Huawei lansează Honor Play şi Honor 9i, două smartphone-uri „de gaming” de buget cu funcţia GPU Turbo

Huawei lansează Honor Play şi Honor 9i, două smartphone-uri „de gaming” de buget cu funcţia GPU Turbo

Huawei a lansat în China două smartphone-uri de buget sub brandul Honor echipate cu hardware destul de puternic, dedicate în special gamerilor, întrucât sunt echipate cu o nouă funcţie numită GPU Turbo. Acestea se numesc Honor Play şi Honor 9i şi folosesc hardware folosit în trecut pe modele precum P20 sau Honor 10, cât şi pe versiunile „Lite” ale smartphone-urilor lor de top. Surprinzător este însă preţul pentru hardware-ul pe care îl oferă, fiind destul de apropiate în termeni de performanţă de modelele de top.

Înainte să vorbim despre telefoane, merită menţionată capabilitatea GPU Turbo. Smartphone-urile Huawei din trecut, chiar şi cele de top, au venit echipate cu GPU-uri din gama Mali, acestea fiind insuficiente pentru a rula jocuri foarte pretenţioase, acest lucru fiind evident în special în teste 3D, unde rezultatele erau destul de slabe. GPU Turbo este o funcţie software care promite îmbunătăţirea performanţelor în jocuri cu până la 60%, reducând consumul de energie cu 30%. Partea a doua pare cam greu de crezut, însă trebuie testată înainte să ajungem la un verdict.

Honor Play este modelul care doreşte să facă această funcţie populară, cu hardware similar cu cel de pe Honor 10 sau P20, însă cu un preţ care porneşte de la 2.000 yuan, adică aproximativ 310 dolari. Pentru un preţ atât de mic, Honor Play oferă un ecran cu „breton” cu diagonală de 6,3” cu rezoluţie Full HD+ pe format 19:9 (2.340 x 1.080 pixeli), un chipset Kirin 970 cu procesare neurală (cel mai puternic din portofoliul său), configuraţii cu 4 sau 6 GB memorie RAM şi 64 GB spaţiu de stocare (suportă şi card microSD). Acumulatorul de 3.750 mAh este destul de mare pentru a asigura o autonomie bună în utilizare normală, însă rămâne de văzut cât de eficient este în gaming, una dintre funcţiile principale ale acestui model.

Pe partea din spate găsim un sistem dual camera cu un senzor de 16 megapixeli (f/2.2) şi unul de 2 megapixeli (f/2.4), deci capabilităţile foto nu vor fi o atracţie pentru acest model. Cu diafragmă atât de închisă şi fără stabilizare, probabil că performanţa acestor camere va fi decentă doar în lumină naturală. Ceva ce P20 şi Honor 10 nu oferă, un jack audio de 3,5 mm, este inclus însă pe modelul Honor Play. De asemenea, construcţia telefonului este realizată din aluminiu pe spate şi sticlă pe faţă, deci probabil că va fi puţin mai rezistent decât modelele cu spate din sticlă. Ca o consecinţă a acestei decizii, telefonul nu integrează NFC pentru plăţi contactless.

În cele din urmă, Honor 9i pare să fie o variantă „lite” a lui Honor Play. Acesta vine echipat cu un display de 5,84” Full HD+ pe format 18:9 (2.280 x 1.080 pixeli) şi chipset Kirin 659. Acesta beneficiază de 4 GB memorie RAM, opţiuni de stocare de 64 sau 128 GB cu posibilitatea de a adăuga un card de memorie de până la 256 GB şi de un acumulator de 3.000 mAh.

Camera duală de pe spate beneficiază de senzori de 13, respectiv 2 megapixeli. Şi acesta vine cu un jack pentru căşti, dar nu şi cu mufă USB Type-C, încărcarea fiind realizată prin „clasicul” micro-USB. Preţul de pornire al lui Honor 9i este de 1.400 yuan, adică 220 de dolari. Şi acest model beneficiază de funcţia GPU Turbo şi este de asemenea echipat cu ecran decupat în partea de sus. Honor 9i este totuşi construit din sticlă pe ambele părţi.

Cele două telefoane se lansează foarte curând în China, însă nu este clar dacă vor fi livrate şi în alte regiuni. Interesant este faptul că funcţia GPU Turbo va fi livrată printr-un update software şi pe modelele Honor 10, Honor View 10, Honor 9 Lite şi Honor 7X pentru a îmbunătăţi performanţa în gaming. Nu este clar dacă modelele Huawei din seriile P şi Mate vor beneficia de acelaşi tratament.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult