INQ1- telefonul anului 2008 desemnat de Asociaţia GSM

19.02.2009
INQ1- telefonul anului 2008 desemnat de Asociaţia GSM

În cadrul târgului Mobile World Congress 2009, GSM Association a desemnat INQ1 drept telefonul anului 2008 (Best Mobile Handset or Device), echivalentul premiului Oscar pentru cel mai bun film. Decizia juriului ne-a surprins deoarece INQ1 este un dispozitiv mai modest ca specificaţii hardware faţă de celelalte telefoane nominalizate: Nokia E71, Blackberry Storm 9500, HTC G1 (T-Mobile G1) şi LG KS360. Mai mult, INQ1 este comercializat exclusiv în reţeaua “3 Mobile” (Hutchinson 3G) ce oferă servicii în doar câteva state din Europa (Austria, Danemarca, Irlanda, Italia şi Marea Britanie), deci se adresează unui număr releativ restrâns de utilizatori.

Decernarea premiului "Best Mobile Handset or Device" la MWC 2009

În opinia mebrilor GSMA (asociaţie ce reprezintă peste 750 de operatori de telefonie mobilă din 219 ţări şi teritorii), odată creată o infrastructură broadband dedicată dispozitivelor mobile, oamenii îşi doresc telefoane care să fie conectate în permanenţă la Internet, fără să plătească facturi uriaşe pentru acest serviciu. INQ şi Hutchinson 3G au reuşit să vină în întâmpinarea clienţilor cu o soluţie atractivă: INQ1.

INQ1Promovat ca “primul telefon mobil dedicat socializăriii virtuale”, proaspătul câştigător dispune de HSDPA şi o interfaţă specială prin intermediul cărora utilizatorii sunt conectaţi în permanenţă la serviciile de e-mail (Windows Live), Facebook, Skype şi Last.fm (Internet radio). Abonamentul de 15 lire sterline include accesul nelimitat la Internet şi 75 de minute în orice reţea.

Telefonul nu impresionează cu dotările hardware. Ecranul de doar 2.2 inch, lipsa conexiunii Wi-Fi şi a tastaturii QWERTY nu sunt deloc de neglijat în cazul unui dispozitiv dedicat navigării pe Internet. Însă cine nu ar fi încântat să primească în timp real ultimele notificări de pe FaceBook sau Windows Live? Sau să realizeze convorbiri video gratuite pe Skype? Cred că toţi tinerii sub 70 de ani. Iată cum un dispozitiv relativ modest poate ajunge telefonul anului.

Poate că operatorii din România ar trebui să ofere şi ei astfel de pachete convenabile. Paşii nu sunt atât de complicaţi: luăm legătura cu un producător asiatic şi îi spunem că vrem un telefon exclusiv pentru reţeaua “X” din ţările “A, B, C, România…”. Telefonul să beneficieze de o interfaţă optimizată pentru Hi5 şi Yahoo! Messenger prin intermediul căreia utilizatorii să poată accesa serviciile într-un mod mai „prietenos” decât în prezent (acces Web care este mai lent şi presupune un trafic mai mare decât accesul printr-un soft dedicat). Astfel, operatorii ar putea reduce costurile la abonamentele de date, iar noi vom umfla statisticile ce ţin de “Internetul pe telefon la români”.

Specificaţii telefon INQ INQ1:

  • Reţea UMTS 2100;
  • Dimensiuni: 97 x 47,6 x 14,4 mm şi 110 grame;
  • Ecran TFT 256k culori, 2.2 inch, 240 x 320 pixeli;
  • Conectivitate Bluetooth, HSDPA, GPRS, USB;
  • Cameră foto de 3.2 MP, înregistrare video;
  • Player MP3;
  • JAVA;
  • Client e-mail, browser Internet, servicii FaceBook, Windows Live, Skype şi Last.fm integrate;
  • Memorie internă 50 MB;
  • Slot microSD;
  • Autonomie: 14 zile stand-by / 5,4 ore convorbiri.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News