Huawei Mate 50 Pro review: ultimul flagship important din 2022

18.11.2022
Huawei Mate 50 Pro review: ultimul flagship important din 2022

Seria Mate de la Huawei este una dintre cele mai apreciate din portofoliul companiei, oferind întotdeauna cea mai nouă tehnologie disponibilă în momentul lansării. Noul Mate 50 Pro nu se abate de la această regulă și reprezintă demonstrația de tehnologie pe care Huawei o poate livra la final de 2022, într-un dispozitiv portabil bine construit și echipat cu ceea ce unii ar spune că este cea mai performantă și mai avansată cameră de smartphone-uri de până acum.

Mate 50 Pro este unul dintre cele mai bine construite telefoane din piață

Dacă este un capitol la care Huawei nu dă greș aproape niciodată, acela este design-ul, iar noul Mate 50 Pro, mai ales în varianta portocalie, pe care am avut-o la test, este unul dintre cele mai „premium” dispozitive pe care le-am testat anul acesta. Avem de a face cu un design cu multe linii curbate, de la ecranul OLED care este curbat la margini, la sticla de pe laterale, de culoare aurie cu luciu strălucitor și până la capacul din spate.

Huawei Mate 50 Pro back handheld

Acesta este de asemenea curbat la margni și este acoperit cu piele ecologică, plăcută la atingere și decorată cu inserții aurii pentru logo-ul companiei. Central, în partea de sus avem modulul de cameră, un disc în care sunt integrate trei obiective, alături de un modul de focalizare laser și blitz-ul. Camera este ieșită în relief destul de mult, însă deja ne așteptăm la acest lucru de la telefoane high-end, întrucât senzorii foto din ce în ce mai mari necesită și obiective pe măsură.

Textura materialului de pe spate se simte moale, mai caldă decât un telefon din metal sau sticlă și asigură o aderență crescută în mână. Chiar dacă Huawei livrează telefonul alături de o husă din silicon, acesta este un telefon pe care nu l-aș ascunde, nici măcar dacă este transparentă. Există și variante de Mate 50 Pro cu sticlă lucioasă pe spate. În acel caz o husă ar fi justificată.

Huawei Mate 50 Pro accessories

Tot în pachetul lui Mate 50 Pro este inclus și un încărcător de priză SuperCharge de 66W și un cablu cu mufă USB-A. Huawei este printre ultimele companii care nu livrează telefoanele cu cabluri USB-C la ambele capete. Totodată, compania pare să considere că 66W sunt de ajuns, în timp ce alte brand-uri au depășit deja 100W pentru încărcare rapidă. Totuși, este greu să te plângi de încărcare pe Mate 50 Pro.

Singurul ecran cu notch de pe un flagship din 2022

Surprinzător pentru anul 2022, Huawei a revenit la un design mai vechi pentru ecran, acesta fiind probabil singurul flagship cu Android lansat recent cu notch în ecran. Anul acesta, chiar și Apple, singura companie care mai folosea acest design, a renunțat la decupajul în ecran pentru ceva diferit. Totuși, notch-ul nu este nou pentru seria Mate, ci doar neobișnuit, având în vedere că Mate 40 Pro și P50 Pro, cele mai recente flagship-uri ale companiei foloseau câte un „punch-hole”.

Huawei Mate 50 Pro screen top

Totuși, decupajul din ecran nu ar trebui să mai fie ceva deranjant sau important după atât de mulți ani pe piață. Huawei măcar oferă avantaje clare datorită acestui artificiu de design: autentificare biometrică 3D avansată, care este mult mai sigură decât autentificarea facială prin camera telefonului. Desigur, sub ecran există și un senzor de amprentă, pentru cei care nu vor deblocare cu fața.

Fiind vorba despre un flagship, Mate 50 Pro vine cu unul dintre cele mai performante ecrane din piață, cu diagonală mare, de 6,74”, luminozitate ridicată și rată de împrospătare la 120 Hz. Rezoluția este neobișnuită, însă este similară cu cea de pe alte dispozitive de la Huawei: 2.616 x 1.212 pixeli. Am apreciat faptul că Huawei configurează din fabrică ecranul pentru culori naturale, cu un mod vivid opțional, disponibil la cerere.

Huawei Mate 50 Pro front

Nu am avut probleme cu telefonul în lumină naturală nici ziua în amiaza mare, iar fotografiile realizate cu telefonul arată foarte bine pe acest panel. Cel mai probabil, este vorba despre un ecran produs de producătorul chinez BOE, furnizor cu tradiție pentru flagship-urile Huawei.

Mate 50 Pro este printre cele mai performante telefoane pe care le-am testat

Mate 50 Pro este un flagship lansat în 2022, deci este echipat cu cel mai performant procesor disponibil la momentul lansării. Pentru că a debutat în toamna lui 2022, acest model folosește Snapdragon 8+ Gen 1, revizia mai performantă a chipset-ului high-end de la Qualcomm. Așa cum era de așteptat, performanța este la un nivel înalt și, acesta ar putea fi chiar cel mai performant dispozitiv pe care l-am testat anul acesta, conform testelor sintetice.

Huawei Mate 50 Pro side right

Totuși, testele nu spun toată povestea. Asta pentru că benchmark-urile au fost rulate cu telefonul în Performance Mode, ceva ce necesită activare manuală din setări. Huawei consideră că utilizatorii nu au nevoie de întreaga performanță a procesorului și îl limitează din fabrică, în primul rând pentru a asigura un consum redus de energie. Fără performance mode, telefonul nu se încinge și oferă o performanță bună, dar cu vreo 25-30% mai mică în teste. Adevărul este însă că în modul performance, bateria se consumă mult mai rapid.

Este bine măcar că ai opțiunea să alegi între performanță bună, temperaturi scăzute și autonomie mai bună, sau performanță de top, temperaturi ridicate și autonomie slabă. Alți producători nu oferă astfel de setări. În testul de performanță susținută se vede că Huawei are și un sistem inteligent de răcire, care scade performanța temporar și o crește apoi din nou, în funcție de temperatură, spre diferență de alte modele care odată ce ajung la limita termică, rămân acolo, iar performanța scade constant.

Benchmarks

  • AnTuTu – 1.027.576
  • GeekBench – Single-Core: 1.269 / Multi-Core: 3.828
  • 3DMark Wild Life Extreme – 2.767
  • 3DMark Wild Life Extreme Stress Test – Best loop: 2.795 / Lowest loop: 925 / Stability: 33,1%
  • PCMark – 12.696

Autonomia este bună, dar nu iese din tipare

Am menționat anterior că performanța nu este grozavă atunci când telefonul este în modul performanță, dar acel lucru este valabil doar sub sarcini complexe susținute. În utilizare normală, chiar și în performance mode, vei putea folosi Mate 50 Pro măcar o zi, dacă nu chiar și mai mult. În modul „normal”, Mate 50 Pro este un telefon de două zile.

Huawei Mate 50 Pro bottom

Fiind un flagship, acesta beneficiază, pe lângă încărcarea la 66W, care alimentează bateria de 4.700 mAh în mai puțin de o oră, și încărcare wireless la 50W, dar și încărcare în sens invers wireless pentru căști sau ceasuri.

Mate 50 Pro este primul telefon livrat cu EMUI 13

Mate 50 Pro este primul model Huawei care rulează noua interfață EMUI 13, bazată pe Android. La prima vedere, nu s-au schimbat foarte multe, iar doar câteva funcții noi sunt cu adevărat vizibile, în timp ce mici elemente ale interfeței s-au mai schimbat subtil pe ici pe colo. Nefiind un utilizator zilnic de EMUI, nu am observat prea multe noutăți. Huawei spune însă că multe schimbări sunt în fundal, unde algoritmii AI optimizează performanța, consumul de energie, gestionarea memoriei RAM și multe altele. Pot confirma că tendința Huawei de a băga aplicații din fundal „la somn” într-un mod agresiv pare că nu mai este atât de mare. Pentru un telefon cu 8 GB memorie RAM, totul se mișcă și de deschide foarte rapid.

Huawei Mate 50 Pro screen bottom

Așa cum m-am obișnuit deja atunci când testez telefoane Huawei, majoritatea aplicațiilor le descarc fie din AppGallery, magazinul companiei, care constant adaugă aplicații noi și în special locale, pentru bănci, servicii de livrare, transport sau magazine din România. Tot din AppGallery am descărcat și Gspace, o aplicație ingenioasă despre care am mai vorbit și în alte materiale despre telefoanele Huawei. Aceasta permite instalarea aplicațiilor pe care nu le găsești ușor în AppGallery și oferă celor care vor acces la YouTube, Gmail, Google Maps, sau chiar servicii de streaming, precum Netflix sau Disney+  posibilitatea de a le instala, folosind chiar un cont Google.

Odată instalate, acestea pot fi puse în meniul principal al telefonului, iar notificări sau chiar funcționalități precum picture-in-picture pentru YouTube Premium, funcționează fără probleme. Este un pas în plus, dar necesar pentru cei care nu vor să se complice cu instalarea de aplicații din alte magazine alternative. Este o soluție funcțională, care poate fi folosită fără prea multe bătăi de cap.

Huawei Mate 50 Pro logo

Telefoanele Huawei au și avantajul că primesc suport software pe termen lung, peste cei doi, sau trei ani de suport pe care îl oferă majoritatea companiilor. Chiar pe perioada testării am primit cel mai recent update de securitate, iar constant sunt lansate noi update-uri pentru îmbunătățirea performanței a capabilităților camerelor foto și rezolvarea de bug-uri.

Huawei este printre puținii producători care folosesc autentificare facială 3D

Huawei are de obicei cei mai performanți senzori de amprentă, în special atunci când vorbim despre cei amplasați pe laterală, în butonul Power. În cazul lui Mate 50 Pro, avem un senzor optic integrat în ecran, care deși nu dă greș aproape niciodată, este puțin mai lent decât unul lateral. M-am împăcat destul de bine cu el, dar mai bine m-am împăcat cu recunoașterea facială. Fiind un utilizator de iPhone, sunt obișnuit să deblochez telefonul în acest mod, iar trecerea pe perioada testării la Mate 50 Pro mi s-a părut naturală.

Huawei pare că a depus și efortul necesar pentru a livra difuzoare decente pe Mate 50 Pro, care oferă un volum ridicat de redare și asigură un sunet destul de „bogat” în frecvențe, în limitele dimensiunilor. Basul nu este foarte puternic, dar măcar se aude, față de alte telefoane unde lipsește complet.

Mate 50 Pro oferă prima cameră cu diafragmă variabilă în 10 trepte

Probabil cel mai important upgrade de pe Mate 50 Pro față de alte telefoane Huawei din trecut este camera foto, care vine pentru prima dată cu diafragmă variabilă pe obiectivul principal. Vorbim despre variații în zece trepte între f/1.4 și f/4.0, care vor asigura cele mai bune setări pentru fiecare cadru în parte. Astfel, în lumină slabă, diafragma este deschisă complet, pentru a capta mai multă lumină, la f/1.4, în timp ce în lumină puternică, aceasta se va închide, pentru a evita zonele „arse”.

Huawei Mate 50 Pro camera

Pe lângă camera principală, avem de a face și cu un zoom de 64 megapixeli cu obiectiv periscopic 3.5x, dar și o cameră ultrawide de 13 megapixeli. Aceasta din urmă are un unghi de deschidere de 120 de grade, semnificativ mai mare decât alte modele din piață.

Foto zi

Pe timp de zi, toate camerele sunt excelente, captând detalii foarte bune și asigurând o plajă dinamică largă, care să capteze corect atât lumina, cât și umbrele. Folosind atât modul auto standard, cât și modul de detecție al scenelor cu AI, totul este foarte bine reprezentat și aproape de realitate, fără suprasaturarea culorilor, așa cum se întâmpla pe modele Huawei din trecut. Există chiar și un mod macro, care folosește camera ultrawide, care permite captarea unor detalii foarte bune de la distanță foarte mică de subiect.

Totuși, Huawei mai are de lucrat puțin la software-ul de procesare pentru modul nocturn. Acesta este în continuare printre cele mai bune din piață, dar am observat mici inconsistențe între cadre. Culorile pe modul nocturn sunt uneori incorect afișate, însă nu am găsit o rezolvare din setări. Pare să fie vorba despre algoritmii camerei, care uneori interpretează condițiile de iluminare eronat. Aceste momente sunt rare și sper să fie rezolvate printr-un update de software viitor.

Foto noapte

Majoritatea cadrelor nocturne sunt foarte luminoase și detaliate. Acum depinde și cât de mult ții la captarea realității sau dacă preferi cadre foarte luminoase. Dacă nu vrei ca noaptea să fie transformată în zi, camera principală poate realiza fotografii „normale”, fără night mode, destul de bune. Pe modul dedicat însă, doar camerele ultra wide și wide sunt folosite, zoom-ul fiind realizat prin zoom digital pe camera principală.

Chiar dacă DxOMark a desemnat Mate 50 Pro drept cel care oferă cea mai bună cameră la acest moment, este greu să dau un verdict similar pe Go4it. Comparat cu alte telefoane din piață pe care le-am testat, Mate 50 Pro poate concura fără probleme cu noile modele iPhone, cu flagship-urile Galaxy S22 și cu alte modele de top testate anul acesta. Este clar că Huawei are niște avantaje, datorită camerei cu diafragmă variabilă, dar diferențele atunci când tragi linie sunt minime între telefoanele din această gamă de preț. Ce am observat însă la Huawei este că fotografiile sunt bune de postat pe social media imediat, fără să fie necesare prea multe editări în plus.

Concluzii

Pe final de an Huawei a reușit să lanseze unul dintre cele mai bine construite telefoane din piață, cu unele dintre cele mai performante componente hardware. Acesta este însă un telefon care pare dedicat în special celor pasionați de fotografie, dar care vine și cu destule avantaje pentru a putea oferi o experiență de top, indiferent de cazul de utilizare.

Prețul de 6.499 lei, la care este disponibil în varianta portocalie testată (cu 512 GB stocare), va fi însă impedimentul cel mai mare în fața posibililor clienți.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult