Huawei ar putea pierde business-ul de microprocesoare din cauza interdicțiilor comerciale dictate de Statele Unite

18.05.2020
Huawei ar putea pierde business-ul de microprocesoare din cauza interdicțiilor comerciale dictate de Statele Unite

La fel ca Samsung, Huawei este unul dintre puținii producători smartphone care nu depind de alți furnizori de chipseturi, acest atu facilitând marje de profit superioare sau prețuri în magazine care descalifică competiția.

Problema este că deși își proiectează propriile chipseturi, compania nu deține și fabrici proprii în care să le producă, iar principalul partener care dispune de tehnologiile necesare este o companie ce are colaborări și cu alți jucători din industrie, iar aceste legături deschid portițe de negociere pentru rivalii companiei. Vorbim desigur despre Statele Unite, care tratează Huawei ca pe un exponent direct al Puterii de la Beijing și ambițiile expansioniste ale Chinei.

Urmând anunțului recent privind extinderea interdicțiilor comerciale de către autoritățile americane, Huawei nu s-a bucurat de cea mai bună lună până acum, însă cel mai probabil problemele abia acum încep cu adevărat. Aparent, Casa Albă a instituit vineri restricții mai stricte, forțând și producătorii de cipuri care nu originează în Statele Unite să oprească livrările către Huawei, dacă echipamentele folosite  conțin tehnologii americane.

Deși este doar un tertip avocățesc, strategia dă roade deja, TSMC confirmând oficial că se va conformă cu noile reguli de export impuse de Statele Unite, chiar dacă asta presupune neacceptarea de noi comenzi pentru microprocesoare venite din partea companiilor neagreate de Statele Unite. Singura consolare pentru Huawei rămâne aceea că producția și livrarea chip-urilor deja contractate nu va fi afectată, teoretic, acoperind până în luna septembrie producția de dispozitive mobile.

Mai departe, Huawei ar putea fi nevoit să comande chipseturi furnizate de alte companii, la fel ca producătorii mai puțin influenți, însă nu de la companii care au în vreun fel legături cu Statele Unite sau folosesc în mod activ tehnologii dezvoltate acolo.

În mod tradițional, Huawei lansează un nou procesor flagship în septembrie sau octombrie a fiecărui an, care debutează imediat în echiparea unrmătorului smartphone din seria Mate. Altfel spus, următorul flagship este pus deja sub semnul întrebării, la fel și oferta companiei pe segmentul de telefoane 5G.s

Huawei folosește, de asemenea, procesoare Qualcomm și MediaTek în unele modele telefoane, dar nu este clar dacă și colaborările cu acești furnizori vor fi oprite la presiunea Statelor Unite. La urma urmei, ambele firme folosesc TSMC pentru a-și fabrica microprocesoarele, refuzul celui din urmă de a livra chip-uri care urmează să fie livrate către Huawei blocând imediat activitatea.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult