Huawei Ascend G6 4G review

Huawei Ascend G6 4G review
Construcţie şi design

Huawei este cel mai mare producător de sisteme de telecomunicaţii la nivel mondial, însă în ultimii ani şi-a îndreptat tehnologia şi către zona de consum, lansând telefoane cu Android îndreptate iniţial către cei cu bugete reduse. De curând însă, producătorul chinez a început să lanseze modele din ce în ce mai competitive pe toate segmentele de piaţă. Totuşi, grosul business-ului de dispozitive mobile al companiei se află la categoria mid-range, unde Huawei continuă să lanseze produse de calitate la preţuri decente, un astfel de dispozitiv fiind şi noul Ascend G6.

Construcţie şi design

Deşi Huawei nu încearcă niciodată să impresioneze prin designul telefoanelor sale, compania şi-a creat un stil caracteristic. G6 împrumută astfel linii de design de la fraţii săi mai mari precum Ascend P6 şi Ascend P7. Modelul alb pe care l-am avut la test nu zgârie deloc retina, însă îmbrăţişează fără nici un regret simplitatea. În partea de jos, telefonul este rotunjit, iar pe laterale şi în partea de sus ne încântă privirea cu o ramă de plastic ce imită metalul şlefuit.

Huawei Asceng G6 - Design neimpresionant, dar plăcut

Avem în prim plan display-ul de 4.5”, butoanele capacitive standard, camera frontală, senzorul de lumină, microfonul şi difuzorul, fiecare fiind poziţionate exact unde ne-am aştepta. De jur imprejurul ecranului, plasticul carcasei este puţin ridicat, pentru a proteja plasticul de pe display de zgârieturi atunci când telefonul este poziţionat cu faţa în jos.

Huawei Ascend G6 - Mufa jack este poziţionată pe lateral

Mufa jack în schimb este amplasată asemenea altor modele Huawei pe laterala din stânga, o decizie care îi va deranja pe cei care folosesc o pereche de căşti fără mufă la 90 de grade. Pe laterala din dreapta avem doar butoanele de volum şi butonul power, care dispun de o textură plăcută atingerii, iar în partea de sus a fost amplasată mufa micro-USB.

Pe spatele telefonului putem vedea cu ochiul liber camera de 8 megapixeli dotată cu blitz LED, microfonul pentru cameră şi difuzorul monofonic. Carcasa din plastic este detaşabilă şi ascunde lăcaşul pentru cartele micro SIM, cât şi cel pentru carduri micro SD. Deşi capacul poate fi înlăturat cu uşurinţă (fiind fixat cu picioruşe din plastic), bateria nu este detaşabilă, însă este pusă la vedere, deasupra ei fiind ataşat modulul NFC.

Huawei Ascend G6 - Bateria nu este detaşabilă

Întregul dispozitiv este construit din plastic şi nu dispune de Gorilla Glass, ceea ce ar putea aduce de la sine zgârieturi pe display mult mai evidente. Pe durata testării însă nu am întâlnit zgârieturi de nici un fel, deşi am ţinut telefonul atât în buzunarul de la pantaloni, cât şi în ghiozdan. Posibil ca pe termen lung să apară mici imperfecţiuni fine cauzate de praf. Amprentele sunt foarte evidente pe display după câteva ore de utilizare, însă nu şi pe restul telefonului, carcasa exterioară fiind realizată din plastic mat.

Huawei Ascend G6 - Butoanele au o textură plăcută la atingere

Pentru un telefon cu display de 4,5” însă, telefonul pare să fie prea uşor, uneori fiind nevoit să verific de mai multe ori dacă îl am sau nu în buzunar. Totuşi, construcţia telefonului este de calitate, iar capacul stă fixat foarte bine, oferind senzaţia unui dispozitiv solid.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Dacă aş avea ceva de reproşat acestui telefon, ar fi faptul că display-ul de 4,5” ales de Huawei nu este HD. Rezoluţia qHD (960 x 540 pixeli) pe care o avem la îndemână este decentă, însă pentru această diagonală speram la un minim de 1280 x 720. Din fericire însă, panoul din G6 este un IPS, care oferă culori naturale şi unghiuri de vizualizare foarte largi. Un alt lucru care m-a dezamăgit a fost faptul că senzorul de lumină nu apreciază corect nivelul de luminozitate atunci când este activată opţiunea „auto brightness”. În lumină naturală, setarea cea mai înaltă este recomandată, însă în lumină slabă, este posibil ca setarea cea mai joasă să nu fie de ajuns. Pentru o experienţă de utilizare cât mai plăcută, recomand utilizarea barei de control manual al luminozităţii display-ului din setări.

Huawei Asceng G6 - Rezoluţia display-ului putea fi mai bună

La capitolul hardware, avem de a face cu specificaţii obişnuite pentru segmentul de piaţă şi de preţ în care se încadrează acest model. Procesorul Snapdragon 400 quad-core la 1,2 GHz se comportă mai bine decât m-aş fi aşteptat, reuşind să ofere o experienţă de utilizare fără îngreunări sau timpi de aşteptare mari. Acest lucru se datorează şi faptului că interfaţa Emotion UI aplicată peste Android 4.3 este foarte bine optimizată.

G6 dispune de un GPU Adreno 305, model standard pentru procesoarele Snapdragon 400, care oferă destulă performanţă pentru a rula majoritatea jocurilor din Google Play Store, care însă nu se va compara cu ceea ce vedem în telefoanele din segmentul high-end. Cu toate acestea, Huawei G6 poate satisface şi nevoia de gaming mobil la un preţ de numai 850 de lei fără contract. Faptul că avem de a face cu o rezoluţie sub-HD ajută puţin la capitolul performanţă, micşorând stresul cipului grafic în jocuri mai pretenţioase.

Huawei Asceng G6 - Mufa micro USB este poziţionată în partea de sus

Gigabyte-ul de memorie RAM integrat este de ajuns pentru oricine doreşte un telefon de bază, pe care să ruleze în permanenţă aplicaţiile uzuale de social networking şi un browser, iar funcţia de cleanup care închide toate aplicaţiile pornite şi care este integrată direct în app switcher, poate să elibereze RAM-ul în numai câteva secunde. Această funcţie va fi foarte utilă, întrucât la boot, telefonul are peste 300 de MB ocupaţi de sistemul de operare şi serviciile din background.

Spaţiul de stocare intern este de 8 GB, însă doar 6 sunt disponibili pentru utilizare. Acest spaţiu este împărţit în două: 2 GB pentru aplicaţii şi 4 GB pentru stocare de date. 2 GB sunt de ajuns pentru a descărca câteva aplicaţii uzuale din Google Play Store, însă nu de ajuns atunci când vrei să descarci jocuri cu dimensiuni mari. De asemenea, dacă vrei să iei după tine librăria de muzică sau filme şi seriale, cei 4 GB nu sunt de ajuns, iar un card de memorie ar putea fi absolut necesar pentru G6.

 • Ecran: 4,5”, 960 x 540 pixeli, IPS
 • Sistem de operare: Android 4.3
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 400 (MSM 8926)
 • Procesor: ARM Cortex-A7, 1,2 GHz, quad-core
 • Procesor grafic: Adreno 302
 • RAM: 1 GB
 • Memorie: 8 GB (6 GB disponibili)
 • Card: MicroSD, maximum 32 GB
 • Date: LTE
 • WiFi: 802.11 b/g/n
 • Bluetooth: 4.0
 • USB: microUSB
 • Cameră foto: 8 MP, AF BSI F2.0
 • Filmare video: 720p
 • Cameră frontală: 5 MP
 • Baterie: 2000 mAh
 • Dimensiuni: 130 x 65 x 7,5mm
 • Greutate: 115 grame
 • Altele: DLNA, radio FM, NFC, DTS

Autonomie

Am fost plăcut surprins însă de baterie. Cu 4G activat permanent şi setări push pe mail, Facebook şi contacte, luminozitate la 70% şi utilizare normală, am reuşit să depăşesc 24 de ore de autonomie pe G6. Întreruperea conexiunii de date 4G sau sau schimbarea setărilor pe 3G cu siguranţă pot oferi ore în plus de utilizare, iar meniul Power Saving include profile care pot ajuta în această privinţă. Întreaga testare a telefonului a fost făcută pe modul Smart, care alocă resursele de procesare dinamic, în funcţie de necesităţi.

Software şi telefonie

Întrucât Huawei Ascend G6 4G rulează aceeaşi variantă de Android (4.3), cât şi aceeaşi interfaţă (Emotion UI 2.0 Lite) pe care am întâlnit-o şi la modelul Huawei Ascend G630, nu voi mai intra în detalii la acest capitol. Atât meniurile, cât şi opţiunile de personalizare sunt absolut identice, iar analizarea lor din nou ar fi contraproductivă. Vă invit să citiţi detaliile complete despre software-ul Huawei în review-ul lui G630.

În linii mari, interfaţa este foarte simplă şi intuitivă, meniurile sunt aerisite, iar suportul pentru teme poate fi un plus pentru cei interesaţi de modificarea aspectului vizual. Emotion UI 2.0 Lite a fost gândit special pentru telefoane cu specificaţii modeste şi oferă performanţă ridicată chiar şi pe un dispozitiv precum Huawei G6, care dispune de un procesor Snapdragon 400. Toate opţiunile normale din Android se găsesc foarte repede în meniul de Setări, iar Huawei a integrat chiar şi câteva opţiuni mai avansate, precum profile de performanţă şi accesul la două stiluri de interfaţă (una clasică şi una simplificată, foarte asemănătoare cu cea de pe Windows Phone).

Camere foto şi video

Camere foto şi video

Nu foarte multă lume pune accentul pe camera foto dintr-un telefon atunci când se decide să cumpere unul, însă întotdeauna cea mai bună cameră este cea pe care o ai la tine. Astfel, este de preferat să ai la îndemână un dispozitiv care să facă fotografii decente. Huawei G6 dispune de un senzor de 8 megapixeli pe partea din spate, cu retroiluminare, autofocus şi diafragmă 2.0.

Aceste specificaţii se regăseau până de curând pe telefoane de top, însă acum au ajuns să fie integrate şi în telefoane din clasa medie. Tehnologia foto pentru telefoane mobile a avansat foarte mult în ultimii ani, iar performanţele oferite de Huawei G6 nu sunt tocmai ce am putea numi „extraordinare”. Imaginile realizate pe lumină naturală sunt clare, insă detaliile se pot pierde din cauza compresiei şi a filtrului de pe senzor. Pentru captarea de imagini pentru social media, acest senzor este de ajuns, iar luând în considerare şi preţul telefonului, probabil că nu există prea multe alternative mai bune. După cum era de aşteptat însă, în lumină slabă majoritatea imaginilor ies cu urme de mişcare şi cu noise, iar blitz-ul nu ajută foarte mult, oferind rezultate „arse”.

Pe partea din faţă însă, G6 oferă o cameră destul de neobişnuită. La fel ca în cazul fratelui său G630, Huawei a integrat un senzor de 5 megapixeli cu obiectiv wide. Aceasta include şi funcţii speciale precum „Beauty” care va corecta micile imperfecţiuni de pe piele şi oferă chiar şi o mică fereastră de preview pentru a vedea rezultatul înainte de a salva selfie-ul. Fiind un obiectiv wide, elementele de pe marginea imaginilor vor fi distorsionate.

Huawei G6 Camera

Pentru filmare însă nu am multe cuvinte de laudă. Procesorul Snapdragon 400 limitează captura video la numai 1280 x 720 pixeli, iar calitatea înregistrărilor este modestă. Se pot vedea artefacte de compresie în cadrele cu multă mişcare, utilitatea funcţiei de filmare fiind probabil limitată la publicarea rapidă pe reţele de socializare.

Redare media, GPS şi concluzii

Redare media

La capitolul de redare media, Huawei Ascend G6 4G nu oferă decât funcţii de bază. Există un player audio simplu, care poate reda muzică la grămadă, sau doar de la un artist, de pe un album sau dintr-un playlist, însă opţiunile avansate sunt inexistente. Nici măcar player-ul Google Music nu include un egalizator pentru modificarea intensităţii frecvenţelor.

Sunetul este redat pe căşti fără o intensitate satisfăcătoare a basului, iar la volum maxim faptul că înaltele şi mediile sunt mai proeminente poate deranja. Am preferat să folosesc player-ul Google Music peste cel oferit de Huawei, motivul fiind interfaţa mult mai bine realizată, întrucât calitatea audio nu diferă de la player la player.

La capitolul redare video, spre diferenţă de G630, G6 poate reda fişiere Full HD fără probleme. Snapdragon 400 oferă decodare 1080p în format H264, însă Huawei nu a inclus şi un player dedicat. Accesul la clipurile video se face din aplicaţia Gallery, fără prea multe opţiuni. În cazul în care doriţi să vă uitaţi la seriale sau filme în alte formate decât MP4, probabil că ar trebui să vă orientaţi către un alt software de redare. Din fericire, nu va fi necesară o nouă encodare a fişierelor la rezoluţie mare pentru a le putea vedea pe Huawei G6.

GPS

GPS-ul este standard pentru modelele de telefoane din segmentul mid-range. Este de ajuns pentru a găsi o adresă în apropiere şi pentru a stabili un traseu de urmat pe Google Maps. Totuşi, în anumite locuri din Bucureşti am observat o desincronizare cu sateliţii pe perioade scurte, în zone în care alte telefoane au funcţionat fără probleme. Din când în când telefonul se dezorientează şi reconfigurează traseul fără să fie nevoie. 

Concluzii

Huawei G6 este unul dintre cele mai atractive telefoane cu 4G din categoria în care se încadrează, iar performanţa bateriei folosind această metodă de trafic de internet a fost mai mult decât satisfăcătoare. În afară de funcţiile limitate de redare media şi de display-ul cu rezoluţie cam mică, nu am multe de reproşat acetsui telefon. Evident, în momentul în care va trebui să decideţi dacă doriţi sau nu să cumpăraţi Huawei G6 peste alte modele concurente, va trebui să luaţi în considerare interfaţa Emotion UI 2.0 Lite şi faptul că (încă) nu rulează Android 4.4. Dacă sunteţi de acord să faceţi aceste compromisuri, veţi descoperi un telefon decent la un preţ corect (850 lei), care ascunde sub carcasă nişte surprize foarte plăcute.

Părţi pozitive

Performanţă ridicată pentru segmentul mid-range
Conectivitate 4G
Autonomie bună

Părţi negative

Jack-ul de căşti poziţionat pe lateral
Rezoluţia scăzută a display-ului
Funcţii media anemice