Huawei anunță P60, P60 Pro și P60 Art, echipate cu sisteme performante de camere și conectivitate la satelit

23.03.2023
Huawei anunță P60, P60 Pro și P60 Art, echipate cu sisteme performante de camere și conectivitate la satelit

Huawei a anunțat oficial seria P60, momentan exclusiv pentru piața din China, însă avem și confirmarea că telefoanele vor fi disponibile și pe plan local în viitorul apropiat. Avem de a face cu trei modele P60, dintre care unul este complet nou în gamă și vine cu un design diferit față de cel al modelelor „standard” și Pro. Așa cum era de așteptat însă, majoritatea informațiilor au fost dezvăluite prin leak-uri înainte de lansare, deci avem acum practic o confirmare a capabilităților acestor modele.

Cele trei modele Huawei P60 sunt echipate cu hardware destul de similar între ele

În timp ce mulți producători încearcă să diferențieze cât mai mult între modelele unei serii de smartphone-uri, Huawei încearcă să ofere dispozitive cât mai apropiate unele de celelalte. Astfel, la nivel de hardware de bază, toate trei sunt bazate pe același ecran de 6,67” cu panel OLED LTPO (refresh rate variabil între 1 și 120 Hz), cu rezoluție 2.700 x 1.220 pixeli și cu sticlă Kunlun deasupra ecranului.

De asemenea, toate cele trei modele folosesc chipset-ul Snapdragon 8+ Gen 1 de anul trecut, cu modem 4G. Se pare că Huawei nu a reușit să obțină încă o versiune 4G a noului chipset de la Qualcomm. Totuși, aceste modele sunt printre puținele din piață care integrează conectivitate prin satelit. Așa cum Apple permite accesarea unui serviciu de urgență prin transmiterea de mesaje direct către satelit, așa fac și modelele Huawei P60. Acestea folosesc sateliții companiei chineze Beidou, deci serviciul va fi limitat doar la țara de origine a companiei.

O altă caracteristică comună la Huawei P60 este camera foto. Toate cele trei modele folosesc un senzor principal de 48 megapixeli cu pixeli RYYB (Red Yellow Yellow Blue). Ultimul telefon al companiei care a folosit un astfel de senzor a fost P40 Pro, care este în continuare considerat unul dintre cele mai bune din piață. La fel ca în cazul lui Mate 50 Pro din toamnă, camera principală de pe P60, P60 Pro și P60 Art folosesc o diafragmă variabilă, între f/1.4 și f/4.0, cu zece trepte. Astfel, telefonul va putea ajusta nu doar timpul de expunere și ISO, dar și diafragma atunci când realizează o fotografie, la fel ca un aparat foto dedicat. Această cameră oferă însă o singură limitare față de altele de pe piață: filmare la maximum 4K, fără capabilități 8K.

Doar câteva caracteristici secundare diferă

Modelele P60 și P60 pro folosesc și un senzor de 13 megapixeli pentru camera ultrawide, în timp ce modelul P60 Art este echipat cu un senzor de 40 megapixeli f/2.2. Și zoom-ul diferă de la model la model. Avem P60 „standard” cu un zoom de 12 megapixeli f/3.4 cu distanță focală echivalentă cu un obiectiv de 125mm pe full-frame (practic zoom 5x) pe P60 „standard”. Modelele P60 Pro și P60 Art primesc un zoom optic 3,5x (echivalent 90mm) cu stabilizare optică și până la 100X zoom digital. Rezultatele ar putea fi bune pe zoom hibrid, datorită senzorului de 48 megapixeli, care va putea face crop pentru trepte intermediare. Totodată această cameră are un senzor RYYB de asemenea și diafragmă foarte deschisă, f/2.1. Camerele poartă branding-ul XIMAGE, la fel ca seria Mate 50, după încheierea parteneriatului cu Leica. De altfel, modelul „Art” pare să fie un soi de înlocuitor pentru modelele de lux „Porsche Design”.

Huawei P60 zoom

Și la capitolul încărcare apar mici diferențe. P60 și modelul Pro folosesc acumulatori de 4.815 mAh, dar vitezele de încărcare sunt diferite: 66W pentru „standard” și 88W pentru Pro. Încărcarea wireless este de 50W pe ambele modele. În schimb, modelul Huawei P60 Art beneficiază de un acumulator mai mare, de 5.100 mAh, pe noua tehnologie silicon-carbon, față de Li-Ion sau Li-Po, cu densitate mai mare. Astfel, are o capacitate mai bună într-un spațiu similar.

Diferențele de hardware intern nu sunt singurele diferențe. Așa cum spuneam la început, modelul Art are un design diferit pe partea din spate. Modulul de camere este încadrat într-o insulă cu forme mai puțin tradiționale, iar telefoanele sunt decorate cu modele care refractă lumina în diverse forme.

Prețurile seriei Huawei P60 pornesc de la un minimum rezonabil, dar cresc până la zona „de lux”

Prețurile pornesc de la 4.488 yuan pentru modelul de bază P60 cu 128 GB), adică în jur de 600 de euro și 6.988 yuan pentru varianta Pro de 256 GB (940 euro). Varianta de top, P60 Art pornește de la 8.988 yuan (1.200 euro) pentru modelul de 512 GB și ajunge la 1.500 euro pentru varianta de 1TB. Acestea sunt prețuri de China, deci în Europa vor fi, cel mai probabil, cu aproximativ 20% mai mari.

P60 Art
Huawei P60 Art

Huawei România a confirmat deja că P60 Pro se lansează și în Europa, fără să menționeze P60, sau modelul „de lux” Art. Astfel, este posibil ca acele variante să rămână exclusive Chinei. Compania a confirmat un eveniment de lansare european care va avea loc la Munchen pe data de 9 mai, unde vor fi oferite detalii despre disponibilitatea în magazine și prețul local.

sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult