IDC: aproape saturată, piaţa smartphone-urilor se va apropia de limită începând chiar cu 2014

27.02.2014
IDC: aproape saturată, piaţa smartphone-urilor se va apropia de limită începând chiar cu 2014

În timp ce industria PC-urilor de lupta cu vânzările în scădere, producătorii de telefoane mobile sau tablete se bucurau de o creştere consistentă a numărului de unităţi vândute utilizatorilor care prefera platformele de calcul mai mici şi mai ieftine. La fel ca orice în orice alt domeniu al economie, piaţa smartphone-urilor se apropie încet de saturaţie, iar diminuarea ritmului de creştere se va vedea începând chiar cu acest an.

2013 a fost un an bun pentru producătorii de smartphone-uri, totalul unităţilor vândute atingând pentru prima oară cifra magică de un miliard, în timp ce creşterea de la an la an fiind şi ea consistentă: 39,2 procente. Conform prognozelor IDC, această imagine roz se va disipa începând chiar cu acest an, iar anii următori vor fi din ce în ce mai dificili. Această scădere va marca sfârşitul unei perioade prospere care a început în 2007, odată cu lansarea iPhone.

Pentru acest an, IDC prognozează o prăbuşire dramatică a ratei de creştere a numărului de unităţi vândute la doar jumătate din cota atinsă acum un an, aceasta urmând să se situeze undeva în jurul valorii de 19,3 procente. Departe de soarta neplăcută a producătorilor de PC-uri, ale căror vânzări sunt în scădere din 2011, producătorii de smartphone-uri se vor bucura de încă de vânzări în creştere. Diminuarea vizibilă a ritmului de creştere va afecta însă companiile care au făcut investiţii masive şi va intensifica bătălia pentru cote de piaţă cât mai mari.

Ritmul de creştere în regiunile bogate precum Statele Unite sau Europa va scădea sub 10 procente, iar Japonia va atinge chiar stadiul „creşterii negative” şi al scăderii numărului de unităţi vândute. Pieţele emergente mari precum China sau India vor oferi un teren care va putea fi exploatat, însă acestea sunt vor absorbi doar modele mid-range cu preţuri de până în 300 de dolari. Cum preţul mediu de vânzare al smartphone-urilor este şi el în scădere, IDC afirmă că impactul vânzărilor în zonele emergente s-ar putea dovedi mai puţin satisfăcător din punct de vedere financiar.

IDC afirmă că această scădere va continua în anii care urmează, aceasta urmând să atingă o cota de numai 6,2 procente în 2018. Până atunci, preţul mediu de vânzare al unui smartphone va scădea la numai 260 de dolari, iar multe din pieţele bogate de astăzi vor atinge nivelul maxim de saturaţie şi vor stagna sau chiar vor scădea.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News