Huawei P8 review

24.04.2015
Huawei P8 review
Prezentare, construcţie şi ergonomie

Acum doi ani, compania chineză Huawei şi-a anunţat intenţia de a deveni un producător relevant şi pe mai pretenţioasa piaţă vestică, iar primul pas a fost elegantul telefon Ascend P6. În acest răstimp, Huawei s-a ridicat încetul cu încetul şi a devenit cel de-al treilea producător mondial de telefoane, iar această poziţie trebuie apărată cu terminale noi şi mai strălucitoare precum noul P8.

Prezentare, construcţie şi ergonomie

Lansat în vara lui 2013, terminalul Huawei Ascend P6 a impresionat cu carcasa sa subţire şi elegantă fabricată din aluminiu, iar actualizarea Ascend P7 a îmbunătăţit acest design cu un strat protector din sticlă cu o decoraţiune discretă şi interesantă. După doi ani, era însă timpul unei schimbări, iar noul P8 preia câteva dintre elementele de design la modă şi se prezintă cu o carcasă înnoită.

Comparând noul Huawei P8 cu cele două modele precedente din gama Ascend, putem observa că producătorul a păstrat o parte dintre elementele deja familiare precum marginile drepte, profilul perfect plat, colţurile agresiv rotunjite, butonul metalic Power/Lock pe jumătate îngropat într-o concavitate sau perechea simetrică de tăviţe pentru Nano SIM şi MicroSD. Spre deosebire de modelele anterioare din această gamă, noul Huawei P8 foloseşte însă o carcasă monobloc din aluminiu şlefuit, producătorul fiind destul de mândru de aceasta şi afirmând că procesul de design a necesitat mai mult de 800 de ore.

Huawei P8 - o formă familiară pentru o carcasă înnoită

La fel ca în cazul modelelor Ascend anterioare, partea frontală a rămas extrem de simplă. Carcasa are acum o margine extrem de îngustă, şi, chiar dacă ecranul are la rândul lui o margine de circa 1,5 milimetri care devine vizibilă atunci când este pornit, impresia vizuală este favorabilă. În plus, şi zonele de deasupra şi dedesubtul ecranului au o suprafaţă redusă, ecranul telefonului P8 acoperind peste 78% din suprafaţa măştii frontale. Nivelul de detalii este redus, remarcându-se aici doar mica grilă a difuzorului, camera frontală, setul de senzori şi un LED de semnalizare minuscul care este vizibil doar atunci când este activ.

Huawei P8 - o carcasă monobloc din aluminiu

Mergând pe urmele Sony, Apple sau Samsung, Huawei a abandonat rama metalică argintie şi colţuroasă în favoarea uneia rotunjite. La fel ca restul carcasei, această ramă are o suprafaţă uşor rugoasă, doar muchiile teşite tăiate la un unghi de 45 de grade având un finisaj lucios contrastant. Această ramă este împărţită în patru segmente de către izolatorii dintre antene, aceste mici elemente de culoare albă prelungindu-se şi pe capacul posterior.

Huawei P8 - Gorilla Glass 3 şi aluminiu

Partea inferioară a ramei adăposteşte grilajele simetrice ale difuzorului şi microfonului, între acestea fiind amplasat conectorul Micro USB. Microfonul secundar şi conectorul audio sunt amplasate pe marginea superioară, iar marginea din dreapta oferă butoanele lipite pentru controlul volumului, butonul Power/Lock şi cele două locaşuri Nano SIM şi Micro SD. La fel ca în cazul Ascend P7, şi Huawei P8 va avea o versiune Dual SIM care va permite inserarea unui al doilea Nano SIM în locul cardului MicroSD, vestea bună fiind aceea că acest model va fi disponibil oficial în România.

Huawei P8 - detalii discrete şi bine finisate

Partea posterioară este perfect plată, remarcându-se faptul că Huawei a reuşit să proiecteze o cameră foto fără protuberanţe deşi carcasa are o grosime de numai 6,4 milimetri. În partea superioară se remarcă o zonă acoperită cu sticlă pe care sunt amplasate obiectivul şi bliţul Dual Tone al camerei foto, în spatele acesteia ascunzându-se şi antena principală a modemului LTE. Partea inferioară este decorată cu o dungă albă care uneşte doi dintre separatorii ramei laterale, aceste element ascunzând de fapt o a doua antenă cu putere mai scăzută.

Huawei P8 - un spate metalic perfect plat

Huawei P8 nu este impresionant doar din punct de vedere vizual, ci şi din punct de vedere constructiv: carcasa este rigidă, butoanele nu au joc neplăcut iar îmbinările dintre carcasa metalică şi elementele suplimentare sunt excelent finisate. Chiar dacă vizează un segment de gamă ceva mai coborât prin preţul ceva mai accesibil, Huawei nu a făcut însă rabaturi de calitate, iar P8 poate sta fără ruşine alături de vârfurile de gamă oferite de concurenţă.

Huawei P8 - un profil de numai 6,4 milimetri

Subţire şi uşor, Huawei P8 are o ergonomie superioară versiunilor anterioare datorită marginilor rotunjite mai confortabile, iar rugozitatea fină a aluminiului îi conferă şi o aderenţa superioară sticlei de pe Galaxy S6 sau aluminiului prea lucios de pe iPhone 6. Singura problemă a carcasei ar fi faptul că suprafaţa sa rugoasă se murdăreşte cam repede şi se curăţă destul de greu.

Părţi pozitive

Design şi finisaje
Dimensiuni şi greutate
Platformă hardware bună
Ecran IPS bun
Camere foto excelente

Părţi negative

Autonomie neimpresionantă
Captură video mediocră
Knuckle Mode afectează negativ controlul tactil
Software insuficient finisat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News