Huawei brevetează designul în formă de cruce, pentru camera foto

21.09.2020
Huawei brevetează designul în formă de cruce, pentru camera foto

Funcționând deopotrivă ca un scut foarte eficient și armă de temut, brevetele pot fi folosite de companii precum Huawei pentru a-și garanta drepturi exclusive de folosire a unor inovații reale, dar și pentru a sabota în avans exercițiul creativ pentru orice companie rivală. Presupunând că bugetul alocat pentru astfel de „inițiative” este suficient, inginerii unei companii de talia Apple, Samsung sau Huawei pot transpune orice design sau tehnologie într-un brevet recunoscut pe plan local sau internațional, rămânând să decidă mai târziu dacă includ sau nu inovația respectivă într-un produs comercial. Alternativ, brevetul respectiv rămâne o veritabilă capcană pentru oricine vine cu o idee similară, de exploatat cu ajutorul avocaților.

Huawei Mate 40 ar putea avea cameră foto în formă de cruce

Oricât de banală ar părea, dispunerea camerelor foto în formă de cruce, cu blitz-ul LED în centru, , reprezintă din punct de vedere legal o inovație veritabilă, nimeni altcineva având idea să breveteze acest concept, până acum.

Huawei a depus brevetul în octombrie anul trecut la Administrația Națională a Proprietății Intelectuale din China (CNIPA), documentul publicat pe data de 18 septembrie având nu mai puțin de 24 de pagini.

Potrivit brevetului, partea frontală a smartphone-ului este complet ocupată de ecran și nu există niciun semn al unei camere pop-up. În plus, lipsa decupajului sau perforație indică folosirea unei camere selfie poziționată sub afișaj.

Forma pătrată a senzorului inferior de pe spatele telefonului confirmă că este o cameră cu zoom în stil periscope. Prevăzând pentru orice situație, autorii brevetului au descris trei iterații ale aceluiași design, cu modulul camerei din spate plasat în poziția dreaptă, centrală și stângă în partea din spate sus.

Interesant este faptul că designul brevetat vine în continuare cu un buton de pornire și un buton de volum pe marginea dreaptă. Există chiar și un buton suplimentar în partea stângă. În partea de sus, vine cu o mufă audio de 3,5 mm și un microfon. Marginea de jos găzduiește slotul pentru cartelă SIM, difuzorul și un port USB Type-C.

Deși brevetul acordat nu constituie o garanție implicită, probabil că următorul flagship Huawei Mate 40 chiar va veni cu acest design, variațiile prevăzute în brevet lăsând loc pentru o gamă completă de telefoane Huawei cu camere foto în formă de cruce.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult