Huawei ar putea renunţa la Android şi Windows în favoarea unui sistem de operare proprietar

15.03.2019
Huawei ar putea renunţa la Android şi Windows în favoarea unui sistem de operare proprietar

Google a câştigat „războiul” sistemelor de operare pentru mobil, Android fiind platforma dominantă pe piaţă în acest moment, într-un mod similar cu Windows pentru PC-uri. Pentru partenerii Google şi Microsoft precum Huawei, acest lucru nu este tocmai un lucru pozitiv, întrucât relaţiile din ce în ce mai fragile cu Statele Unite ale Americii ar putea duce la interzicerea utilizării de software, hardware şi servicii produse de companii americane. Compania spune însă că are un plan de rezervă: un sistem de operare propritar pe care îl dezvoltă încă din 2012.

Huawei în 2012 nu era un jucător important pe piaţa de smartphone-uri, însă era şi atunci unul dintre cei mai mari producători de echipamente telecom din lume. La acel moment, SUA a interzis producătorului ZTE să folosească produse şi servicii americane, iar Huawei a realizat că acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi în cazul companiei lor. Astfel, conducerea de la acel moment a luat decizia de a dezvolta alternative proprietare la tehnologiile americane pe care le folosesc, pentru a se asigura că au un „plan B”, în cazul în care se ajunge la o situaţie similară.

Practic, sistemul de operare Huawei va funcţiona atât pe smartphone-uri, cât şi pe computere portabile (sau desktop) şi cel mai probabil că va oferi o experienţă de utilizare similară cu ceea ce oferă acum interfaţa EMUI în format mobil şi desktop. Desigur, trecerea la un sistem de operare proprietar nu este ideală, întrucât suportul software nu va fi tocmai la fel de bun, multe aplicaţii fiind dezvoltate doar pentru Android, sau doar pentru Windows. Cel mai probabil însă, utilizatorii vor putea instala versiunile de Android, întrucât interzicerea serviciilor americane implică doar renunţarea la Google Play Services, nu la întreaga platformă Android, sistemul de operare fiind „open source”, deci poate fi folosit de către oricine.

Huawei nu doreşte însă să se ajungă în acel punct. Compania declară că preferă să folosească sistemele de operare Android şi Windows deja consacrate. Totuşi, în cazul în care Huawei trece la propriul sistem de operare, mai ales dacă reuşeşte în 2019 să devină lider pe piaţa de smartphone-uri, suportul software probabil că va veni foarte repede, întrucât mulţi dezvoltatori vor dori să aibă aplicaţiile pe cele mai populare telefoane din lume.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult