iFixit: iPhone 14 este mai ușor de reparat decât 13. Modelele Pro bat pasul pe loc. VIDEO

21.09.2022
iFixit: iPhone 14 este mai ușor de reparat decât 13. Modelele Pro bat pasul pe loc. VIDEO

Compania iFixit, celebră pentru testele sale de reparabilitate, dar și pentru comercializarea de unelte și piese pentru dispozitive electronice, a publicat rezultatele evaluării noilor modele iPhone 14. În timp ce modelul iPhone 14 „standard”, cel mai ieftin model din 2022 de la Apple, a reușit să surprindă și să primească cel mai mare scor de „reparabilitate” din ultimii ani pentru un iPhone, modelele Pro nu au primit laude la fel de mari.

iPhone 14 permite înlocuirea capacului de sticlă independent de alte componente

iFixit a acordat un scor de 7/10 pentru iPhone 14, acesta fiind primul model de la iPhone 8 și până în prezent care poate fi foarte ușor reparat. Acesta oferă acces rapid la ecran, putând fi înlocuit fără a scoate alte componente din telefon, în timp ce bateria este la fel de ușor accesibilă, prin scoaterea capacului de pe spate.

Exact acest capac este marea „inovație” în design-ul iPhone 14, întrucât până acum, acesta era lipit permanent de carcasă și nu putea fi înlocuit independent. Costurile de reparație pentru un iPhone de bază ajungeau și la 500 de euro pentru înlocuirea sticlei de pe spate, însă acum aceste costuri au scăzut semnificativ, fiind o componentă separată. Pentru a realiza acest design, Apple a trebuit să schimbe complet design-ul interior al telefonului, însă iPhone 14 și iPhone 13 păstrează aceleași dimensiuni, formă generală și design exterior.

Desigur, iPhone 14 încă necesită utilizarea de componente originale și înregistrarea reparațiilor pe serverele Apple pentru a le putea înlocui fără erori software. Din fericire, componentele pentru iPhone-uri sunt acum disponibile pentru cumpărare direct de la Apple, cu tot cu uneltele necesare pentru realizarea operațiunii.

Modelele Pro sunt aproape identice la interior precum cele din generația anterioară

În cazul modelelor Pro, nu s-a schimbat mare lucru. Design-ul interior este în mare parte identic, iar capacul de pe spate este în continuare atașat permanent de dispozitiv. Astfel, cei care vor sparge capacul de pe un iPhone 14 Pro sau Pro Max vor trebui să scoată din buzunar jumătate din valoarea telefonului pentru a-l înlocui, așa cum s-a întâmplat și cu generațiile anterioare. În afară de lipsa slot-ului SIM de pe versiunea din SUA, nu sunt foarte multe diferențe față de iPhone 13 Pro, inclusiv în zona camerei frontale, care a primit la exterior noul design „Dynamic Island”.

iPhone 14 pro max

Vestea bună este că ecranul și bateria, două componente care sunt schimbate cel mai des în service-uri, sunt ușor accesibile și pe acest model, iar Apple nu lipește permanent bateriile de carcasă, așa cum face Samsung, de exemplu. Cam toate componentele sunt modulare, în cazul în care se strică și necesită înlocuire. Nu toate necesită semnătură digitală, ci doar cele cruciale: ecranul, bateria, camera și sistemul Face ID.

iPhone 14 Pro Max a primit astfel un scor de 6/10 pentru reparabilitate. iFixit spune că nu este „groaznic” de reparat, dar pot fi adăugate îmbunătățiri, în special pentru înlocuirea carcasei de sticlă de pe spate. Același scor a fost acordat și pentru generația 13 Pro.

sursa: iFixit, 2

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult