Huawei Nova9 review: mid-range superior, doar pentru fanii brand-ului

01.11.2021
Huawei Nova9 review: mid-range superior, doar pentru fanii brand-ului

Dacă în anii trecuți eram obișnuiți cu multe lansări de smartphone-uri din partea Huawei în Europa, anul acesta, compania nu a adus prea multe astfel de dispozitive pe piață. De altfel, Nova9 este singurul smartphone al său care a beneficiat de un eveniment de lansare în Europa pe tot parcursul anului 2021. Este clar că Huawei se confruntă cu probleme pe piața de smartphone-uri la nivel mondial, dar și că (momentan) nu renunță la această categorie de produse.

Huawei Nova9 arată ca un flagship, chiar dacă nu este unul

În ultimii câțiva ani, mai mulți producători au început să renunțe la metal și sticlă pentru spatele dispozitivelor lor mobile și s-au întors la plastic. Cam toate telefoanele de medie de pe piață sunt acum construite din plastic, însă unele companii reușesc să facă o treabă mai bună decât altele. La nivel vizual, Huawei Nova9 arată bine, mai ales în această variantă „Starry Blue”, cu textură mată și reflexii plăcute în lumină. Sigur, nu va fi rece la atingere, la fel ca un telefon din sticlă, însă cel mai probabil majoritatea oricum vor acoperi telefonul cu o husă.

Huawei Nova9 back

La nivel general se vede că Huawei dorește să plaseze acest model pe o treaptă superioară în gama sa, păstrând liniile de design „premium” ale modelelor din gamele Mate și P. Vorbim despre un ecran curbat la margini, o ramă metalică cromată și butoane cu un răspuns tactil foarte plăcut. Dacă nu ai ști ce hardware se află sub carcasă, ai putea confunda acest model cu un nou model de top al companiei.

Singurul element mai puțin „premium” vizibil imediat este decupajul din ecran pentru cameră, care este mai mare decât pe alte telefoane din ultima vreme.  Sigur, și capacul din plastic ar putea fi considerat „non-premium”, și contribuie la greutatea destul de scăzută a acestui model. Pentru unii, un telefon ușor poate fi un avantaj, pentru alții greutatea extra ar putea să inspire „calitate”. Având în vedere dimensiunile lui Nova9, este cam ușor în comparație cu alte modele, dar nu am simțit că aceasta ar putea fi o problemă.

Huawei Nova9 back accessories

Huawei continuă să ofere accesorii în pachetul telefoanelor sale, iar alături de Nova9, compania pune în pachet un încărcător rapid de 66W, un cablu USB-C și o husă transparentă din silicon. Căștile sunt însă absente, dar compania a oferit la pre-comandă căști FreeBuds true wireless ca bonus. Desigur, nu avem un jack de căști, și nici nu găsim în pachet un adaptor pentru jack de 3,5mm.

Ecranul este unul de calitate, însă marginile curbate nu sunt pentru toată lumea

Design-ul și construcția sunt cumva la limita între mid-range și premium pe Huawei Nova 9, însă ecranul nu este deloc unul slab. Avem de a face cu un panel OLED de 6,57” cu rezoluție Full HD și refresh rate de 120 Hz. Desigur, avem și compatibilitate cu standardul HDR10, dar nu cu HDR10+ sau Dolby Vision.

Huawei Nova9 top screen

Huawei folosește un mod dinamic de rezoluție și refresh rate implicit. În general, ecranul stă tot timpul pe rezoluție înaltă și refresh rate maxim, de 120 Hz, însă poate fi ajustat în funcție de aplicațiile afișate și nivelul bateriei. Nu am sesizat scăderi, însă nici nu am consumat bateria sub 20% în utilizare obișnuită. Acest ecran ar trebui să poată fi comparat cu orice ecran OLED la 120 Hz din categoria aceasta de preț. Iar cei care nu doresc ajustare dinamică pot să dezactiveze acest mod din setări.

Personal, aș fi preferat un ecran plat, întrucât ecranele curbate pot atrage reflexii nedorite și atingeri accidentale. De altfel, la fel ca în cazul altor ecrane curbate, marginile își schimbă culoarea chiar și în utilizare normală, lucru evident în special atunci când privești telefonul la un unghi, sau pe un fundal alb. Inclusiv butoanele de pe tastatură pot apărea fix pe partea curbată, unde apăsarea nu este foarte precisă. Este de apreciat însă faptul că și Huawei, la fel ca alți producători, livrează telefonul cu o folie de protecție de plastic din fabrică.

Performanța este în limitele așteptărilor pentru un telefon mid-range

Nova9 este un smartphone echipat cu hardware de medie, având la bază un chipset Snapdragon 778G, într-o versiune personalizată special pentru Huawei, fără modem 5G. Faptul că telefonul are doar conectivitate 4G nu este încă o problemă, întrucât rețelele 5G din România nu sunt încă foarte dezvoltate și nici nu oferă viteze foarte mari de transfer, care să facă o diferență în utilizarea obișnuită de streaming pentru muzică și clipuri video.

În utilizare normală, telefonul este foarte rapid, comparabil cu telefoanele high-end din piață. În teste însă, sunt evidente câteva diferențe la nivelul performanței în aplicații cu grafică 3D, în timp ce puterea de procesare a CPU-ului este similară cu ceea ce primeam pe flagship-uri acum vreo 2 ani. Pe lângă componenta software, singurul dezavantaj real al acestui telefon este însă prețul. Pentru sume apropiate de bani poți găsi în piață modele cu procesoare mai performante și ecrane comparabile, dar și servicii cu Google din fabrică.

Huawei Nova9 bottom detail

Benchmarks

  • AnTuTu 9 – 470.178
  • GeekBench 5 – Single-Core: 788 / Multi-Core: 2.939
  • 3DMark Wild Life – 2.505
  • 3DMark Wild Life Extreme – 694
  • PCMark – 9.668

Huawei Nova9 oferă autonomie decentă

Cu un acumulator de 4.300 mAh și încărcare la 66W, Huawei Nova9 oferă destulă autonomie pentru măcar o zi și jumătate la o utilizare normală și încărcare destul de rapidă încât să nu pierzi mult timp atunci când telefonul este conectat la priză. Poți crește autonomia prin limitarea ecranului la 60 Hz permanent, lucru care poate duce acest model la autonomie de două zile pentru cei care nu se joacă foarte mult pe telefon.

Huawei Nova9 bottom

Software-ul rămâne marele minus, în ciuda eforturilor companiei din ultimii ani

Huawei Nova9 este primul smartphone de la Huawei care este livrat cu EMUI 12 din fabrică. Compania a încetat să mai numească sistemul de operare „Android” în Europa, chiar dacă, la bază, acesta este tot un Android în varianta open source cu modificările de rigoare ale companiei. De fapt, EMUI 12 este mult mai apropiat de HarmonyOS decât de Android-ul „clasic”. Probabil că, în timp, Huawei va renunța la numele EMUI și va numi toate variantele software HarmonyOS. Nu de alta, dar pe tablete și ceasuri deja avem noul nume.

Huawei Nova9 front

Și în timp ce la nivel de interfață și funcționalitate de bază, Huawei Nova9 este un smartphone cât se poate de normal (și performant), nu pot recomanda un astfel de dispozitiv fără să prezint și dezavantajele față de alte modele de pe piață. Lipsa serviciilor Google continuă să fie o problemă, chiar dacă poate că nu mai este una la fel de mare precum în trecut. Cei care oricum nu erau dependenți de servicii Google precum Gmail, Google Maps sau Google Calendar se pot despărți mai ușor de Google.

Totuși, faptul că nu poți instala variante complet funcționale ale acestor aplicații, nici măcar din surse „neoficiale”, poate deveni rapid un dezavantaj major. Pentru creatori de conținut, care folosesc YouTube sau YouTube Studio, de exemplu, acest lucru poate reprezenta un dezavantaje destul de mare. De altfel, YouTube poate fi accesat doar din browser, cu limitările de rigoare. Nu ai acces la componenta de creație de conținut de mobil, posibilitatea de a face live-uri, sau de a urca Shorts. Poți vedea însă conținutul prin alternative neoficiale precum YouTube Vanced, dar nu poți să te loghezi cu contul Google pentru acces la la preferințe, abonări, recomandări, etc.

Aplicațiile de social media precum Facebook, Instagram, Twitter sau WhatsApp pot fi instalate fie de pe site-urile oficiale, fie din magazine alternative. Aceste nu se regăsesc în AppGallery. TikTok și Snapchat sunt însă disponibile. Huawei face descărcarea de aplicații din alte magazine mai simplă, fie direct din AppGallery, care poate găsi aplicații din alte surse (în general de pe APKMirror), fie prin Petal Search, motorul de căutare Huawei. În principiu, poți instala aproape orice aplicație din alte magazine alternative, cu limitări în funcție de aplicație (în general dacă depinde sau nu de servicii Google).

emui12

Dezavantajul apare atunci când dorești să instalezi o aplicație bancară care are un sistem de securitate mai avansat. Există multe aplicații bancare locale în AppGallery, dar nu toate, iar cele care se vor lansa în viitor pe iOS și Android, probabil că nu vor fi lansate la fel de repede și pe magazinul Huawei. Până acum, versiunile noi de aplicații au apărut mai târziu pe AppGallery. De exemplu, aplicația ING nu este disponibilă în AppGallery, însă în căutări pe magazin apare printr-un link versiunea web. Anumite funcții nu sunt însă disponibile fără aplicație.

Un alt dezavantaj ar fi faptul că fără aplicația Netflix preinstalată, dispozitivele Huawei nu primesc certificare pentru redare HD și HDR a conținutului, deci filmele și serialele vor fi redate doar la calitate SD.

Și chiar dacă nu este un telefon tocmai ieftin pentru un dispozitiv cu performanță mid-range, Huawei oferă multe aplicații preinstalate din fabrică și încearcă la prima configurare să te convingă să instalezi și alte câteva zeci de aplicații din AppGallery. Sigur, fără aplicațiile Google, vor fi mai puține aplicații „dublate” așa cum se întâmplă în cazul multor telefoane cu Android, însă rareori mai întâlnești atât de mult bloatware precum pe Huawei Nova9. Există un folder Top Apps, unul Business, Entertainment, Social, Lifestyle și Games. Fiecare cu 3-4 aplicații afișate. Acestea nu sunt instalate obligatoriu, fiind mai degrabă scurtături pentru descărcare rapidă la cerere. Din fericire, pot fi șterse.

Difuzorul de pe Nova9 putea fi mai bun

La fel ca alte telefoane de la Huawei, Nova9 oferă un senzor de amprentă integrat în ecran, pe care probabil că nu îl vei folosi foarte mult dacă activezi și recunoașterea facială prin intermediul camerei frontale. Totuși, pentru momentele în care ai mască pe față, senzorul de amprentă este foarte bun, recunoscând rapid amprenta de fiecare dată. Deblocarea facială fără senzori specializați nu este însă foarte sigură, de câteva ori reușind să deblochez din greșeală telefonul chiar și cu masca pe față.

Huawei Nova9 screen bottom

La capitolul redare audio, însă, Nova9 nu impresionează. Are un singur difuzor în partea de jos, ușor de acoperit în utilizare, mai ales dacă te uiți la un clip video sau dacă te joci. Iar difuzorul nu oferă o calitate audio foarte bună, sunetul oferind înalte și medii parcă prea puternice și aproape complet lipsit de frecvențe joase.

Camera foto de pe Huawei Nova9 este bună, dar doar parțial

Huawei este în continuare considerat un brand concentrat pe camere foto pe telefoane, chiar dacă doar modelele sale superioare reușesc să întreacă alte modele concurente de pe piață.  Chiar dacă software-ul care stă la bază este în mare parte același, în principiu, modelele de top au și hardware-ul care să susțină procesarea avansată. De altfel, modelele din trecut foloseau nuclee AI avansate din procesoarele Kirin, realizate special pentru a procesa fotografii și clipuri video.

În cazul lui Huawei Nova9, avem de a face cu o cameră „standard” pentru un telefon mid-range. Avem de a face cu o cameră principală performantă, dar nu comparabilă cu cea de pe un flagship, alături de alte trei camere mai „modeste”, dintre care doar una este cu adevărat de calitate.

Huawei Nova9 camera

Astfel că rezultatele sunt cam… „așa și așa”. Atât timp cât ești mulțumit cu perspectiva pe care o oferă camera principală, wide, și nu te deranjează un zoom „hibrid” 2x prin crop, Nova9 poate scoate cadre bune, luminoase și procesate decent. Atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, camera foto principală reușește să capteze un nivel de detalii ridicat, cu plajă dinamică bună pentru gama de medie. Există și un zoom digital 5x disponibil în meniu, dar nu recomand utilizarea lui. Nivelul de detalii este scăzut. În mod nocturn poți folosi doar camera principală pe 1 sau 2x zoom. Este interesant însă că senzorul de 50 megapixeli de pe Huawei Nova9, chiar dacă nu are un obiectiv stabilizat, nu are probleme pe timp de noapte, toate cadrele fiind bine expuse și deloc mișcate.

Foto zi

Camera ultra-wide este însă destul de întunecată, iar rezoluția mică (8 megapixeli) nu ajută foarte mult în captarea de detalii, în timp ce camerele macro și de adâncime sunt în mare integrate doar ca să poată fi prezentat sistemul foto drept unul „quad camera”. Fotografiile macro au rezoluție mică (2 megapixeli), iar camera de adâncime este folosită doar pentru fotografii de tip portret. Camera frontală poate face acest mod portret și fără un senzor secundar, deci este greu de justificat motivul pentru care există o astfel de cameră.

Am fost plăcut impresionat de camera foto frontală, care oferă o calitate foarte bună în comparație cu alte modele din aceeași gamă de preț. Cu o rezoluție de 32 megapixeli și diafragmă f/2.0, aceasta prinde detalii destul de bune pentru o cameră frontală.

Foto noapte

Din păcate, software-ul de cameră de pe Nova9 pare cam nefinisat. Este posibil să fie de vină tranziția de la procesoare Kirin la Snapdragon, însă atunci când apeși pe butonul de declanșare, imaginea este captată cu întârziere de cam o secundă. Mai vedeam ceva similar pe telefoanele Samsung în urmă cu câțiva ani, dar nu țin minte să fi văzut așa ceva pe Huawei în trecut.

De asemenea, AI-ul care detectează scene nu pare să fie foarte bine pus la punct, deși Huawei era lider pe această categorie de funcții. Atunci când am ieșit să fotografiez cu telefonul, acesta continua să îmi sugereze profilul de peisaj înzăpezit, deși afară erau 15 grade și soare. Eu cred că sunt necesare niște update-uri pentru aplicația de cameră.

Concluzii

Privit într-un vid, Huawei Nova9 este un smartphone mid-range interesant, care oferă destulă performanță de ajuns pentru cei care nu au așteptări mari de la smartphone-uri. De asemenea, acesta vine cu o cameră foto principală performantă, alături de o cameră frontală bună și autonomie peste medie.

Pe de altă parte, atunci când îl compari cu alte modele din piață din același segment, Nova9 nu mai este atât de atrăgător. Problemele software sunt deja cunoscute de doi ani, iar interesul utilizatorilor pentru aceste telefoane a scăzut treptat, dovadă fiind și rapoartele de vânzări. Iar în timpul în care Huawei a scăzut, în această categorie de „mid-range” superior au apărut dispozitive cu procesoare mai puternice, care nu au aceste limitări software, au 5G integrat și sunt disponibile la prețuri similare.

Probabil că singurii cărora le pot recomanda fără rețineri acest telefon sunt cei care au folosit în ultimii doi ani telefoane Huawei fără servicii Google și au fost mulțumiți de experiența pe care au primit-o. Ceilalți, care nu sunt dispuși să renunțe la puțin confort pentru a deține un telefon Huawei, vor găsi în gama de preț de 2.000 – 3.000 lei destule telefoane care ar putea să ofere o experiență mai confortabilă de utilizare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult