Intel promite telefoane mobile Atom mult mai rapide, dar abia începând cu 2014

04.06.2013
Intel promite telefoane mobile Atom mult mai rapide, dar abia începând cu 2014

Acum o lună, Intel a lansat arhitectura Silvemont, prima actualizare consistentă a platformei Atom de la lansarea sa din 2008 până acum. Cu acea ocazie, Intel a prezentat avantajele platformei Bay Trail, care este destinată tabletelor şi laptopurilor uşoare, însă detaliile despre Merrifield, platforma pentru telefoane mobile, s-au lăsat aşteptate până acum.

Bazată pe arhitectura Silvermont, platforma Merrifield va înlocui actualele Medfield şi Lexington, pe care se bazează cele mai multe din telefoanele Android cu arhitectură x86 disponibile pe piaţă, şi va fi mai eficientă decât Clover Trail+, o platformă pentru tablete pe care unii producători s-au încumetat să o implementeze în câteva telefoane mobile.

Conform Intel, viitoarele chipuri Merrifield vor oferi o putere grafică de trei ori mai mare decât cea a platformelor Intel actuale, oferind totodată suport pentru rezoluţii de până la 2560 x 1440 pixeli. Pe lângă această importantă creştere a performanţei grafice, Merrifield va aduce şi o creştere de circa 50 de procente a puterii brute de procesare şi o eficienţă energetică superioară.

Cheia aceste creşteri de performanţă este o actualizare completă a nucleului Atom, acesta oferind acum execuţie out-of-order completă, la fel ca nucleul ARM Cortex-A15, îmbunătăţiri semnificative ale rutinelor de predicţie şi scurtarea lungimii stagiilor de execuţie a instrucţiunilor. Odată cu această optimizare a nucleului de procesare, Silvermont renunţă şi la procesoarele grafice licenţiate de la Imagination Technologies, PowerVR SGX540, 544 şi 545 urmând să fie înlocuite de soluţiile grafice fabricate de Intel.

Din păcate, pentru a afla mai multe detalii şi pentru a putea vedea  la lucru noul procesor, va trebui să ne înarmăm cu răbdare – primele modele de telefoane bazate pe platforma Merrifield vor fi prezentate abia în februarie 2014, în cadrul Mobile World Congress.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News