Înlocuirea ecranului iPhone 13 în afara centrelor de service Apple, penalizată prin dezactivarea Face ID

27.09.2021
Înlocuirea ecranului iPhone 13 în afara centrelor de service Apple, penalizată prin dezactivarea Face ID

Apple a strecurat încă o „capcană” în designul telefoanelor iPhone 13, menită să descurajeze intervențiile pentru înlocuirea ecranului în afara centrelor de reparații autorizate de compania americană.

Considerat unul dintre cei mai înverșunați oponenți ai mișcării “right to repair”, Apple a ridicat de-a lungul timpului numeroase obstacole menite să împiedice repararea dispozitivelor în afara centrelor de service proprii: șuruburi care pot fi desfăcute folosind șurubelnițe deținute doar de tehnicienii Apple, componente „codate” pentru a nu putea fi înlocuite cu alte piese compatibile, carcase proiectate pentru a nu putea fi dezasamblate în mod nedistructiv fără ajutorul unor instrumente speciale, clauze care prevăd anularea garanției, etc.

Chiar dacă multe din solicitările mișcării ”right to repair” au fost transpuse în legislația UE, obligând Apple să renunțe la practici mai agresive cum ar fi codarea pieselor pentru a nu funcționa deloc, compania tot a găsit o modalitate de a descuraja reparațiile neoficiale, dezactivând pe criterii de securitate anumite funcții ale telefonului.

Denumită ”securitate prin serializare”, strategia Apple prevede dezactivarea anumitor funcții, sau chiar întreg dispozitivul, dacă în configurația acestuia este detectată o componentă neautorizată. Procesul implică folosirea unui dispozitiv hardware/software specializat, capabil să adauge codul serial al componentei respective în configurația telefonului reparat. Și cum o astfel de unealtă poate fi găsită doar la reparatori autorizați de Apple, rezultă un monopol care obligă consumatorii să-și repare telefoanele iPhone doar la tarifele solicitate de Apple.

În timp ce înlocuirea acumulatorului iPhone 13 Pro fără încuviințarea Apple determină doar apariția unui mesaj de avertizare, când vine vorba de ecran, o altă componentă predispusă la înlocuire frecventă, lucrurile stau cu totul altfel. Chiar și folosind un ecran original extras de pe un telefon identic, sau cumpărat direct de la Apple, funcționalitatea Face ID este dezactivată pe exemplarul iPhone 13 reparat.

Până acum, acest „tratament” era oferit doar în cazul înlocuirii senzorului Touch ID, o componentă al cărei rol are legătură directă cu partea de securitate. Însă ecranul nu are o legătură directă cu funcționalitatea Face ID, asocierea forțată părând concepută pur și simplu pentru a descuraja reparațiile terțe și ocolirea tarifelor impuse de Apple.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult