Huawei P9: flagship din China cu ADN nemţesc [REVIEW]

25.04.2016
Huawei P9: flagship din China cu ADN nemţesc [REVIEW]
Construcţie, design, ergonomie, specificaţii tehnice

Primăvara este probabil cel mai aglomerat sezon pentru lansările de smartphone-uri. Majoritatea producătorilor importanţi de dispozitive mobile îşi lansează modelele de top în perioada martie-aprilie, iar Huawei nu s-a lăsat mai prejos. Compania a adus pe piaţă noul său flagship, P9, care nu doreşte să fie doar un telefon performant, ci are ca scop şi să înlocuiască o cameră foto. Acesta este echipat cu un sistem dual-camera, realizat în parteneriat cu faimosul producător de echipament foto premium Leica. Produsul finit al acestei colaborări este surprinzător de atrăgător, P9 constituind un upgrade semnificativ faţă de pentru modelul P8 lansat anul trecut.

Construcţie, design, ergonomie

Huawei P9 reuşeşte să păstreze liniile principale de design ale predecesorului său, în timp ce îşi creează o identitate proprie. Huawei a apelat din nou la aluminiu şi sticlă pentru realizarea smartphone-ului său de top, materialele fiind atent prelucrate pentru a oferi o experienţă de utilizare de calitate. Carcasa metalică este plăcută atingerii, fiecare suprafaţă a acesteia fiind uşor curbată şi deloc alunecoasă.

Atunci când ţii telefonul în mână, nu există niciodată sentimentul că l-ai putea scăpa cu uşurinţă, fapt influenţat şi de dimensiunile sale reduse faţă de cele ale smartphone-urilor concurente. Marginile telefonului sunt uşor şlefuite pentru o prindere mai bună în mână, iar spatele uniform este întrerupt doar de câteva elemente. Aici se găseşte dunga orizontală pentru antenă, în partea de jos, împreună cu senzorul de amprentă şi suprafaţa de sticlă care acoperă cele două camere foto, alături de blitz-ul dual-tone şi modulul laser pentru focalizare.

Partea din faţă a telefonului a suferit cele mai puţine modificări, diferenţa notabilă fiind mutarea logo-ului Huawei de pe partea din spate în partea de jos a panoului de sticlă de pe faţă. Difuzorul, microfonul, jack-ul audio si mufa USB Type-C sunt poziţionate în partea de jos a telefonului, iar lateralele găzduiesc butoanele de volum şi butonul „power” pe partea dreaptă, în timp ce tăviţa pentru cartela SIM şi cadrdul microSD se găseşte pe partea stângă. 

Specificaţii tehnice

 • Ecran: 5,2”, Neo-IPS, 1920 x 1080 pixeli, Gorilla Glass 4
 • Sistem de operare: Android 6.0
 • Chipset: HiSilicon Kirin 955 
 • Procesor: quad-core Cprtex-A72 la 2.5 GHz şi quad-core Cortex-A53 la 1.8 GHz
 • Procesor grafic: Mali-T880 MP4
 • RAM: 3 GB (model EVA-L09)
 • Memorie: 32 GB (model EVA-L09)
 • Card: microSD, 128 GB max.
 • Date: HSPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band
 • Bluetooth: 4.2
 • USB: USB Type-C
 • Cameră foto: sistem dual-camera 12 MP (RGB + monocrom), Leica Summarit H1 f/2.2 27mm, focalizare laser, detecţie de fază, blitz dual-tone
 • Filmare video: Full HD (1920 x 1080 @ 60 FPS)
 • Cameră foto frontală: 8 MP, f/2.4
 • Baterie: 3.000 mAh, încărcare rapidă
 • Dimensiuni: 145 x 70.9 x 7 mm
 • Greutate: 144 grame
 • Altele: Wi-Fi Direct, Miracast, DLNA

 
Ecran, performanţă, autonomie

Ecran

Huawei a integrat un panou de 5,2” cu rezoluţie Full HD bazat pe tehnologia IPS-NEO. Acest lucru se traduce în nuanţe de negru foarte pronunţate şi o lipsă completă de aberaţii cromatice la marginea display-ului, cauzate de obicei de retroiluminarea LED. Culorile afişate de Huawei P9 sunt foarte bine definite, fiind mai apropiate de cele de pe un display AMOLED decât de nuanţele gălbui de pe alte panouri IPS. Chiar şi în lumină naturală puternică, nivelul de luminozitate s-a dovedit de ajuns pentru a putea folosi confortabil telefonul.

Performanţă

Am avut spre testare modeul de bază al lui P9, cu 3 GB memorie RAM şi 32 GB spaţiu de stocare. Acesta foloseşte însă acelaşi chipset HiSilicon Kirin 955, care nu pare să fie îngreunat în nicio situaţie de utilizare normală. Singurele momente în care a dat semne de oboseală au fost testele sintetice, care au reuşit să supraîncălzească procesorul până când a fost nevoit să intre în throttling. Se pare că cea mai slabă componentă a sa este cipul grafic, care ţine performanţa la un nivel limitat în aplicaţii 3D pretenţioase. În cazul în care nu vă jucaţi multe jocuri 3D pe mobil, acest neajuns nu va fi simţit prea tare în jocuri 2D şi aplicaţii obişnuite.

Autonomie

Judecând după dimensiunile lui P9, am putea presupune că nu dispune de un acumulator foarte mare. Se pare însă că Huawei a reuşit să integreze o baterie cu capacitate de 3.000 mAh în carcasa subţire a modelului de faţă, dar acest lucru nu spune toată povestea. În ciuda acumulatorului generos, telefonul nu poate să ofere mai mult de 30 de ore de utilizare la o singură încărcare în regim normal cu internet 4G. Cel mai probabil, chipsetul Kirin este de vină pentru consumul mare de energie, însă telefonul vine cu câteva profile prestabilite care pot ajuta la îmbunătăţirea performanţei la acest capitol. 

Software, camera foto, concluzii

Software şi senzor de amprentă

Huawei a echipat modelul P9 din fabrică cu versiunea 6.0.1 de Android, peste care a aplicat propria interfaţă EMUI (Emotion UI). Cei care au folosit un dispozitiv al companiei în ultimii câţiva ani ştiu la ce să se aştepte, fiind vorba despre o interfaţă plăcută din punct de vedere estetic, cu sensibilităţi de iOS pe alocuri.

Spre diferenţă de alte soluţii Android personalizate, Huawei a renunţat complet la App Drawer, toate aplicaţiile fiind afişate direct pe ecranul de pornire, pe mai multe pagini. Singurul neajuns adevărat al EMUI este faptul că nu oferă suport pentru aplicaţii cu pictograme „freeform”, acestea fiind automat încadrate într-un chenar (ca pe iOS). Decizia de a aplica automat fundaluri pentru pictograme oferă un aspect neîngrijit ecranului de pornire atunci când sunt instalate mai multe aplicaţii de acest gen.

Ne-am obişnuit ca producătorii din China să instaleze din fabrică mult bloatware, şi se pare că Huawei încă nu a înţeles că europenii nu apreciază acest lucru. Alături de aplicaţiile standard Google, Huawei a venit cu aplicaţiile proprietare pentru activităţile normale ale unui smartphone obişnuit, cât şi cu o selecţie (mică) de aplicaţii şi jocuri care pot dezinstalate fără probleme.

Senzorul de amprentă este foarte bine poziţionat pe partea din spate, putând avea acces la el imediat ce îl ridici telefonul de pe masă sau îl scoţi din buzunar. Performanţa acestuia este foarte bună, răspunzând rapid la comenzi în orice situaţie. Spre diferenţă de alte dispozitive, care folosesc senzorul de amprentă doar pentru deblocarea dispozitivului, Huawei vine şi cu o serie de funcţii avansate precum glisarea laterală în aplicaţia de galerie pentru a trece la fotografia următoare sau precedentă, apăsarea lungă pentru realizarea unei fotografii, pentru preluarea unui apel sau pentru oprirea alarmei, cât şi accesarea centrului de notificări din orice aplicaţie printr-un gest de sus în jos,.

Camera foto

Probabil că toată lumea vrea să afle cât de bine face noul P9 fotografii, mai ales când Leica este partenerul oficial Huawei pentru realizarea acestui model. Sistemul dual-camera este echipat cu doi senzori Sony de 12 megapixeli. Unul captează imagini în culori, în timp ce al doilea fotografiază exclusiv în modul monocrom. Pentru a realiza fotografii mai bune, cei doi senzori sunt folosiţi în tandem pentru a capta cât mai multă lumină, ducând astfel la fotografii mai bune în condiţii de iluminare slabă… în teorie.

Foto pe timp de zi

În practică, P9 realizează fotografii excelente atunci când există iluminare puternică naturală sau artificială şi mai puţin bune pe întuneric. Diafragma f/2.2 şi lipsa stabilizării optice rezultă în imagini cu artefacte de mişcare cauzate de timpul de expunere mare în modul automat şi zgomot destul de mare cauzat de creşterea valorii ISO.

Foto pe timp de noapte/în lumină slabă

Din fericire, fotografiile pe timp de zi sunt foarte bune, indiferent dacă vorbim despre cele realizate cu senzorul color sau cele alb-negru. Nivelul de detalii este foarte bun, iar multitudinea de opţiuni software este impresionantă. Efortul Leica în realizarea acestui telefon a pare să fi fost investit în aplicaţia de cameră, aceasta fiind decorată cu o interfaţă similară cu cea a aparatelor foto digitale Leica M.

Aplicaţia Camera

 

Există trei profile de culoare: standard, culori vii şi culori discrete, cât şi o multitudine de filtre foarte bine realizate. Nu în ultimul rând, cele două camere foto pot fi folosite pentru realizarea de fotografii al căror punct de focalizare poate fi modificat mai târziu, însă efectul de bokeh adăugat nu este întotdeauna foarte arătos.

Foto Monochrom

Concluzii

Huawei P9 a reuşit să clădească pe baza aşezată de predecesorul său, fiind un upgrade seminificativ atât în cazul puterii de procesare, cât şi în cazul performanţei foto. Sistemul dual-camera oferă mai multă flexibilitate pentru cei cu spirit creativ, iar aplicaţia foto include destule opţiuni pentru a nu simţi lipsa unor funcţii importante. În afara cazurilor în care aplicaţiile au nevoie de un cip grafic performant, modelul de faţă ar trebui să ofere o experienţă plăcută de utilizare. Designul, alături de materialele de înaltă calitate sunt însă cele mai mari plusuri ale lui P9, iar display-ul excelent completează aspectul „premium”. Probabil că următorul chipset Kirin al Huawei ar trebui să pluseze mai mult pe partea de procesare grafică, pentru a putea concura cu modelele de top de la Qualcomm, Samsung şi Apple.

Părţi pozitive

Design şi materiale de top
Software bine pus la punct
Performanţa foto pe timp de zi
Senzor de amprentă multifuncţional

Părţi negative

Performanţa foto pe timp de noapte
Nerecomandat pentru jocuri 3D