Încărcare wireless pe telefoane: care sunt modelele care se încarcă cel mai repede

03.06.2020
Încărcare wireless pe telefoane: care sunt modelele care se încarcă cel mai repede

Încărcarea wireless prin standardul Qi există de mulți ani, însă abia în ultima perioadă această funcție a început să se bucure de popularitate mai mare. Mulți spun că această tehnologie a „explodat” odată cu adopția sa pe iPhone-uri în 2017, din ce în ce mai multe companii lansând în ultimii ani telefoane high-end echipate cu această tehnologie. Iată care sunt telefoanele din prezent care sunt compatibile cu încărcare wireless și care se încarcă cel mai rapid.

Care sunt telefoanele compatibile cu încărcare wireless și care se încarcă cel mai repede

  • Apple: iPhone SE, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max – 7,5W
  • Google: Pixel 4, Pixel 4 XL – 10W
  • Sony: Xperia 1 II – 11W
  • LG: LG V60, LG G8X, LG G8, LG Velvet – 15W
  • Samsung: Galaxy S20, Galaxy S20+, Galaxy S20 Ultra, Galaxy Note10, Galaxy Note10+ – 15W
  • Motorola: Edge+ – 18W
  • Huawei: P40 Pro, Mate 30 Pro – 27W
  • OnePlus – OnePlus 8 Pro – 30W
  • Xiaomi: Mi 10 Pro – 30W
  • Huawei: P40 Pro+ – 40W
  • Oppo: Reno Ace – 40W

Gama actuală de telefoane Apple este toată compatibilă cu încărcare wieless Qi. Apple oferă această tehnologie pe iPhone SE, cel mai ieftin model al său, cât și pe iPhone 11 Pro Max, cel mai scump. De altfel, încărcarea wireless de la Apple este una dintre cele mai lente din piață și este la fel de puternică pe toate modelele. Fie că vorbim despre cel mai ieftin telefon Apple, de 400 dolari, sau de cel mai scump, de 1.100 dolari, alimentarea se face la 7,5W. În timp ce un model cu baterie mai mică, precum SE poate să se încarce complet în puțin peste 2 ore, un iPhone 11 Pro Max se încarcă extrem de lent în acest mod.

Samsung este compania care a lansat de-a lungul timpului cele mai multe modele echipate cu încărcare wireless. Compania folosește o tehnologie de încărcare rapidă la 15W, pe care o are încă de la primele modele compatibile: Note5 și Galaxy S6. În prezent, compania oferă modelele Galaxy S20, S20+ și S20 Ultra, alături de Galaxy Note10 și Note10+ cu încărcare wireless.

Cele mai rapide sunt însă variantele de top de la Huawei și Oppo. Modelul Huawei P40 Pro+, care se lansează foarte curând, beneficiază de încărcare wireless la fel de rapidă precum cea pe cablu, la 40W. Acest lucru ar trebui să asigure o încărcare completă în mai puțin de o oră, cu mențiunea că este necesar un încărcător Huawei proprietar. Aceeași situație întâlnim și în cazul Oppo Reno Ace. Și acest model se încarcă la 40W, dar necesită încărcător proprietar.

Este mai bine să se încarce mai repede un telefon în regim wireless?

Studiile arată însă că încărcarea wireless și încărcarea rapidă ar putea avea efecte negative pe termen lung. Acumulatorii pe bază de litiu, folosiți în dezvoltarea smartphone-urilor din prezent se degradează mai repede la temperaturi ridicate. Cu cât viteza de încărcare crește, cu atât crește și riscul de a deteriora acumulatorul. În timp, acesta ar putea scădea în capacitate.

În cazul încărcării wireless, situația este și mai complicată. Acest mod de încărcare deja implică temperaturi mai ridicate. Astfel se încălzește atât telefonul, cât și suprafața de încărcare care alimentează cu curent. Atunci când telefonul nu este aliniat corect cu bobina, căldura degajată de încărcător poate crește și mai mult. Astfel, chiar și la o viteză mică, temperatura pe timpul încărcării poate fi ridicată și pe timp îndelungat.

Companii precum Apple, Google, LG, Sony și Samsung par să încerce să rămână conservatoare referitor la vitezele de încărcare wireless. Acestea încearcă să rămână în limitele a 15W, Apple apelând chiar la o viteză de 7,5W. Producătorii din China însă, mizează pe nevoia utilizatorilor de viteză de încărcare, lucru care împinge limitele tehnologiei. Acest lucru nu înseamnă că încărcarea wireless la putere de peste 15W nu este sigură, ci doar că utilizatorii ar putea avea probleme cu autonomia pe termen lung dacă încarcă telefonul des la viteză mare prin tehnologia wireless.

Unii producători au început să integreze coolere active în încărcătoarele wireless pentru a reduce temperatura la încărcare. Eficiența acestora este însă greu de măsurat pe termen lung, întrucât abia de curând au început să apară telefoane și încărcătoare wireless care să funcționeze la putere atât de mare.

(via Phone Arena)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult