Huawei ar putea reveni pe piața de cipuri de mobil cu Kirin 9100, un procesor „high-end” pe 14nm

22.07.2022
Huawei ar putea reveni pe piața de cipuri de mobil cu Kirin 9100, un procesor „high-end” pe 14nm

În urma restricțiilor sub care a fost pusă compania Huawei de guvernul SUA, producătorii de procesoare i-au limitat accesul la cele mai noi tehnologii de producție pentru procesoare. Cândva unul dintre liderii pieței de procesoare pentru mobil, Huawei s-a regăsit în situația de a apela la soluții ale altor companii, precum Qualcomm, pentru a dezvolta smartphone-uri noi. Odată cu modelul P60, așteptat anul viitor, Huawei ar putea reveni la soluții proprietare, dacă cele mai recente zvonuri se dovedesc a fi adevărate.

Huawei ar putea trece peste limitările SUA cu un nou procesor Kirin 9100 pentru smartphone-uri

Conform unui leaker de pe rețeaua de socializare Weibo, Huawei ar putea avea în plan pentru 2023 dezvoltarea unui nou chipset high-end. Huawei nu poate accesa tehnologii noi de producție pentru chipset-uri, precum noduri de 3, 4, 5, 7 sau 10nm, însă compania poate dezvolta procesoare pe procese de fabricație mai vechi. Astfel, următorul său procesor Kirin ar putea fi modelul Kirin 9100, care ar putea folosi o arhitectură de 14nm.

Cu o arhitectură atât de veche, am putea presupune că acest procesor nu ar putea să ofere o performanță similară cu cele din prezent, însă sursa acestor informații susține că va putea ține pasul cu procesoarele pe 5nm din prezent. Acest lucru pare greu de crezut, având în vedere cât de mulți tranzistori se găsesc în cipurile din prezent, față de cele din urmă cu câțiva ani, însă inclusiv consumul de energie ar trebui să fie semnificativ mai mare pe o arhitectură de acest gen.

huawei kirin 9100

Ceea ce putem intui încă de pe acum însă este faptul că Huawei cel mai probabil nu va integra un modem 5G în acest procesor. Chiar și procesoarele Qualcomm pe care le folosește în prezent sunt lipsite de conectivitate 5G, în urma sancțiunilor SUA.

Puterea de procesare brută nu este probabil atât de importantă pentru Huawei, cât este independența de procesoarele altor companii și concurența în piață cu alți producători de telefoane pentru aceste componente. Având în vedere că toate companiile se luptă pentru a prinde locuri în fabricile de procesoare pentru cele mai noi noduri de producție, precum cele 4 sau 5nm, Huawei ar putea prinde prețuri mici și linii de producție libere pe 14nm.

sursa: Huawei Central

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult