HTC Touch Diamond, diamantul neşlefuit

17.06.2008
HTC Touch Diamond, diamantul neşlefuit
TouchFlo

TouchFlo sau iHTC

HTC Touch Diamond are la bază sistemul de operare Windows Mobile Professional 6.1, mascat de interfaţa TouchFlo, creată de HTC ca răspuns la iPhone. Microsoft a anunţat că are de gând să transforme Windows Mobile într-un sistem de operare care să poată fi utilizat exclusiv prin comenzi tactile, ca iPhone. Numai că HTC nu a avut răbdare să stea după Microsoft şi a venit cu o interfaţă proprie, botezată TouchFlo. Funcţiile acesteia pot fi apelate cu ajutorul degetului, fără Stylus.

Primul lucru care trebuie spus despre TouchFlo este că arată foarte bine. Fundalul negru al interfeţei se potriveşte de minune telefonului. De fapt, cu excepţia elementelor multimedia (poze, filme etc,), întreaga interfaţă are la bază numai negru, alb şi gri. Telefonul fiind negru, simbioza este completă.

HTC Touch Diamond

TouchFlo are 10 tab-uri (sau ferestre) care oferă accesul la 10 tipuri de conţinut. Trecerea de la un tab la altul se poate realiza prin trei modalităţi: printr-un simplu gest tactil (trecerea degetului peste ecran de la dreapta la stânga sau invers), apăsarea cu degetul pe pictogramele din partea de jos a ecranului sau folosirea controller-ului. Evident, cea mai comodă modalitate este gestul tactil a la iPhone.

Cele 10 tab-uri sunt:

  • Home – Similar ecranului standard de Windows Mobile ca funcţionalitate, afişează ora, alarma, apelurile pierdute, întâlnirile etc.
  • People – Contactele favorite pot fi adăugate în acest tab. Sunt afişate poza, numele şi numărul de telefon.
  • Messages – SMS-uri primite, de aici se poate şi compune un SMS nou.
  • Mail – E-mail-urile primite, include şi comanda de compunere a unui mesaj nou.
  • Internet – Jumătate din tab este ocupat de pictograma browser-ului Web, sub aceasta apar bookmark-urile.
  • Music – Elementul principal al acestui tab este coperta de album pentru melodia redată. Include butoane pentru trecerea la melodia următoare/anterioară, pauză şi play.
  • Photos and Videos – Răsfoirea imaginilor şi a secvenţelor video se poate face în cadrul acestui tab printr-un gest tactil vertical. Apăsarea unei poze, de exemplu, duce la vizualizarea acesteia pe tot ecranul.
  • Weather – Sunt afişate condiţiile meteo pentru mai multe localităţi. Informaţiile sunt descărcate automat de pe Internet. Există opţiune de dezactivare a refresh-ului automat, pentru economie de trafic. Condiţiile meteo sunt ilustrate de simboluri corespunzătoare. De exemplu, dacă vremea este ploioasă, ecranul va fi acoperit cu stropi de ploaie.
  • Settings – Pot fi accesate câteva dintre opţiunile telefonului precum cele legate de personalizarea dispozitivului şi activarea/dezactivarea anumitor tipuri de conexiuni (Wi-Fi, bluetooth etc.).
  • Programs – Aici pot fi adăugate pictogramele care să faciliteze accesul la cele mai utilizate 18 aplicaţii instalate.

Interfaţa TouchFlo se dovedeşte utilă şi în ceea ce priveşte convorbirile GSM. Ecranul afişat în timpul convorbirilor include butoane pentru funcţii precum trecerea pe speaker, agenda telefonică, punerea pe hold sau oprirea microfonului.

HTC Touch Diamond

Câteva considerente generale despre interfaţa TouchFlo. Arată foarte şi este o adevărată plăcere să o foloseşti. Din păcate, este un pic cam lentă, trecerea de la un tab la altul făcându-se cu o întârziere de 1-2 secunde din momentul comenzii.

Pe de altă parte, modul în care a fost concepută este foarte inteligent. Practic, aceasta include cele mai importante, cele mai des accesate funcţii. Comenzile necesare pentru apelarea funcţiilor sunt cât se poate de naturale şi logice (gesturile tactile sau utilizarea controller-ului). Este adevărat că atunci când vrei să apelezi o funcţie care nu se regăseşte în TouchFlo, se revine la interfaţa clasică de Windows Mobile, moment în care trebuie să apelezi la Stylus.

TouchFlo îşi depăşeşte uneori statutul de simplă interfaţă intermediară între ecranul de standby şi aplicaţiile propriu-zise. Asta pentru că include şi aplicaţii complete. De exemplu, player-ul multimedia din cadrul acestei interfeţe este suficient pentru redare melodiilor şi a secvenţelor video. Nu ai nevoie să părăseşti interfaţa şi să deschizi Windows Media Player. Chiar şi manager-ul de melodii se poate folosi fără styluss.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News