HTC U12+ review: un flagship atipic pentru 2018

18.06.2018
HTC U12+ review: un flagship atipic pentru 2018
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii
HTC nu mai este aceeaşi companie care în urmă cu zece ani lansa primul smartphone cu Android, modelul Dream, numit la acel moment Google G1. În ultimii câţiva ani, vânzările de smartphone-uri ale producătorului taiwanez au scăzut semnificativ, în ciuda faptului că acestea ţin pasul în termeni tehnologici cu restul industriei. Am putea spune că acestea sunt chiar unele dintre cele mai performante de pe piaţă, însă în comparaţie cu ce fac alte companii, compania pare să fi rămas puţin în urmă. Acest lucru este evident în special atunci când vorim despre design, chiar dacă nu demult, terminalele HTC erau printre cele mai apreciate la acest capitol. HTC U12+ păstrează această „tradiţie” se pare, oferind un hardware excelent într-o carcasă rămasă puţin în urmă.
 

Construcţie, design şi ergonomie

Este foarte evident că HTC merge într-o direcţie puţin diferită faţă de flagship-urile momentului precum OnePlus 6, iPhone X sau Huawei P20. Compania taiwaneză a refuzat să adopte ecranul OLED decupat în partea de sus în favoarea unui LCD complet pe format 18:9, cu margini destul de subţiri deasupra şi sub acesta. Telefonul păstrează însă construcţia predominant din sticlă pe care o vedem încă de pe modelele HTC U Ultra din urmă cu aproape doi ani.

Între timp, HTC a învăţat cum să modeleze sticla într-un mod destul de interesant. Panoul de sticlă de pe partea din faţă este foarte diferit de ceea ce am întâlnit pe alte telefoane. Avem de a face cu margini rotunjite foarte abrupte, care par însă să asigure un plus de rezistenţă în cazul şocurilor, sticla fiind ceva mai groasă în punctul în care se curbează. De asemenea, sticla nu se îmbină perfect cu partea metalică, aspect care oferă o mai bună prindere a telefonului în mână.

Această margine rotunjită numită de HTC „liquid surface” este plăcută atingerii, însă am fi preferat parcă să întâlnim şi un strat de plastic între aceasta şi rama metalică, pentru a sta mai liniştiţi în cazul unui impact cu solul. Adevărul este însă că orice căzătură ţine şi de noroc, anumite telefoane putând încasa mai mult abuz fără să păţească nimic, în timp ce altele se crapă la primul impact.

Suprafaţa de sticlă de pe partea din spate este însă ceva mai „obişnuită”, fiind curbată pe toate părţile, oferind senzaţia că este ceva mai fragilă decât sticla de pe faţă. Spatele modelului testat a fost de culoare gri metalizat, cu un aspect de oglindă (chiar dacă în fotografii a ieşit un soi de auriu), suprafaţa fiind întreruptă doar de elementele camerei, găuri pentru microfoane şi senzorul de amprentă circular din centrul dispozitivului. Acesta este unul dintre puţinele telefoane de top care beneficiază de câte două camere pe fiecare parte, efectul „bokeh” fiind astfel o prioritate pentru HTC.

Rama metalică este în general foarte plictisitoare pe telefoanele din ultmii ani, însă cea de pe HTC U12+ beneficiază de ceva inedit. Pe lângă tehnologia Edge Sense pe care am întâlnit-o şi pe modelele mai recente de la HTC, avem de a face cu primul smartphone din gama superioară fără butoane fizice. Pe partea din dreapta putem vedea butoanele ca excrescenţe fizice, însă acestea nu sunt decât prelungiri ale ramei, acestea folosind tehnologia Edge Sense pentru a prelua comenzi, fără contacte şi fără componente mecanice.

Cele trei „butoane” sunt de dimensiuni mici, butonul Power fiind decorat cu striaţii pentru a putea fi găsit mai uşor. În rest, rama include doar un port USB Type-C, un orificiu pentru difuzor şi alte două orificii pentru microfoane (telefonul are patru microfoane în total). Tăviţa pentru cartela SIM este poziţionată pe partea stângă. La apăsare, butoanele oferă un răspuns haptic realizat prin sistemul de vibraţii al telefonului, însă nu oferă aceeaşi senzaţie subtilă pe care o asigură butonul Home de pe iPhone 7 sau 8. Te poţi obişnui uşor cu acestea, însă experienţa de utilizare nu va fi niciodată la fel de confortabilă precum pe un telefon cu butoane fizice. Motivul este faptul că răspunsul nu este tocmai imediat, iar vibraţiile nu sunt implementate destul de bine pentru a „păcăli” creierul că apăsăm fizic pe un buton. Pentru a evita apăsările accidentale, butoanele au nevoie de presiune fizică pentru activare.

În termeni de dimensiuni, HTC U12+ este similar cu alte modele de top de pe piaţă. Fiind rotunjit pe spate şi oferind margini ceva mai drepte pe faţă, acesta oferă o senzaţie plăcută în utilizare. HTC oferă în pachet şi o husă din plastic dur, care protejează însă doar colţurile de jos, spatele şi partea de sus. Lateralele şi partea de jos nu sunt acoperite cu plastic din cauza port-ului USB şi difuzorului, cât şi zonei „touch” Edge Sense şi butoanelor tactile. Întrucât jack-ul audio a dispărut de pe dispozitivele HTC încă de la HTC 10, nu ne aşteptam să îl vedem pe U12+ şi nici nu l-am întâlnit. Compania a mers un pas mai departe şi a venit doar cu o pereche de căşti USonic cu anulare a zgomotului ambiental activă pe USB Type-C în pachet, fără un adaptor pentru jack de 3,5 mm.

Specificaţii

 • Ecran: 6,0”, Super LCD6, 2,880 x 1.440 pixeli (18:9)
 • Sistem de operare: Android 8.0 (Sense UI)
 • Chipset: Snapdragon 845
 • Procesor: octa-core (4 x Kryo 385 Gold @ 2,8 GHz + 4 x Kryo 385 Silver @ 1,7 Ghz)
 • Procesor grafic: Adreno 630
 • RAM: 6 GB
 • Memorie: 64 GB
 • Card: da, comun cu SIM2
 • Date: HSPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth: 5.0, A2DP, aptX HD, LE
 • USB: 3.1, USB Type-C
 • Cameră foto: sistem dual-camera 12 MP (f/1.8, 1,4nm) + 16 MP zoom 2X (f/2.6, 1.0nm),  detecţie de fază, focalizare laser, stabilizare optică (OIS), stabilizare electronică (gyro-EIS), blitz dual-tone/dual LED
 • Filmare video: 4K (3840 x 2160 @ 60 FPS), Full HD (1920 x 1080 @ 240 FPS), sunet 24-bit/96kHz stereo
 • Cameră foto frontală: 2 x 8 MP (f/2.0, 1,2nm), filmare Full HD, HDR
 • Baterie: Li-Ion 3.500 mAh, încărcare rapidă QuickCharge 3.0
 • Dimensiuni: 156.6 x 73.9 x 8.7 mm
 • Greutate: 188 grame
 • Altele: Husă de plastic în pachet, căşti USonic USB Type-C cu anulare activă a zgomotului ambiental, EdgeSense, senzor de amprentă

 

Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

În timp ce majoritatea producătorilor merg spre panouri OLED pentru variantele din gama superioară, câteva companii precum HTC şi LG rămân fidele LCD-urilor clasice. Din fericire, aceste panouri au ajuns maturitate în ultimii câţiva ani, oferind o experienţă foarte apropiată de cea OLED. Modelul folosit pe HTC U12+ este unul dintre cele mai bune panouri LCD de pe piaţă, fiind foarte luminos (însă nu tocmai orbitor).

Spre diferenţă de alte companii, HTC nu dă înapoi şi insistă să folosească rezoluţie QHD+ pentru smartphone-ul său de top. Astfel, imaginile afişate sunt extrem de clare şi bine definite, în special cititul fiind mult mai confortabil decât pe panourile Full HD sau Full HD+. Culorile afişate sunt naturale, telefonul fiind compatibil cu standardul de culoare DCI-P3, care asigură afişarea mai multor nuanţe şi compatibilitate cu standardul HDR10 pentru redarea de conţinut video.

Chiar dacă nu putem vorbi de un negru perfect, asemeni panourilor OLED, putem spune că panoul LCD de pe HTC U12+ se apropie foarte mult de aceste valori. În lumină naturală acesta poate fi folosit cu uşurinţă şi doar cei care vor neapărat un display OLED nu vor fi mulţumiţi de acesta. Un avantaj al LCD-ului de pe HTC U12+ este însă faptul că nu există efectul de color shifting atunci când telefonul este privit dintr-un unghi, caracteristic panourilor OLED.

Performanţă

Secţiunea de performanţă din review-urile din ultimii câţiva ani, în special pentru smartphone-uri de top, a devenit foarte monotonă, întrucât performanţa acestor modele este în general fără cusur. Fiind vorba despre un smartphone echipat cu Snapdragon 845, nici nu ne aşteptam să întâmpinăm probleme.

Testele de performanţă obişnuite folosind aplicaţiile de benchmark confirmă încă odată că avem de a face cu un smartphone excelent din punct de vedere al puterii brute, atât pe partea de CPU, cât şi pe partea de GPU în jocuri. Modelul testat a fost o versiune de test, nu o unitate finală care poate fi cumpărată din magazine, motiv pentru care rezultatele testelor ar putea să difere.

Totuşi, scorurile pe care le-am obţinut nu sunt mai mici decât ar trebui, ci în anumite cazuri mult mai mari, motiv pentru care le lăsăm sub un semn de întrebare. În cazul testului Ice Storm Unlimited din cadrul 3DMark şi chiar şi în AnTuTu, punctajul obţinut este parcă prea mare. De asemenea, testul de viteză pentru memoria internă oferă o valoare de 700 MB/s la citire, ceva ce n-am mai întâlnit până acum pe smartphone-uri.

Test Scor
3DMark Ice Storm Unlimited 62.465 puncte
3DMark Slingshot Extreme – Vulkan 2.895 puncte
PC Mark Work 2.0 8.659 puncte
AnTuTu 250.050 puncte
Basemark ES 3.1 1.037puncte
GeekBench Single-Core: 2.413 / Multi-Core: 8.747
A1SD Read: 771,62 MB/s / Write: 207.87 MB/s

Probabil că deja nu mai are sens să amintim faptul că telefonul se comportă exemplar în utilizare, fiind printre cele mai rapide smartphone-uri pe care le-am testat până acum, ba chiar mai plăcut de utilizat decât alte flagship-uri din ultima vreme. Acest lucru se datorează în parte şi interfeţei Sense UI, aerisită şi mult simplificată faţă de ce întâlneam în urmă cu 2-3 ani pe dispozitivele HTC.

Autonomie

În ultima perioadă am început să primim destule terminale cu autonomie bună spre foarte bună, care pot oferi chiar şi două zile de utilizare, atât pe segmentul high-end, cât şi pe treapta inferioară mid-range. HTC U12+ nu este tocmai dezamăgitor, oferind cel puţin o zi de utilizare normală la o încărcare completă, ba chiar se apropie de două zile în anumite situaţii, însă nu reuşeşte să se apropie foarte mult de dispozitivele de pe locurile fruntaşe.

Vorbim despre un smartphone capabil, cu un ecran cu rezoluţie înaltă şi performanţă ridicată, aşa că nu putem să ne plângem prea mult. Pentru conservarea bateriei, HTC oferă posibilitatea de a limita rezoluţia la Full HD+, însă nu activează această opţiune din fabrică, precum Samsung. 4-5 ore de utilizare cu ecranul pornit ar trebui să fie media pentru acest smartphone, în condiţiile în care rămâne tot timpul conectat la reţele wireless şi 4G, cu multiple conturi de social media şi e-mail active. Se putea mai bine, însă nu fără compromisuri pe alte părţi.

Software şi redare multimedia

Software

HTC a renunţat în urmă cu doi ani la interfeţele complicate care caracterizau Sense UI, optând pentru ceva mai aerisit, care să nu complice foarte mult experienţa de utilizare. Versiunea pre-instalată pe HTC U12+ este bazată pe Android 8.0 (nu 8.1) şi se mişcă impecabil, adăugând însă şi câteva funcţii speciale, care nu sunt disponibile pe alte terminale.

Sense UI încă foloseşte un sertar de aplicaţii, disponibil fie prin apăsarea butonului central din bara de jos, fie prin glisare de jos în sus în ecranul principal. Navigaţia este de asemenea standard, cu butoane virtuale în partea de jos a ecranului. Pagina din stânga meniului principal oferă acces la BlinkFeed, un flux de ştiri care poate integra conţinut de pe diverse reţele de socializare sau din aplicaţia pre-instalată News Republic, care pot oferi rapid conţinut relevant pentru utilizator.

HTC instaleaza şi câteva aplicaţii în plus pe lângă cele obişnuite şi cele de la Google. Am amintit News Republic, integrat şi în Blink Feed, avem nu mai puţin de alţi doi asistenţi virtuali pe lângă cel de la Google, HTC Alexa, o versiune a asistentei virutale de la Amazon adaptată la smartphone-urile HTC şi HTC Sense Companion, aplicaţia de fitness Under Armor Record şi magazinul de aplicaţii VR Viveport, plus editorul video Zoe. Nu sunt nici pe departe multe lucruri adăugate în plus, însă am fi preferat să fim întrebaţi la prima configurare dacă dorim să le instalăm sau nu.

HTC se bazează mult pe gesturile EdgeSense, pe care le-am testat prima dată pe HTC U11. Acestea funcţionează în mare parte la fel pentru scurtăturile de „stârngere”. Poţi avea două scurtături configurate, la strângere rapidă sau la strângere mai lungă, cât şi alte câteva scurtături interesante. De exemplu, atingerea de două ori în succesiune rapidă pe margine poate porni modul de utilizare cu o singură mână, care se orientează către marginea pe care ai folosit-o pentru activare, sau poate fi schimbată cu o altă funcţie precum un meniu de scurtături către aplicaţiile preferate , accesarea unui asistent virtual, screenshot şi aşa mai departe.

Probabil cea mai interesantă funcţie EdgeSense este însă cea care detectează că telefonul este ţinut în mână şi blochează astfel orientarea în mod portret, chiar dacă utilizatorul se întinde în pat în poziţie orizontală. Nu este nici pe departe o capabilitate fără de care nu poţi să trăieşti, însă poate să scape utilizatorii de câteva secunde de frustrare în momentele în care ecranul s-ar fi rotit singur.

Metodele de autentificare precum senzorul de amprentă şi recunoaşterea facială prin intermediul camerei frontale funcţionează corespunzător, la nivelul celorlalte soluţii similare din piaţă. Senzorul de pe spate este poziţionat în centru, deci nu există riscul de a atinge camera în timpul deblocării, în timp ce recunoaşterea facială este la un nivel de bază, o pereche de ochelari de soare sau de vedere putând da peste cap sistemul. Totuşi, acesta este util în special la volan, atunci când telefonul este prins într-un suport, iar senzorul de amprentă este inaccesibil.

Redare multimedia

La capitolul multimedia nu s-a schimbat aproape nimic. Avem acelaşi sistem de difuzoare BoomSound, care foloseşte difuzorul pentru apeluri pentru a reda frecvenţele înalte şi medii şi difuzorul principal pentru medii şi bas, în timp ce căştile USonic cu anulare a zgomotului ambiental funcţionează decent şi nu s-au schimbat deloc la nivel hardware. Cei care au fost mulţumiţi cu performanţa audio de pe HTC U11 vor fi muţumiţi şi cu cea de pe U12+, întrucât este în mare parte identică. Sunetul este puternic şi clar, iar căştile izolează destul de bine, însă nu se pot compara cu soluţii mai scumpe produse de companii precum BOSE, care elimină absolut orice sunet din afară imediat ce sunt introduse în urechi.

Ceva nou pentru gama de smartphone-uri de la HTC este redarea de conţinut HDR. Din păcate, nu am putut testa această funcţionalitate pe serviciul cu cel mai mult conţinut de acest gen, Netflix, întrucât aplicaţia nu este disponibilă pe dispozitivul de test. Cel mai probabil, pe varianta finală care se găseşte pe rafturile magazinelor, aceasta va funcţiona fără probleme. Clipurile HDR au putut fi redate însă pe YouTube, unde este evidentă ridicarea nivelului de luminozitate la maximum şi afişarea mai multor nuanţe de culoare decât sunt disponibile pe un ecran normal.

Ba chiar şi în scenele întunecate, ecranul lui HTC U12+ afişează mai multe nuanţe şi în consecinţă mai mult detaliu. Din păcate, ecranul de pe U12+ nu este foarte luminos şi în consecinţă acesta nu poate oferi efectul HDR la calitate maximă, aşa cum am întâlnit pe iPhone X sau Galaxy S9.

 

Camera foto şi concluzii

Camera foto

Încă de la modelul One M7, HTC a fost o prezenţă interesantă pe piaţa de smartphone-uri cu camere foto performante. M7 nu oferea cea mai înaltă rezoluţie, însă compensa printr-un senzor mare, care asigura performanţă ridicată în special în lumină scăzută. Între timp, HTC a tot încercat să îmbunătăţească formula folosind diverşi senzori mai mici sau mai mari, însă cu U11 a dat lovitura, acesta integrând cea mai performantă cameră de pe piaţă la momentul lansării (conform DxOMark).

Acum, la un an de la lansarea lui U11, locul întâi la camere foto a fost deţinut de iPhone 8, Pixel 2, iPhone X, Galaxy S9 şi Huawei P20, componenta foto fiind probabil cea care evoluează cel mai mult în domeniul telefoanelor mobile. Din fericire, HTC nu s-a culcat pe-o ureche şi a dezvoltat un sistem dual-camera nou-nouţ, care oferă toate funcţiile avansate pe care le cunoaştem de la alte smartphone-uri, însă reuşeşte în anumite situaţii chiar să întreacă concurenţa.

Senzorul principal de 12 megapixeli este comparabil cu cel al altor modele high-end de pe piaţă. Acesta beneficiază de stabilizare optică şi electronică, cât şi de un software de procesare foarte avansat şi un procesor de imagine care calculează rapid şi în general corect timpul de expunere, balansul de alb şi focalizează aproape instant. De fapt singurul lucru pe care îl putem reproşa camerei de pe HTC U12+ pe timp de zi este faptul că uneori imaginile sunt intenţionat supraexpuse, pentru a fi mai luminoase.

Dinamica este excelentă, modul de fotografiere HDR intră automat atunci când este necesar pentru a aduce umbrele şi luminile din cadru la un nivel mai apropiat, iar detaliile surprinse sunt foarte bine definite. Dacă ar fi să asemănăm imaginile de pe HTC U12+ cu cele de pe un alt telefon, acestea seamănă foarte mult cu cele de pe Galaxy S9, şi acelea fiind uşor prea luminoase în anumite situaţii. Culorile sunt naturale, iar camera nu prea dă rateuri atunci când ai nevoie să captezi rapid un subiect în mişcare.

Pe timp de noapte, HTC U12+ nu face mare lucru în plus faţă de modelul anterior, performanţa în lumină scăzută fiind oricum destul de bună şi pe U11, chiar şi acum, la un an de la lansare. În continuare, imaginile sunt puţin cam zgomotoase, însă spre diferenţă de rezultatele de pe alte telefoane din gama superioară, U12+ prinde uneori mai multe detalii. Singura metodă de a îmbunătăţi performanţa în lumină scăzută ar fi fost integrarea unui mod de fotografiere cu expunere lungă, similar cu cel de pe Huawei P20 şi P20 Pro. Având în vedere că acela este singurul model de pe piaţă cu performanţă semnificativ mai bună, putem spune că HTC U12+ nu dezamăgeşte la capitolul foto nici în lumină slabă.

În cele din urmă, HTC a integrat un senzor de 16 megapixeli secundar pe care îl foloseşte pentru funcţia de zoom. Senzorul acesta este de dimensiuni mai mici însă, iar diafragma sa este mai închisă. Astfel, în lumină naturală imaginile ies puţin zgomotoase, în timp ce pe timp de noapte camera cu zoom este aproape inutilizabilă. Modul portret, realizat cu ajutorul acestei camere este însă foarte performant, însă nu este nici mai bun nici mai slab decât altele. La acest capitol, toate companiile mai au de lucrat în următorii câţiva ani, pentru a crea un efect bokeh credibil, care să nu fie uşor de derutat de elemente din fundal.

Concluzii

HTC U12+ este un smartphone foarte interesant, care are multe elemente care l-ar putea deosebi de concurenţă. În primul rând, are un ecran fără decupaj, are senzori de atingere şi presiune pe laterale, butoane capacitive pe laterale, cameră foarte performantă şi o pereche de căşti bune în pachet. De asemenea, este rezistent la apă şi oferă o autonomie destul de bună.

Pe de altă parte, dezavantajele sale ar fi lipsa încărcării wireless, lipsa unui jack de căşti şi preţul care deşi este similar cu cel al altor modele high-end, este cam mare pentru a-i asigura succesul în primele luni de disponibilitate pe piaţă. Acesta ar putea fi însă smartphone-ul perfect pentru cei care nu îşi doresc un smartphone de top cu ecran curbat, nu vor Samsung sau Huawei şi nici ecran cu „breton”. Faptul că vine cu funcţii multimedia peste medie este un bonus binevenit, apreciat cu siguranţă de către cei care pun calitatea redării audio pe primul loc.

 

Părţi pozitive

Unul dintre cele mai performante smartphone-uri de pe piaţă
Camera foto este excelentă
Include husă în pachet
Căştile USonic sunt foarte bune şi au anulare activ[ pentru zgomotul ambiental
Construcţie de top

Părţi negative

În ciuda spatelui din sticlă, nu are încărcare wireless
Funcţiile EdgeSense sunt încă ciudat de folosit
Recunoaşterea facială este implementată la nivel de bază
Ecranul nu este la fel de înalt precum la alte modele