Huawei ar putea lansa un smartphone care scanează amprentele pe întreaga suprafață a ecranului

11.08.2020
Huawei ar putea lansa un smartphone care scanează amprentele pe întreaga suprafață a ecranului

Inovația descrisă într-un brevet înaintat de Huawei ar face posibilă autentificarea biometrică a utilizatorului scanând mai multe amprente simultan, așezând degetele oriunde pe suprafața ecranului unui smartphone.

Brevetul aflat în curs de aprobare acoperă șase piețe de desfacere majore (China, Europa, SUA, Japonia, Coreea și India) și va permite Huawei să-și echipeze produsele smartphone cu senzori de amprentă care acoperă întreaga suprafață a ecranului.

Huawei descrie primul smartphone cu senzor de amprentă all-screen

Potrivit Huawei, autentificarea biometrică pe întreg ecranul prezintă numeroase avantaje în fața implementărilor cu senzor separat pe carcasa telefonului, sau limitat la o zonă restrânsă de sub ecran. Spre exemplu, utilizatorii vor putea proteja cu amprentă anumite aplicații instalate pe telefon, autentificarea funcționând la simpla atingere a pictogramei aplicației respective. Idea nu este nouă, funcționalitatea app lock fiind implementată sub diverse forme la mai mulți producători smartphone. Însă de această dată mecanismul suplimentar de securitate va putea funcționa în mod complet transparent pentru posesorul dispozitivului, fără afișarea unui dialog pentru scanarea amprentei și timpi de așteptare nedoriți.

Într-un exemplu menit să ilustreze folosirea de scurtături declanșate printr-o anumită combinație de amprente/poziții ale degetelor pe ecran, Huawei menționează posibilitatea accesării aplicației pentru SMS-uri fără a debloca mai întâi ecranul, sau interacționa cu notificările apărute în meniul Lockscreen.

Huawei menționează și posibilitatea de a „activa citirea amprentei într-o zonă aleasă de pe ecran, păstrând inactivă restul suprafeței” pentru a reduce consumul de energie. Spre exemplu, cei care folosesc doar partea inferioară și mijlocul ecranului pentru autentificare vor putea dezactiva partea superioară, asigurând astfel și că nu vor debloca telefonul imediat ce au băgat mâna în buzunar.

Cât despre posibilele surse de unde Huawei ar putea procura noul senzor de citire a amprentei, producătorul Synaptics a promis încă din anul 2018 o tehnologie capabilă să verifice permanent identitatea utilizatorului, chiar în timp ce folosește telefonul mobil. Soluția descrisă presupune extinderea senzorului de amprentă pentru a cuprinde toată suprafața activă a ecranului și promite blocarea imediată a ecranului atunci când sunt detectate amprentele unei persoane nerecunoscută.

Deocamdată, Huawei și nici producătorul Synaptics nu oferă un termen precis pentru lansarea de telefoane mobile echipate cu senzor de amprentă all-screen.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult