În urma vânzărilor slabe, Apple ieftineşte HomePod şi iPhone

05.04.2019
În urma vânzărilor slabe, Apple ieftineşte HomePod şi iPhone

Produsele Apple sunt caracterizate nu doar de ecosistemul închis în care operează, ci şi de preţurile ridicate, de obicei considerabil mai mari decât cele ale produselor concurente. Se pare însă că în urma unor scăderi semnificative în vânzări în ultimii doi ani, compania americană încearcă să ajusteze puţin preţurile. Primele dispozitive „afectate” de aceste reduceri de preţ sunt HomePod şi iPhone, însă nu în toate regiunile.

HomePod este prima boxă inteligentă de la Apple, lansată în primăvara anului trecut la un preţ de aproximativ 350$/euro. Aceasta a fost însă ieftinită săptămâna aceasta, însă nu toate reducerile sunt echivalente. În SUA, noul preţ la raft este de 300 de dolari, în timp ce în Canada preţul a scăzut de la 450 dolari canadieni la 400. În Marea Britanie preţul a scăzut de la 320 lire la 280, iar în Europa a scăzut de la 350 euro la 330.

Această mişcare nu este deloc caracteristică pentru Apple, însă având în vedere cât de puţine unităţi de HomePod a vândut compania în ultimul an, probabil că această reducere de preţ va aduce boxa în casele mai multor utilizatori. De asemenea, costurile de producţie au scăzut cu siguranţă, întrucât aceasta foloseşte oricum componente de pe iPhone-uri mai vechi, care nu sunt la fel de complexe precum cele de pe noile generaţii.

În cazul iPhone, preţurile mai mici sunt disponibile doar în China şi India momentan, două regiuni în care Apple se confruntă cu probleme foarte mari în vânzări. În India, preţurile telefoanelor sale sunt mult peste preţurile pe care Apple le cere în majoritatea ţărilor, în principal din cauza taxelor ridicate pe care guvernul ţării le percepe asupra produselor de import. Astfel, un iPhone XR costa cu mult peste 1.000 de dolari, în condiţiile în care telefonul costă 750 de dolari în SUA. Noile preţuri aliniază gama iPhone la preţuri ceva mai mici, dar în continuare destul de „piperate” pentru această regiune.

Şi operaţiunile Apple din China au avut de suferit în ultimele luni, iPhone-urile scăzând foarte mult în vânzări în special după ce SUA a început o campanie împotriva producătorilor ZTE şi Huawei. Aici, Apple a beneficiat de pe urma noilor taxe scăzute pentru electronice care au intrat în vigoare din Aprilie, scăzând puţin preţurile tuturor modelelor iPhone XR şi XS. Diferenţele nu sunt majore, însă compania pare măcar dispusă să mai lase din preţ.

Totuşi, atât în India, cât şi în China, telefoanele puternice la preţuri mici sunt foarte populare, iar dispozitivele de buget, o nişă pe care Apple nu activează, sunt cele care mişcă cele mai multe unităţi pe piaţă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult