iPhone 12, cel mai aşteptat telefon al anului 2020. Patru variante, upgrade-uri hardware, preţ şi data de lansare

17.01.2020
iPhone 12, cel mai aşteptat telefon al anului 2020. Patru variante, upgrade-uri hardware, preţ şi data de lansare

Nu a trecut nici măcar jumătate de an de la lansarea seriei iPhone 11, însă avem noi informaţii aproape zilnic despre generaţia următoare de smartphone-uri de la Apple. Cele mai noi detalii fac referire la sistemul de recunoaştere facială Face ID, la numărul modelelor noi şi diferenţelor între ele, cât şi la performanţa dispozitivelor şi la mult aşteptatul upgrade de memorie RAM. Desigur, toate aceste informaţii sunt momentan la nivel de „zvon”, detaliile oficiale putând fi foarte diferite. Totuşi, având în vedere că Apple nu vorbeşte despre iPhone-uri noi decât o dată pe an, în septembrie, va dura mult timp până când vom putea confirma aceste informaţii.

iPhone 12: o nouă generaţie de Face ID

Sistemul de autentificare Face ID este motivul pentru care Apple a ales să decupeze ecranele telefoanelor sale începând cu generaţia iPhone X. Se pare că acest sistem, care a fost deja îmbunătăţit de două ori, o dată pe iPhone XS/XR şi încă o dată pe iPhone 11, va primi încă un upgrade. Nu este clar dacă upgrade-ul reprezintă o micşorare a modului sau încă o accelerare a procesului de deblocare, care deja este foarte rapid.

Există de mai multă vreme zvonuri despre o versiune nouă de Face ID, care să integreze un senzor True Depth mai mic. De asemenea, există zvonuri despre integrarea acestui senzor sub ecran. Cel mai probabil însă, Apple nu va avea acces la această tehnologie în 2020, aceasta fiind încă într-un stadiu incipient, care va aduce de la sine un „downgrade” la capitolul performanţă foto pe camera frontală. Având în vedere că Apple tocmai a upgradat camera frontală pe iPhone 11 şi 11 Pro, este greu de crezut că vor accepta o scădere de performanţă la acest capitol.

Astfel, iPhone 12 ar putea fi din nou o serie de telefoane cu decupaj în ecran, dar acesta ar putea fi redus în dimensiuni. De altfel, există zvonuri care spun că Apple s-ar putea întoarce în 2021 la Touch ID, folosind un senzor de amprentă integrat în display. Probabil că este vorba despre tehnologia ultra-sonică de la Qualcomm, care permite acum deblocarea pe o suprafaţă mai mare şi posibilitatea de a folosi două degete simultan.

Având în vedere că Apple pune un accent mare pe securitate, n-ar fi exclusă nici folosirea amprentei şi feţei simultan, pentru o securizare a datelor şi mai bună.

iPhone 12: o serie cu patru noi modele

iPhone 9 (sau SE2) urmează să fie lansat în primăvară, conform zvonurilor, acest model păstrând design-ul lui iPhone 8. La interior însă, acest model ar urma să integreze hardware-ul de pe iPhone 11, dar cu o singură cameră foto. Acesta ar trebui să fie noul smartphone de buget de la Apple, la un preţ de aproxmativ 400 de dolari americani.

În toamnă însă, seria iPhone 12 va aduce încă patru noi modele, de data aceasta realizate pe o platformă de design nouă. Se pare că strategia iPhone XS/XR şi iPhone 11 a funcţionat, modelele XR şi 11 de bază fiind cele mai populare smartphone-uri din portofoliul companiei. Astfel, Apple va încerca să ofere încă un model, care să atragă un public care a fost neglijat în ultimii câţiva ani, de la ieşirea de pe piaţă am modelului iPhone SE: cei care vor telefoane mici şi puternice.

Astfel, iPhone 12, în varianta de bază, va fi un smartphone cu ecran de 5,4” OLED cu design modernizat şi un sistem cu două camere foto (wide şi ultra-wide). Acesta va fi noul flagship de dimensiuni mici al companiei, care va fi alăturat unui model iPhone 12 Plus, cu ecran de 6,1” cu specificaţii şi design similare. Acestea vor fi practic alternativele la vechile modele iPhone 8 şi iPhone 8 Plus.

Pe lângă acestea însă, Apple pregăteşte la fel ca în cazul seriei 11 şi două iPhone 12 Pro. Vorbim despre un iPhone 11 Pro de 6,1” cu sistem cu trei camere foto (şi chiar şi un senzor TOF pe lângă acestea) şi despre un iPhone 11 Pro Max de 6,7” cu specificaţii similare. Acestea vor fi modelele de top, care integrează cele mai noi tehnologii.

Nu este momentan foarte clar care vor fi diferenţele la nivel de specificaţii hardware între iPhone 12 şi iPhone 12 Pro, însă am putea presupune câteva lucruri având în vedere istoria companiei şi tehnologiile pe care le aşteptăm în 2020 de la Apple. Cele două telefoane iPhone 12 Pro ar putea fi livrate cu mai multă memorie RAM (este aşteptat un upgrade de 50% la acest capitol), ecrane mai performante, cu frecvenţă de 120 Hz, sistemele de cameră cu senzori extra şi probabil o construcţie din materiale mai bune (oţel faţă de aluminiu). La capitolul memorie RAM, Apple va face cu siguranţă trecerea la memorie LPDDR5, cu 6 GB pentru modelele Pro şi 4 GB pentru cele standard.

Toate aceste modele vor avea însă la bază procesorul Apple A14 Bionic, care este aşteptat pe piaţă cu o arhitectură în premieră pe 5nm. Apple va folosi fabricile TSMC pentru a lansa primele procesoare realizate folosind noua litografie EUV pe 5nm, care ar trebui să ofere un aport de performanţă de cel puţin 15% faţă de A13 Bionic, cât şi posibilitatea de a consuma cu 30% mai puţină energie. A14 Bionic ar putea integra nu mai puţin de 15 miliarde de tranzistori, impresionant pentru un cip atât de mic.

Desigur, toate modelele sunt aşteptate să fie livrate cu antene şi modem 5G, însă tipul tehnologiei 5G folosite ar putea să difere în funcţie de varianta aleasă. iPhone 12 şi 12 Plus ar putea primi doar 5G de tip sub-6GHz, cu acoperire mai mare, dar viteză de transfer mai mică, în timp ce iPhone 12 Pro şi 12 Pro Max ar putea să integreze şi antene mmWave, care funcţionează cu antene cu acoperire mică dar viteză de transfer semnificativ mai mare. Zvonurile spun că Apple ar putea să nu integreze hardware-ul 5G în variantele vândute în ţări care nu au acoperire 5G destul de mare şi nici planuri concrete pentru expansiune.

iPhone 12: preţuri şi data de lansare

Tradiţional, Apple lansează iPhone-urile noi în cea de-a doua marţi din luna septembrie. În 2020, această zi cade pe data de 8 septembrie. Pre-comenzile pornesc de obicei în prima vineri de după eveniment, deci pe 12 septembrie, iar lansarea oficială în magazine în SUA şi câteva ţări imporatnte are loc o săptămână mai târziu, adică pe 19 septembrie.

România este de obicei pe lista secundară a ţărilor în care noile iPhone-uri ajung, cu o săptămână întârziere faţă de ţările din primul val. Astfel, iPhone 12, 12 Plus, 12 Pro şi 12 Pro Max ar putea ajunge în magazinele autohtone şi la operatori începând cu data de 26 septembrie.

Cât despre preţuri, Apple ar putea să păstreze pragurile din prezent, însă ar putea totodată să scumpească puţin modelele superioare, fiind vorba despre integrarea unor tehnologii noi precum camera TOF şi modem-uri şi antene 5G.

Având în vedere însă succesul lui iPhone 11 la preţul de pornire de 699 dolari americani, este greu de crezut că iPhone 12 va fi lansat la un preţ mai mare. Astfel iPhone 12 Plus ar putea porni de la 799 dolari, iar iPhone 12 Pro şi Pro Max de la 999, respectiv 1.099 dolari. Asta presupune ca Apple să păstreze preţurile de până acum intacte şi să nu scumpească telefoanele de la un an la altul. Rămâne de văzut şi ce stocare de bază va oferi Apple în 2020. Cei 64 GB de bază de pe iPhone 11 nu sunt de ajuns, în special pentru cei care doresc să filmeze cu telefoanele la calitate maximă (4K 60 FPS). Alţi producători au trecut deja la 128 GB de bază chiar şi pe modele ieftine.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult