Intel și Samsung Display anunță „moartea” PC-urilor pliabile cu noul prototip rulabil

28.09.2022
Intel și Samsung Display anunță „moartea” PC-urilor pliabile cu noul prototip rulabil

În urmă cu doar câteva săptămâni, la IFA 2022, Intel și partenerii săi, ASUS și Lenovo, anunțau noi modele de laptop-uri cu ecran pliabil. Se pare însă că acest concept este deja „mort și îngropat”, întrucât acum, Intel și Samsung Display au anunțat „viitorul computerelor portabile”, sub forma unor noi dispozitive cu ecran glisant. Pe scenă era chiar și CEO-ul Samsung Display, JS Choi, care a spus că „ecranele pliabile pe PC-uri au murit”.

La doar câteva săptămâni după debutul computerelor pliabile, Intel se orientează către rulabile

Intel a ținut aseară o prezentare dedicată în special noilor procesoare desktop Core din generația a 13-a, însă a păstrat și câteva surprize pentru final. Computerul de forma unei tablete care se transformă într-un ecran portabil de dimensiuni mari a reușit însă să atragă atenția, mai ales prin proximitatea anunțului de cel al dispozitivelor pliabile lansate recent.

Prototipul prezentat pe scenă de JS Choi arată ca o tabletă cu ecran de 13” pe un format mai pătrățos, care se poate extinde până la o diagonală de 17” pe un format ceva mai „wide”. Astfel, poți folosi computerul sub formă de tabletă portabilă pentru consum de multimedia sau pentru social media și îl poți transforma într-o tabletă de productivitate cu ecran mare atunci când ai ceva mai complex de făcut. Desigur, filmele ar arăta mai bine pe diagonala crescută.


Ceea ce am văzut însă este doar o demonstrație tehnologică. Nu știm încă dacă există un prototip cu adevărat funcțional, în timp ce nu știm nici când ne putem aștepta la astfel de computere. De asemenea, nu pare să existe un sistem cu motoare care să extindă ecranul, așa cum am văzut pe prototipurile de telefoane „rollable”, ci pare să fie un simplu mecanism manual, de care tragi într-o parte. Probabil că astfel de detalii vor fi rezolvate când conceptul se va apropia mai mult de o lansare.

Existența acestui dispozitiv practic sugerează că noile computere de 4000 de euro, precum ASUS Zenbook 17 Fold sunt depășite înainte de a ajunge oficial pe piață, Intel, susținătorul acestui format și cel care a dezvoltat conceptul pe care l-a predat apoi partenerilor, orientându-se deja în alte direcții.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult