Samsung Galaxy S5: un telefon nou excelent ascuns în veşminte vechi

Samsung Galaxy S5: un telefon nou excelent ascuns în veşminte vechi

În fiecare an se lansează zeci sau sute de telefoane mobile, dar puţine dintre acestea reuşesc să primească atenţia tuturor şi stârnească râuri de zvonuri, de laude şi de critici. Cea mai recentă iteraţie a celei mai bine vândute game de terminale Android, Galaxy S5 este un produs mult aşteptat nu doar pentru că este cel mai recent model de vârf al celui mai mare producător de smartphone-uri, dar şi pentru că ar trebui să fie un răspuns la seria de critici care a penalizat în ultimul an stagnarea gamei Galaxy S.

Construcţie, design şi dotări

Undeva pe la începutul acestui an, un oficial Samsung a recunoscut că anteriorul vârf de gamă Samsung Galaxy S4 nu a fost atât de interesant pe cât şi-ar fi dorit piaţa, acesta fiind prea apropiat de modelul anterior Galaxy S III şi dezamăgind cumpărătorii care şi-ar fi dorit ceva nou. Lee Young Hee a promis în ianuarie un design nou, însă cei care au sperat să vadă o schimbare radicală de design vor fi dezamăgiţi deoarece nimic esenţial nu s-a schimbat.

În comparaţie cu vechiul vârf de gamă Galaxy S4, noul Samsung Galaxy S5 oferă un design uşor modificat care se apropie foarte mult de cel al modelului mai mare Galaxy Note 3. La fel ca terminalul-gigant cu stylus pe care l-a lansat în toamna anului trecut, Galaxy S5 oferă o carcasă cu margini aproape drepte şi colţuri rotunjite cu rază mică, diferind astfel de modelele anterioare care păstrau nişte curburi ceva mai ample. La aceste detalii se adaugă o ramă laterală dreaptă cu striaţii şi un spate perfect plat, Galaxy S5 părând în final doar un Galaxy Note 3 ceva mai mic.

Samsung Galaxy S5 - un design mult prea familiar

Acoperită integral de suprafaţa protectoare Gorilla Glass 3, partea frontală este una deja tradiţională pentru Samsung. Încadrată de o ramă argintie proeminentă care protejează suprafaţa ecranului, masca frontală oferă un buton fizic Home, două butoane capacitive care sunt invizibile atât timp cât iluminarea lor nu este activă, camera frontală, grila perforată a căştii şi un LED pentru semnalizare. În mod curios, rama ecranului a crescut uşor în lăţime faţă de cea remarcată la Galaxy S4, un detaliu care îi va dezamăgi pe cei care preferă un spaţiu util cât mai mare posibil.

Samsung Galaxy S5 - detaliile frontale sunt bine camuflate

Chiar dacă partea frontală pare similară cu cea remarcată la modelele Samsung anterioare, aceasta aduce două schimbări importante. Mai întâi, butonul oval Home ascunde acum un senzor pentru amprente, Samsung mergând pe urmele Motorola, Apple şi HTC prin implementarea acestui sistem suplimentar de securitate.

Samsung Galaxy S5 - butonul Home cu senzor de amprente şi butoanele capacitive

Primul contact cu tastele capacitive ne arată că Samsung a renunţat în sfârşit la tasta Menu, o reminiscenţă Android 2.x pe care compania a păstrat-o până acum, pentru a folosi acum şablonul standard Android 4.0 cu butoane Recent Apps şi Back. Această schimbare se va vedea de altfel şi în noua interfaţă TouchWiz, care foloseşte peste tot meniul software Action Bar. Activarea vechii funcţii Menu rămâne posibilă prin apăsarea prelungă a butonului  Recent Apps, dar aceasta are sens acum doar în cazul aplicaţiilor vechi care nu respecta liniile de design Android 4.x.

Samsung Galaxy S5 - o ramă laterală argintie cu striaţii

Rama laterală este asemănătoare cu cea văzută la Galaxy Note 3, aceasta fiind fabricată dintr-un material plastic acoperit cu o peliculă argintie şi având un model cu striaţii verticale. Aceasta adăposteşte butoanele de volum în partea stângă, butonul Power/Lock în dreapta şi senzorul infraroşu şi conectorul audio jack în partea de sus.

Samsung Galaxy S5 - conectorul Micro USB 3.0 este ascuns după un capac protector

La fel ca Galaxy Note 3, şi Galaxy S5 oferă un conector Micro-B USB 3.0, însă acesta este ascuns acum în spatele unui capac ermetic pentru protecţie. Compus din vechiul conector Micro USB, necesar pentru păstrarea compatibilităţii, şi o extensie pentru cablajele suplimentare cerute de standardul USB 3.0, acest conector aduce avantajul ratelor de transfer net superioare ale acestui standard.

Samsung Galaxy S5 - camera foto şi noul senzor pentru puls

Capacul detaşabil din spate, al cărui model cu perforaţii aminteşte de prima versiune a tabletei Google Nexus 7, este fabricat dintr-un material plastic subţire flexibil şi se ancorează ferm de carcasa terminalului în nu mai puţin de şaisprezece puncte. Singura noutate reală de pe spatele telefonului este noul senzor pentru puls, care este ascuns în mica ramă argintie care adăposteşte şi bliţul.

Samsung Galaxy S5 - capacul posterior este detaşabil

Dacă Samsung Galaxy S5 nu reuşeşte să impresioneze prea mult cu designul său, acesta recuperează parţial prin rezistenţa la praf şi umiditate. Purtând certificarea IP67, carcasa lui Galaxy S5 este ermetică la praf şi poate fi scufundată în apă la o adâncime de cel mult un metru pe o perioadă de cel mult 30 de minute. Compania a mai experimentat în trecut cu etanşeitatea la medii dificile cu modele precum Xcover sau S4 Active, dar este pentru prima oară când oferă un vârf de gamă preparat astfel. 

Samsung Galaxy S5 - sloturile interne şi garnitura pentru etanşeizare

Deoarece Samsung a fost hotărâtă să păstreze capacul şi bateria detaşabile, a trebuit găsită şi o soluţie care să împace aceste aspecte cu etanşeitatea componentelor interne. După cum se observă din imaginile de mai jos, conectorul USB deţine propriul capac protector, conectorul audio foloseşte o protecţie internă, iar camera foto, difuzorul, bliţul şi senzorul pentru puls au fost încastrate în carcasa internă şi sunt etanşeizate direct. Bateria şi locaşurile Micro SIM şi MicroSD sunt protejate însă de o garnitură din cauciuc lipită pe interiorul capacului posterior, ceea ce înseamnă că va trebui să fiţi foarte atenţi atunci când îl închideţi dacă nu doriţi să vă despărţiţi cu lacrimi în ochi de un telefon  în valoare de 3000 de lei.

Samsung Galaxy S5 - modelul cu perforaţii al capacului posterior

Având dimensiuni de 142 x 72,5 x 8,1 mm şi o greutate de 145 de grame, noul Galaxy S5 este ceva mai gros şi mai greu decât vârful de gamă anterior. Această creştere în dimensiuni este cauzată parţial de creşterea uşoară a diagonalei ecranului şi de cerinţele impuse de ermetizarea carcasei, însă diferenţa reală este mai puţin evidentă decât ne-ar face cifrele să credem. În ciuda designului cam pătrăţos, Samsung Galaxy S5 are o formă foarte bună, se poate manevra comod cu o singură mână, iar suprafaţa rugoasă şi moale a capacului posterior îi oferă o priză fermă.

Samsung Galaxy S5 - în ciuda carcasei ermetice, profilul este încă subţire

Samsung Galaxy S5 nu are nici o deficienţă cu adevărat deranjantă de construcţie. Capacul posterior este ferm ancorat, carcasa este bine rigidizată iar butoanele nu au vreun joc neplăcut. Mai puţin grozave sunt cursa rigidă zgomotoasă a butonului Home şi vibraţiile sesizabile ale capacului posterior în momentul utilizării căştii telefonice sau difuzorului extern.

Nu acelaşi lucru se poate spune însă şi despre materialele de construcţie, deoarece, la fel ca în cazul modelelor anterioare, Samsung a ales tot plasticul subţire şi vopseaua argintie cu aspect ieftin. Acest aspect, combinat cu o nouă reciclare a unui design care a debutat acum doi ani şi care oricum nu a fost mare minunăţie de la bun început, mă face să cred că Samsung fie că nu vrea, fie că nu poate, fie că nu-i pasă.

Ecran, hardware, specificaţii, senzori şi autonomie

Un susţinător fervent al tehnologiei AMOLED, Samsung a îmbunătăţit treptat ecranele de acest tip la fiecare actualizare a gamei Galaxy S sau Galaxy Note. Noul Galaxy S5 foloseşte un ecran similar din multe puncte de vedere cu excelentul model remarcat la Galaxy Note 3, acesta bucurându-se însă o densitate superioară. Având o diagonală de 5,1” şi o rezoluţie de 1920 x 1080 pixeli, ecranul oferă o densitate excelentă de 432 ppi, iar cei care se tem de artefactele inerente ale tehnologiei PenTile pot sta liniştiţi: ecranul foloseşte aceeaşi eficientă aranjare Diamond remarcată şi la Galaxy Note 3.

Samsung Galaxy S5 - ecranul AMOLED şi aranjarea Diamond cu subpixeli inegali

Aşa cum era de aşteptat în cazul unui panou AMOLED, ecranul telefonului Samsung Galaxy S5 oferă un nivel de negru excelent, contrast foarte ridicat şi unghiuri ample de vizualizare. Nivelul luminozităţii este foarte bun, îmbucurător fiind şi comportamentul mai puţin conservator al ajustării automate, iar vizibilitatea în lumina solară este bună. În general, ecranele AMOLED au dezavantajul afişării unor culori prea saturate, însă Samsung a implementat câteva profiluri de calibrare foarte utile. Cinema şi Professional Photo se apropie mult de saturaţia unui ecran IPS bun, în timp ce Standard sau Dynamic oferă cunoscuta saturaţie puternică specifică AMOLED pentru cei care preferă culorile (mult) mai vii.

Inima platformei hardware aleasă de Samsung este soluţia integrată Snapdragon 801 în cea mai rapidă implementare a sa: MSM8974AC. O versiune actualizată a cunoscutului Snapdragon 800, noul cip oferă o interfaţă cu memoria mai rapidă cu 17 procente, acelaşi procesor grafic Adreno 330, dar cu performanţe cu 28% mai mari datorită creşterii frecvenţelor de tact, şi un procesor de imagine mai rapid cu 45 de procente. Nu în ultimul rând, cele patru nuclee Krait 400 au primit un spor de viteză, acestea fiind tactate, în cazul de faţă, la 2,45 GHz.

După cum era de aşteptat, performanţele hardware sunt impresionante, Samsung Galaxy S5 fiind un candidat serios la titlul de cel mai rapid terminal mobil al acestei prime jumătăţi de an. Distanţa faţă de vechile modele Snapdragon 800 nu este spectaculoasă, dar sporul de performanţă este sesizabil şi binevenit. Scorul în testul Qualcomm Vellamo este sub aşteptări, de vină fiind însă optimizarea necorespunzătoare a motorului de randare HTML din Android 4.4, după cum ne avertizează chiar producătorul aplicaţiei.

Un avantaj mai puţin cunoscut al procesorului Qualcomm Snapdragon 801 este suportul pentru memoriile interne eMMC 5.0. Sporul de performanţă se făcuse deja simţit în timpul copierii fişierelor prin cablul USB sau instalărilor făcute din Google Play, însă testul A1 SD Bench ne-a edificat şi impresionat: 150 MB/s la citire şi 56 MB/s la copiere.

  • Ecran: 5,1”, 1920 x 1080 pixeli, S-AMOLED, Gorilla Glass 3
  • Sistem de operare: Android 4.4.2
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 801 (MSM8974AC)
  • Procesor: Krait 400, quad-core, 2,45 GHz
  • Procesor grafic: Adreno 330
  • RAM: 2 GB
  • Memorie: 16/32 GB (4,8 GB ocupaţi)
  • Card: MicroSD, 128 GB maximum
  • Date: HSDPA, HSUPA, LTE-A
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: 4.0
  • USB: microUSB, USB 3.0
  • Cameră foto: 16 MP, ISOCELL, F/2.2, autofocus detecţie de fază
  • Filmare video: UHD/30, 1080p/60
  • Cameră frontală: 2 MP
  • Baterie: 2800 mAh
  • Dimensiuni: 142 x 72.5 x 8.1 mm
  • Greutate: 145 grame
  • Altele: DLNA, Wi-Fi Direct, senzor amprente, senzor puls, certificare IP67

Pe lângă celebra colecţie de senzori suplimentari care a devenit deja tradiţionala la Samsung, adică barometru, termometru şi higrometru, Galaxy S5 aduce două noutăţi: un senzor pentru amprente şi unul pentru puls.

La fel ca Motorola sau HTC, Samsung a implementat un cititor optic pentru amprente, diferenţiindu-se astfel de modelul capacitiv de pe iPhone 5S. Chiar dacă acesta necesită tot trecerea degetului peste suprafaţa de contact, implementarea lui este superioară celei pe care am criticat-o la modelul HTC One Max. Mai întâi de toate, poziţionarea acestui senzor este mult mai bună (şi logică) şi nu necesită acte de prestidigitaţie pentru activarea corectă. În al doilea rând, înregistrarea unei amprente necesită opt treceri succesive ale degetului, numărul mai mare de eşantioane papilare înregistrate mărind şansa ca recunoaşterile ulterioare să aibă o rată ceva mai bună de succes.

Am utilizat pentru câteva zile acest sistem de autentificare şi, de cele mai multe ori, am avut nevoie de una sau cel mult două atingeri pentru recunoaşterea corectă a amprentei. Au fost însă şi ocazii în care sistemul a dat rateuri în mod repetat, iar încercările colegilor din birou nu au fost tot atât de fericite ca ale mele. În concluzie, implementarea Samsung este mai bună decât cea HTC, dar încă nu are o prestaţie constantă şi pe deplin mulţumitoare. Pe lângă protecţia terminalului, senzorul de amprente poate fi folosit pentru autentificarea contului Samsung şi validarea tranzacţiilor PayPal, acest suport putând fi extins în alte aplicaţii software prin intermediul unui SDK.  

Cea de-a doua noutate adusă de Galaxy S5 este senzorul pentru măsurarea pulsului. Ascuns lângă bliţul camerei foto, acesta foloseşte un LED puternic de culoare roşie şi un senzor pentru analiza optică. După pornirea aplicaţiei S-Health, utilizatorul va trebui să aşeze uşor degetul în această zonă şi să aştepte afişarea pulsului, rezultatele fiind prompte şi surprinzător de corecte. Trebuie să menţionăm că acest mod de lucru nu diferă prea mult de cel al aplicaţiilor care folosesc bliţul şi camera foto, însă soluţia dedicată Samsung nu necesită o iluminare ambientală puternică deoarece ambele componente sunt plasate una lângă alta.

Ţinând cont că bateria are o capacitate de numai 2800mAh iar procesorul este un monstru gurmand, media de 39 de ore pe care am obţinut-o după 4 cicluri de încărcare poate fi considerată bună.  Această perioadă a fost obţinută într-un regim mediu de utilizare, care a implicat activarea conexiunilor Wi-Fi şi 3G câte 8 ore pe zi, utilizarea suportului push (email, contacte, agendă, calendar, Facebook, Twitter) şi utilizarea diverselor aplicaţii pentru un timp de ecran de aproape 3 ore şi jumătate. În cazul în care sunteţi la ananghie, Galaxy S5 oferă un mod suplimentar de economisire a energiei care va trece ecranul într-un mod alb/negru şi la limita conectivitatea, dar care vă va oferi 24 de ore de autonomie cu doar 10% din baterie.

Software şi telefonie

Bazată pe codul Android 4.4.2, interfaţa grafică TouchWiz Nature UX 2.5 beneficiază de suportul pentru transparenţe care a apărut odată cu KitKat şi oferă o interfaţă cu un aspect plat, în concordanţă cu tendinţele actuale de design.

Cu excepţia tastaturii, care a păstrat un aspect pseudo-tridimensional care nu se prea asortează cu restul sistemului de operare, întreaga interfaţă Samsung a trecut printr-o cosmetizare evidentă. Păstrând unele elemente caracteristice, cum ar fi culoarea de fundal verde-albăstruie sau tab-urile de mari dimensiuni, TouchWiz Nature UX 2.5 aduce însă un set nou de pictograme cu design simplu şi culori puternice, un meniu pentru setări care poate fi afişat în funcţie de preferinţe sub forma unor panouri multiple sau tab-uri, widget-uri cu aspect plat şi noul My Magazine.

Schimbările sunt numeroase şi nu întotdeauna evidente, însă utilizatorul va remarca treptat că Samsung a eliminat tot balastul grafic depăşit acumulat în ultimii ani şi oferă acum o interfaţă coerentă şi aspectuoasă.

Pe lângă modificările de design, TouchWiz Nature UX 2.5 aduce şi multe modificări funcţionale mici, cum ar fi posibilitatea agregării conexiunilor de date şi Wi-Fi pentru descărcarea de fişiere, posibilitatea ajustării luminozităţii fără a renunţa la reglarea automată şi multe alte mărunţişuri. Dincolo de aceste noutăţi mai mult sau mai puţin interesante, software-ul Samsung oferă toate facilităţile deja cunoscute precum Split Screen, micro-aplicaţii, ferestre flotante pentru redarea media.

Asemănător aplicaţiei BlinkFeed din HTC Sense 5.0, My Magazine este un agregator pentru ştiri care oferă o paginare mai bună a conţinutului Web. Dacă HTC a făcut din BlinkFeed un punct central al interfeţei sale grafice, Samsung nu a dorit să-şi supere prea tare utilizatorii şi a amplasat acest produs software într-un ecran lateral dedicat, care poate fi eventual şi dezactivat cu totul. My Magazine este în realitate doar o interfaţă alternativă integrată în TouchWiz Nature UX 2.5 a faimoasei aplicaţii Flipboard şi oferă aceleaşi servicii deja cunoscute.

Samsung a ascultat de reclamaţiile de anul trecut, software-ul fiind rapid şi ocupând un spaţiu ceva mai redus din preţioasa memorie internă. Ce nu a optimizat prea bine Samsung este însă alocarea memoriei. După închiderea tuturor procesele care pot fi închise cu System Panel, am obţinut circa 900 MB de memorie RAM disponibilă, iar această memorie liberă a staţionat în timpul utilizării normale undeva sub 400 MB. Această optimizare nu tocmai grozavă se manifestă sub forma reîmprospătărilor fără motiv a interfeţei TouchWiz sau închiderea ocazională a aplicaţiilor care rulează în fundal, lucru care ne face să regretăm că nu avem la dispoziţie cei 3GB de memorie RAM de pe Galaxy Note 3.

Carcasa etanşă şi ermetizarea componentelor afectează într-o oarecare măsură prestaţia modului de telefonie. Microfonul dual are o sensibilitate suficient de bună, un nivel sonor ridicat şi un noise cancellation eficient, însă sunetul capturat este uşor înfundat şi atenuat. Redarea în cască suferă de aceleaşi simptome: volum ridicat, dar cu o tonalitate cam ştearsă şi cam plată. Difuzorul extern este puternic, ceea ce-l face uşor de auzit chiar şi în buzunar, însă sunetul său are o rezonanţă plastifiată neplăcută şi nu redă prea mult din frecvenţele înalte sau joase. Din această cauză, acesta este bun pentru redarea tonurilor de apel sau a vocii umane, dar mediocru pentru redarea media.

Sistemul de semnalizare LED nu a fost uitat. Acesta este folosit pentru semnalizarea încărcării şi a notificărilor, însă posibilităţile de particularizare sunt extrem de reduse şi nu permit diferenţierea coloristică între mai multe tipuri de activităţi.

Captură foto şi video

Camera foto din noul telefon Samsung oferă un sistem optic cu diafragmă F/2.2 şi distanţă focală de 31 de milimetri (echivalent Full Frame), parametri similari celor remarcaţi la Galaxy S4. Dacă generaţia anterioară a folosit un senzor CMOS BSI cu dimensiuni de 1/3,06”, format 4:3 şi rezoluţie de 13 MP, Samsung Galaxy S5 implementează un senzor îmbunătăţit din toate punctele de vedere. Acesta are o rezoluţie superioară de 16 MP, format 16:9 şi dimensiuni crescute de 1/2,6”, Samsung împingând în sus dimensiunile fizice pentru a putea păstra aceeaşi matrice de pixeli de 1,12 microni ca în cazul generaţiei anterioare.

Mai interesantă este însă tehnologia din spatele acestui nou senzor. Denumită ISOCELL şi dezvoltată chiar de către Samsung, această tehnologie foloseşte un sistem nou de împachetare a pixelilor şi lentilelor care permite izolarea mai bună a celulelor adiacente. În consecinţa, ISOCELL promite interferenţe (şi, implicit, zgomot de fond) mai mici cu 30% şi sensibilitate (deci şi dinamică) îmbunătăţită cu 30 de procente.

După cum se observă din mostrele ataşate, promisiunea Samsung nu este doar o vorbă în vânt. Imaginile capturate au culori foarte frumoase, contrast excelent, expunere corectă şi dinamică bună. Zgomotul de fond este redus, iar post-procesarea reuşeşte să păstreze un nivel foarte bun al detaliilor. La aceste caracteristici superioare se adaugă un sistem de focalizare cu detecţie de fază, o premieră pe piaţa camerelor foto pentru terminale mobile, care este rapid şi mai ales precis. Aceste atribute fac din Galaxy S5 unul dintre cele mai bune telefoane pentru captura foto disponibile în acest moment pe piaţă.

Deoarece nu dispune de un sistem de stabilizare optică, captura foto în lumină scăzută nu este atât de grozavă precum cea remarcată la Lumia 1020 sau HTC One. În aceste condiţii de lucru, camera din Samsung Galaxy S5 este nevoită să urce la o sensibilitate mare ISO 2000 pentru a putea păstra un timp de expunere rezonabil, iar acest lucru afectează în mod vizibil calitatea imaginilor finale.

Aplicaţia software de captură oferă însă o stabilizare software interesantă, care este recomandată doar pentru captura nocturnă, dar care poate fi lăsată activată permanent deoarece intră în funcţiune doar când luminozitatea este prea scăzută. Necesitând un timp de captură mai ridicat, dar nefăcând expuneri multiple, aşa cum am crezut iniţial, deoarece obiectele în mişcare au fost imortalizate corect, această stabilizare software execută o serie de ajustări fotometrice înainte de captura finală. După cum se observă din eşantioanele de mai jos, rezultatele sunt mai mult decât rezonabile pentru un telefon cu o optică „standard”.

Captura video UHD la rezoluţie de 3840 x 2160 pixeli este excelentă, fişierul video având parametri imagistici similari celor subliniaţi la captura video. Pe lângă culorile foarte bogate, contrastul ridicat şi detaliile excelente, se remarcă şi ajustarea foarte rapidă a expunerii şi focalizării. Fişierul video H.264 [email protected] are o rată de compresie consistentă de 48 Mbps, ceea ce explică detaliile foarte bune şi artefactele de compresie insesizabile, iar stabilitatea numărului de cadre pe secundă este ireproşabilă. Această calitate are însă şi un preţ: un minut de înregistrare video poate ajunge la 400 MB.

Descărcare sample video UHD (ZIP, 407 MB)

Aplicaţia software de captură foto/video oferă un set mic de setări, cum ar fi reglarea manuală a sensibilităţii, ajustarea modului de măsurare a expunerii sau declanşare cu temporizare, dar nu oferă opţiuni de control pentru parametrii imaginii. Modurile de lucru oferă deja cunoscutele Dual Camera pentru foto şi video (16 MP, respectiv 720p), Panorama (18560 x 1680 pixeli) şi captură în rafală.

O noutate interesantă este Virtual Tour, o succesiune de capturi foto cu direcţionare în spaţiu care creează un tur similar navigaţiei prin Google Street View, însă aceasta permite salvarea şi exportul în format video doar la rezoluţia de 2048 x 1152 pixeli. Cel de-al doilea mod important de lucru este Shot & More, o opţiune clasică de captură în rafală care permite salvarea celei mai bune ipostaze, ştergerea obiectelor în mişcare sau crearea unui efect fals de blur pentru obiectele dinamice.

Redare media, telecomandă, GPS

La fel ca celelalte aplicaţii TouchWiz, şi player-ul pentru redare audio a trecut printr-un proces de cosmetizare. În spatele interfeţei plate se ascunde o aplicaţie audio complexă, care oferă o bibliotecă media cu sortare după artist, album, gen muzical sau director, liste de redare manuale sau create în mod automat pe baza accesărilor sau a ritmului (Calm, Exciting, Joyful şi Passionate), integrare DLNA şi integrare în Lock Screen sau Notificaţion Area. Lista de opţiuni este impresionantă, Music oferind controlul redării vitezei de redare, normalizare în timp real, afişarea versurilor şi programarea întreruperii redării după o perioadă de timp

Pentru cei care nu sunt satisfăcuţi de sunetul implicit, Music oferă opţiuni bogate de procesare audio. SoundAlive oferă un egalizator cu şapte benzi, amplificare pentru bas, spaţializare 3D şi o rutină software pentru Noise Sharpening, la care se adaugă efecte care imită un amplificator cu lămpi, spaţializarea 7.1 şi altele de aceeaşi natură. Un detaliu interesant este preamplificarea inteligentă, volumul audio fiind ajustat în funcţie de setările de procesare pentru a elimina saturaţia şi clipping-ul.

Aplicaţia nu este lipsită însă de mici probleme: aceasta nu oferă suport pentru ReplayGain, trecerea de la o piesă la alta este prea lungă şi deranjantă, iar activarea anumitor opţiuni de procesare duce la scăderi de volum din care nu se poate reveni decât după resetarea profilului audio prin alegerea unui şablon prestabilit.

Samsung obişnuia odinioară să folosească etaje audio de foarte bună calitate, modelele precum Galaxy S, Nexus S sau Galaxy S III (I9300)rămânând şi astăzi etaloane de calitate pentru amatorii de fidelitate portabilă ridicată. Din momentul în care Samsung a început să se bazeze tot mai mult soluţiile Qualcomm, compania a început să utilizeze şi DAC-urile mai slabe din aceste cipuri, iar Galaxy S5 nu face excepţie.

La fel ca toate telefoanele bazate pe soluţiile Snapdragon 800 sau 801, Samsung Galaxy S5 foloseşte soluţia audio Qualcomm WCD9320, un DAC bun care se remarcă prin decodarea 192kHz/24 bit şi nivelul redus de distorsiuni. Spre deosebire de LG G2, care ne-a impresionat cu redarea sa audio în căşti, Galaxy S5 foloseşte un amplificator mai puţin impresionant. Sunetul redat are un volum bun (dar nu remarcabil de puternic), bas profund şi medii puternice, însă este penalizat de înaltele cam şterse şi nivelul de distorsiuni sesizabil din această gamă de frecvenţe. Cei mai mulţi utilizatori vor fi în mod cert satisfăcuţi, însă amatorii de calitate cât mai ridicată au motive să strâmbe din nas.

Aplicaţia pentru redarea video oferă un set bun de opţiuni. Se remarcă suportul bogat pentru subtitrări, care oferă detectarea automată corectă a codului de pagină necesar pentru afişarea diacriticelor şi posibilităţi de schimbare a fontului, culorii, dimensiunii şi alinierii. Pe lângă acest avantaj, aplicaţia Video oferă Pan and Scan, procesarea audio SoundAlive (fără opţiunile bogate de la Music), captură de ecran şi integrare DLNA. Suportul pentru codec-uri este însă banal, remarcându-se lipsa decodării AC3 şi DTS. Combinaţia dintre ecranul mare cu culori saturate şi difuzorul puternic face din Galaxy S5 un player video portabil bun, dar, după cum am menţionat deja, nu ar trebui să vă aşteptaţi la o fidelitate prea grozavă a redării audio pe această cale.

La fel ca alte telefoane de vârf lansate în ultimul an, Galaxy S5 oferă un emiţător infraroşu care permite transformarea telefonului într-o telecomandă universală pentru echipamentele electronice din jur. Aplicaţia Smart Remote oferă o interfaţă mare uşor de utilizat, afişează opţional butoanele importante pentru control şi în Lock Screen sau Notification Area şi permite gruparea echipamentelor în funcţie de cameră. Aplicaţia nu include însă un mod de programare, deci în cazul în care televizorul sau amplificatorul nu este în lista imensă cu modele compatibile, veţi fi nevoit să căutaţi o soluţie software alternativă.

Un modul GPS/GLONASS puternic şi o carcasă din material plastic fără interferenţe sunt cheile unui sistem de localizare bun, Galaxy S5 strălucind la acest capitol. Telefonul oferă o viteză de localizare excelentă, atât la rece cât şi la cald, un semnal puternic si o precizie a localizării foarte bună.

Concluzii

Singurele lucruri care ne deranjează cu adevărat la noul Samsung Galaxy S5 sunt designul anost, de care ne-am cam săturat, şi materialele constructive, banale şi neimpresionante indiferent cât de îngăduitori am vrea să fim. Dacă sunteţi dispuşi să treceţi peste aceste detalii sau pur şi simplu nu vă pasă, noul terminal Samsung oferă un procesor foarte puternic, un ecran AMOLED excelent, o autonomie ridicată şi o cameră foto cu o prestaţie bună, şi le împachetează într-o carcasă confortabilă cu certificare IP67 pentru rezistenţă la praf şi umiditate. Fără a fi un produs radical îmbunătăţit, Samsung Galaxy S5 reprezintă o evoluţie frumoasă a gamei Galaxy S, aduce câteva lucruri noi precum senzorii pentru amprentă sau puls şi este mai convingător decât modelul lansat acum un an.

(P) Galaxy S5 poate fi cumpărat de pe koyos.ro.

Părţi pozitive

Ecran AMOLED frumos calibrat
Platformă hardware puternică
Autonomie bună
Cameră foto
Ergonomie şi dimensiuni

Părţi negative

Design şi materiale
Senzor pentru amprente neconvingător
Alocare memorie TouchWiz

Urmărește Go4IT.ro pe Google News