător luminii ambiante, este suficient de generoasă încât să nu simţim nevoia de mai mult.

Corpul din aluminiu lipsit de benzile ceramice laterale are marginile îngustate, dând impresia de supleţe în ciuda faptului că grosimea telefonului în porţiunea centrală este aproape neschimbată. Din bucata de aluminiu folosită pentru partea frontală nu au mai rămas decât capetele carcasei, găzduind o pereche de difuzoare cu 25% mai puternice decât cele folosite pentru modelul anterior, ascunse după un grilaj fin perforat. Tot aici găsim camera frontală de 5MP, senzorii de luminozitate şi proximitate şi, ascuns în grila difuzorului superior, un LED de semnalizare.

HTC One M8 - spatele din aluminiu şlefuit

Ţinând cont de faptul că spaţiul aferent este în continuare ocupat de logo-ul HTC, înlăturarea butoanelor capacitive iluminate la atingere este puţin surprinzătoare, măsura neavând un beneficiu evident în ceea ce priveşte ergonomia sau funcţionalitatea telefonului. Ne-am ales în schimb cu 3 butoane virtuale care ocupă spaţiu preţios pe ecranul de 5 inch, ba chiar generează confuzie atunci când sunt ascunse pentru a face loc aplicaţiei maximizate.

Capacul posterior format dintr-o singură bucată de aluminiu se diferenţiază de cel folosit pentru modelul anterior prin formele rotunjite şi textura mult mai fină. Din păcate schimbarea este de natură să genereze păreri împărţite printre fanii HTC, reacţiile variind în funcţie de gusturile fiecăruia. Unii dintre voi vor aprecia noul design pentru aspectul luxos, aproape ostentativ, în timp ce alţii vor interpreta schimbarea ca pe o aliniere cu tendinţele observate la alţi producători smartphone, pierzând astfel din unicitatea ce a atras atât de mult la primul telefon HTC One (M7). Probabil mai uşor de fabricat şi finisat, noul capac mai reţine doar cele două benzi din plastic, găzduind ansamblul de antene 3G, Wi-Fi, Bluetooth şi NFC.

HTC One M8 - lista de aplicaţii

HTC One M8 – detalii tehnice

  • Ecran: 5,0”, 1920 x 1080 pixeli, SLCD 3, Gorilla Glass 3
  • Sistem de operare: Android 4.4.2
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 801
  • Procesor: Krait 400, quad-core, 2,3 GHz
  • Procesor grafic: Adreno 3320
  • RAM: 2 GB
  • Memorie: 16 sau 32 GB
  • Card: microSD (max 128GB)
  • 3G: HSDPA+, HSUPA
  • 4G: Da
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac (dual-band 2.4/5 GHz)
  • Bluetooth: 4.0, A2DP
  • USB: microUSB
  • Cameră foto: 4 MP (2688×1520 pixeli), autofocus, HDR, blitz dual-LED (dual-tone), cu filmare video1080p
  • Cameră frontală: 5 MP), cu filmare video 1080p
  • Baterie: 2600 mAh (Li-polymer, nedetaşabilă)
  • Dimensiuni: 146.4 x 70.6 x 9.4 mm
  • Greutate: 160 grame
  • Altele: NFC, Nano SIM, transmiţător infraroşu, receptor GPS/Glonass, Miracast, Wi-Fi Direct, DLNA, MHL, Wi-Fi hotspot

Performanţe

Deşi carcasa lui HTC One M8 este în proporţie de 90% metalică, stabilitatea semnalului la reţeaua de telefonie mobilă şi cea Wi-Fi nu pune probleme. Mai mult decât atât, apelurile telefonice se aud excelent prin casca audio, iar microfonul de bună calitate ne face vocea auzită în aproape orice situaţie.

Modulul GPS a avut o prestaţie bună, remarcându-se timpul scurt de achiziţie a semnalului iniţial şi acurateţea localizării, care este foarte bună atât timp cât nu aveţi obstacole foarte înalte în imediata apropiere. Pentru navigaţie, HTC a ales Google Maps, serviciile acestuia fiind integrate în cadrul unei aplicaţii destinate conducătorilor auto, care mai include scurtături către aplicaţiile media sau agendă, şi comenzi vocale pentru apelare şi control.

HTC One 2 (M8)

HTC One M8 este bazat pe chipsetul Snapdragon 801, compus din CPU quad-core la 2.4GHz şi GPU Adreno 330. Memoria RAM păstrează capacitatea de 2GB a modelului anterior, însă dispozitivul de stocare NAND Flash a primit un upgrade de performanţă major.  Aşa se face că viteza de transfer la citire a urcat la 148MB/s, comparat cu 48.2MB/s măsuraţi la modelul HTC One de anul trecut. Prin urmare, noul M8 zburdă prin aplicaţii fără încetiniri sesizabile, iar cantitatea aparent modestă de 2GB memorie RAM nu pare să aibă un impact negativ sesizabil asupra performanţelor.

Din păcate evaluarea performanţelor folosind setul obişnuit de teste sintetice a devenit parţial irelevantă, majoritatea producătorilor smartphone trişând oricum în aceste benchmark-uri. Prin urmare, rezultatele de mai jos trebuie considerate cu rol orientativ:

Camera Foto

Identificat după cele două obiective cu mărimi diferite, sistemul dual-camera este probabil cea mai importantă inovaţie din recuzita lui HTC One M8.

Explicată pe scurt, camera foto uzitează acelaşi senzor de 4MP cu tehnologie Ultrapixel folosit şi pentru modelul de anul trecut, recunoscut pentru performanţele de invidiat demonstrate în condiţii de luminozitate redusă. Numai că de această dată HTC a introdus în ecuaţie şi un al doilea senzor optic, complet cu propriul său grup de lentile. Luând un rol secundar, acesta obţine o perspectivă a imaginii uşor diferită, cu rol de reper pentru editarea ulterioară a pozei obţinute cu senzorul optic principal.

HTC M8 - modurile de fotografiere

Luăm drept exemplu o funcţie numită U-Focus, care permite utilizatorilor să ajusteze focalizarea în pozele deja salvate în memoria telefonului. Putem induce un efect de blur în fundal pentru a evidenţia obiectele surprinse în plan apropiat, sau centra focusul pe o altă zonă la alegere. Funcţia Dimension Plus adaugă o componentă 3D pozelor 2D obişnuite, încât simpla înclinare a ecranului va modifica perspectiva din care observăm subiectul fotografiat, ca şi cum am privi printr-o fereastră deschisă. Per total, meniul de editare a pozelor aduce cu un set  redus de filtre pentru Photoshop, utile în anumite situaţii şi interesante de experimentat, dar nu ceva de care să nu ne putem lipsi.

Cât despre performanţele foto, rezultatele sunt încurajatoare, chiar dacă soluţia oferită de HTC  nu este complet lipsită de probleme. Da, aplicaţia de captură este rapidă, bogată în funcţii şi totodată iertătoare cu cei începători, însă calitatea imaginilor variază un pic prea mult de la o poză la alta.

La folosirea în spaţii deschise, HTC One M8 pare să-şi atingă potenţialul maxim în condiţii de cer înnorat şi zone cu multă umbră, pe care le va imortaliza cu abundenţă de detalii şi contrast.

Din păcate sistemul dual-camera nu pare să răspundă la fel de bine sub soare puternic, multe imagini apărând arse în zonele cele mai strălucitoare, pierzând detalii esenţiale. Suplimentar, prezenţa discului solar în cadru duce la supraexpunere şi apariţia unui efect de ceaţă foarte pronunţat, afectând mare parte din imagine. Cu puţină experienţă în ajustarea manuală a parametrilor de expunere putem compensa acest neajuns, obţinând poze apropiate de idealul dorit.

cer noros soare din faţă pe timp de noapte, fără blitz
cer noros cu blitz -  intuneric total fara blitz

Blitz-ul dual LED cu două tonalităţi de lumină, alb-rece şi o nuanţă alb-cald, s-a dovedit eficient până la distanţa de peste 3 metri. Însă marele său avantaj este paleta de culori mai variată decât în cazul soluţiilor clasice cu o singură nuanţă de lumină, rezultând poze cu aspect apropiat condiţiilor de lumină naturală.

Indiferent de condiţiile ambiante, rezoluţia de 4MP nu lasă prea mult loc pentru zoom în pozele deja salvate, detaliile vizibile la privirea în ansamblu fiind aproape de nivelul maxim posibil. Însă pentru pozele ce au ca destinaţie reţeaua Facebook sau imprimarea pe suport de hârtie, calitatea imaginii în ansamblu este cea care contează cu adevărat, iar aici camera foto cu tehnologie Ultrapixel întradevăr excelează.

HTC One M8 – sample video (click pentru download)

Camera frontală, în mod paradoxal cu rezoluţie mai mare decât cea primară (5MP vs 4MP), obţine poze şi filmează 1080p la calitate surprinzător de bună, promiţând un adevărat deliciu amatorilor de selfie-uri şi apeluri video.

Software

Interfaţa HTC Sense 6 ne întâmpină cu un meniu Lock conţinând scurtături pentru accesarea directă a camerei foto, web brower, mesagerie şi telefonie.

Cu excepţia butoanelor Android vizibile în partea de jos, ecranul principal nu este foarte mult schimbat. Pe ecranul central găsim în plus un director cu acces la aplicaţii Google, iar alunecarea degetului către stânga ne duce în aplicaţia Blinkfeed, actualizată permanent cu informaţii din domeniile care ne interesează.

Adus în completarea clasicului ecran cu scurtături şi widget-uri, BlinkFeed va părea familiar celor care folosesc cunoscuta aplicaţie Flipboard, fiind tot un agregator de ştiri cu o aranjare elegantă a imaginilor şi textului. Conţinutul poate fi selectat dintr-o listă întreţinută de HTC, utilizatorul putând fie să-şi caute site-urile preferate, fie să aleagă anumite categorii de subiecte pentru a descoperi conţinut nou. În plus, BlinkFeed poate prelua şi actualizări din conturile de Facebook, Twitter, Flickr sau LinkedIn. Actualizat odată cu interfaţa Sense 6.0, Blinkfeed oferă un sidebar din care putem accesa rapid toate serviciile şi aplicaţiile la care ne-am abonat pentru informaţii, dar nu şi opţiunea de a-l dezactiva, în cazul în care optăm pentru un homescreen clasic. Din fericire pentru a evada nu trebuie decât să derulăm către celelalte ecrane virtuale unde găsim scurtături către aplicaţii şi gadgeturile preferate.

Lăsând la o parte Blinkfeed, interfaţa HTC Sense 6.0 continuă evoluţia în aceeaşi direcţie generală stabilită de versiunea 5, mizând pe un design plat, simplitate şi eficienţă. Aplicată sistemului Androrid 4.4.2, noua interfaţă Sense 6 se prezintă cu un set de fonturi modernizat şi mai multe efecte de transparenţă, aplicate în meniurile aplicaţiilor şi setul de butoane virtuale din josul ecranului.

HTC One M8

Sistemul Motion Launch de comenzi prin gesturi

Una dintre principalele atracţii pentru noul M8 este sistemul de comenzi prin gesturi. Spre exemplu, cu o alunecare spre dreapta pe ecranul oprit lansăm Blinkfeed, o alunecare de sus în jos activează meniul de apelare vocală, iar din sens invers deblocăm ecranul fără să mai apăsăm butonul Lock.

În afară de butonul Lock poziţionat într-o locaţie incomodă, ecranul poate fi activat şi ciocănind cu vârful degetului de suprafaţa touch.  Acelaşi gest poate fi repetat pentru a închide ecranul înainte de a pune telefonul în buzunar.

Cu ecranul pornit, o alunecare de sus în jos deschide lista cu notificări, iar acelaşi gest repetat ţinând două degete pe ecran ne aduce în meniul rapid. Astfel de scurtături găsim şi în aplicaţia pentru camera foto, unde cu o alunecare stânga-dreapta schimbăm între camera principală şi cea frontală.

Pentru a nu consuma în mod inutil din rezerva de energie a telefonului, sistemul de comenzi prin gesturi preluate cu interfaţa touch este activat numai atunci când senzorii telefonului detectează mişcare. Aşa se face că dacă încercăm să activăm ecranul în timp ce telefonul se află în repaus pe masă, comanda dată pe suprafaţa touch va rămâne fără efect.

Autonomie

Conectat la adaptorul AC furnizat în pachet, HTC One M8 ajunge la 50% din capacitate după 60 minute, urmând ca acumulatorul de Li-polymer să fie complet încărcat după aproximativ 2 ore.

Cei care au folosit, sau folosesc încă modelul anterior (M7), vor constata o ameliorare în ceea ce priveşte consumul bateriei, navigarea pe internet şi vizionarea de clipuri cu luminozitatea ecranului reglată la valori ridicate părând să nu aibă un impact prea mare asupra acumulatorului de 2600 mAh. Pe lângă chipsetul Qualcomm bine optimizat pentru folosirea eficientă a bateriei, o parte din merit revine şi ecranului SLCD3 de 5 inch, care deşi  este mai mare pare să consume mai puţin decât cel de 4.7 inch instalat pe modelul M7. Astfel, după o oră de navigare pe internet folosind reţeaua Wi-Fi, capacitatea bateriei va scădea cu aproximativ 15%, .

Altfel sau lucrurile când trecem la jocuri de Android sofisticate, care solicită la maxim puterea de procesare a telefonului. Pe lângă CPU quad-core, noul HTC One M8 a primit şi un GPU mai rapid, din seria Adreno  330. Acesta se arată destul de gurmand, taxând aproape 40% din rezerva bateriei după numai o oră de jocuri, cu efectul încălzirii considerabile a carcasei din aluminiu.

În condiţii de utilizare moderată, cu aproximativ 60 minute de convorbiri zilnic şi sesiuni ocazionale de navigare pe internet, putem spera la aproximativ 2 zile de utilizare. Dacă punem în discuţie şi jocurile, atunci timpul de utilizare va depăşi cu greu pragul de o zi, iar pentru mai multă siguranţă  va trebui să ţinem la îndemână adaptorul AC.

Funcţia Power saver şi Extreme power saving

HTC One M8 oferă două modalităţi pentru optimizarea consumului de energie. Prima aplică o schemă relativ simplă, dezactivând conexiunea de date atunci când ecranul este oprit, vibraţiile la folosirea interfeţei touch (haptic feedback), respectiv limitând luminozitatea maximă a ecranului şi puterea procesorului. Modul Extreme power saving duce lucrurile şi mai departe, dezactivând pedometrul şi limitând accesul doar la funcţiile de bază: telefonie, mesagerie, email, calendar şi calculator.

Din fericire chiar şi primul nivel Power Saver are un impact sesizabil, reducând spre exemplu consumul în stand-by pe timpul nopţii la 1-2% din capacitatea bateriei. În condiţii de utilizare normală pe timpul zilei, modul Power Saver aduce beneficii limitate, în funcţie de cum folosim telefonul.

Preţ şi disponibilitate

HTC One M8 poate fi gâsit începând cu luna aprilie şi în oferta magazinelor din ţara noastră, la preţul de 2700-3000 Lei pentru modelul cu 16GB memorie internă.

Concluzie

HTC şi-au propus să impresioneze cu noul M8 şi în mare parte au reuşit. Cel puţin în privinţa designului exterior, noul HTC One M8 este un telefon superb, calitatea finisajelor şi atenţia la detalii servind drept exemplu pentru competitorii încă fixaţi pe folosirea suprafeţelor din plastic, care doar imită aspectul unor materiale mai bune.

Şi cum aspectul exterior nu face un telefon  să fie de top, HTC One M8 completează experienţa cu un ecran Full HD excelent, sistem audio puternic şi hardware cu performanţe duse la limita superioară a tehnologiilor actuale. Foarte important, sporul de performanţă este obţinut fără compromisuri majore la capitolul autonomie, HTC One M8 fiind un telefon pe care te poţi baza de-a lungul întregii zile.

În afară de hardware-ul mai prietenos cu bateria şi difuzoarele Boomsound cu 25% mai puternice, pe lista îmbunătăţirilor intră şi slot-ul microSD cu suport pentru capacităţi de până la 128GB.

HTC One M8, un smartphone cu Android aproape perfect

Sistemul dual-camera cu tehnologie Ultrapixel este însă dezamăgitor în unele privinţe. Da, performanţele în condiţii de lumină slabă sunt impresionante, dar rezoluţia de 4MP este totuşi prea mică în contextul actual, când piaţa se pregăteşte de trecerea la televizoare şi monitoare 4K, cu rezoluţie efectivă a ecranului de 8MP. Cât despre camera secundară,  a cărei contribuţie permite retuşarea pozelor prin folosirea de filtre şi efecte de imagine avansate, consider că este o inovaţie mai interesantă şi utilă pentru utilizatori decât senzorul pentru monitorizarea pulsului inclus pe telefonul Galaxy S5. Şi dacă tot suntem la comparaţii, poate că HTC ar fi trebuit să ia în considerare adăugarea unui senzor de amprente pentru modelul M8, sau măcar protejarea carcasei împotriva pătrunderii de apă şi praf.

Per total, HTC One M8 este un telefon excelent, care deşi nu este perfect din toate punctele de vedere, rămâne pe lista scurtă de alegeri prin care nu poţi da greş la achiziţionarea unui telefon Android.  

Părţi pozitive

Construcţie si design
Ecran impresionant
Sistemul audio BoomSound
Memorie expandabilă
Sistemul dual-camera
Hardware puternic şi eficient în gestionarea bateriei

Părţi negative

Poze limitate la rezoluţie 4MP
Fără sistem de stabilizare optică a imaginii

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult