iPhone 12 Mini review: remake pentru iPhone 5 în 2020

17.11.2020
iPhone 12 Mini review: remake pentru iPhone 5 în 2020

Telefoanele din gama iPhone 12 sunt disponibile acum și în România, după o întârziere mai mare decât ne-am obișnuit în anii precedenți. Din fericire, modelele 12 Mini și 12 Pro Max au fost lansate simultan cu restul lumii și la noi în țară, iar toate cele patru dispozitive au ajuns în redacția noastră simultan, o premieră pentru testarea de dispozitive Apple de până acum. Le-am luat la testare rând, de la cel mai mic, la cel mai mare, iar acesta este review-ul dedicat modelului iPhone 12 Mini, cel mai ieftin și poate chiar cel mai interesant model de smartphone de la Apple din 2020, fiind singurul care este complet nou în oferta companiei.

Un design familiar, care îmbină elementele vechi cu cele noi

iPhone 12 Mini este un soi de întoarcere în trecut pentru mine. Fiind utilizator de iPhone încă de la prima generație și trecând prin multe upgrade-uri, încă țin bine minte forma și dimensiunile modelului iPhone 5 din 2012. Iar din primele momente în care am pus mâna pe acest nou model de iPhone 12, am descoperit un telefon aproape la fel de mic și de ușor de folosit cu o singură mână.

În termeni de design, acesta este construit în același stil cu iPhone 5, lucru care este valabil pentru întreaga serie iPhone 12. Avem o ramă dreaptă realizată din aluminiu de culoare mată de jur-împrejurul ecranului, sticlă pe ambele părți, dar deloc ieșită în relief și un modul de cameră mai mare decât te-ai aștepta pe un telefon atât de mic. Asta pentru că are camere identice în dimensiuni și performanțe cu modelul 12 standard, care integrează un ecran semnificativ mai mare.

iPhone 12 Mini back center

Telefonul se simte neașteptat de bine și robust în utilizare, în ciuda faptului că este mic și ușor. Pare că Apple nu a irosit niciun milimetru din interiorul lui 12 Mini, totul fiind perfect asamblat. Dacă ar fi ceva de reproșat la capitolul design și construcție, este decupajul din ecran, care deși nu este mai mare decât la alte modele, acesta nu este proporțional cu dimensiunile ecranului. Astfel, în partea de sus, acest model pierde mai mult spațiu, iar notch-ul iese semnificativ mai mult în evidență.

Fiind un telefon din sticlă, acesta este foarte alunecos, mai ales că panelul de pe spate este lucios și atrage imediat amprentele. Avantajul acestui model este însă faptul că o husă nu-l va face mult mai mare sau mai gros, păstrându-și dimensiunile compacte. Au trecut mulți ani de când nu am mai putut folosi un telefon cu o singură mână, dar dimensiunile mici duc și la niște obiceiuri de utilizare diferite față de telefoanele mari.

Ce nu mi-a plăcut însă la noua sticlă „ultra-rezistentă” de la Apple și Corning cu Ceramic Shield este faptul că se zgârie extrem de ușor. Țin minte că prima zgârietură de pe iPhone X am observat-o abia la câteva săptămâni după ce l-am cumpărat, timp în care nu l-am protejat în mod special. În cazul lui iPhone 12 Mini, zgârieturile fine au apărut aproape imediat. Și asta am observat și pe celelalte modele pe care le voi prezenta în zilele care urmează, cu efecte chiar mai grave. Sfatul meu este să protejați imediat ecranul. Chiar dacă acesta este rezistent la căzături accidentale, nu este rezistent și la zgârieturi în utilizare absolut normală.

iPhone 12 Mini port

Și, ca să terminăm cu treburile evidente încă de la început, da, Apple a scos din cutia telefoanelor sale accesoriile. iPhone 12 Mini este livrat într-o cutie cam de două ori mai mare decât un pachet de cărți de joc, alături de un cablu de încărcare USB-C to Lightning, un sticker cu logo-ul Apple, cheița pentru SIM și câteva manuale de dimensiuni mici. Dacă nu aveți deja un adaptor de priză cu mufă USB-C prin casă, va trebui să cumpărați unul. Cei care au deja un iPad din ultimul an sau un MacBook din ultimii 4 ani, vor putea încărca telefonul direct de la acele adaptoare. Personal, am folosit adaptorul de priză de 18W de la iPhone 11 Pro Max de anul trecut.

iPhone 12 Mini are unul dintre cele mai bune ecrane mici de până acum

Apple folosește, începând cu seria iPhone 12, exclusiv ecrane OLED pe telefoanele sale, chiar dacă sunt variantele de bază, care tradițional primeau ecrane mai slabe. Ecranul de pe iPhone 12 Mini nu este unul dintre cele mai bune ecrane OLED de pe piață, dar se apropie extrem de mult. Asta în primul rând pentru că există ecranele de pe iPhone 12 Pro și de pe modelele Samsung de top, însă și din cauza faptului că are o rată de împrospătare de numai 60 Hz.

iPhone 12 Mini top screen standing

Dar pentru un iPhone 12 Mini, un telefon high-end mai „de buget” și de dimensiuni mai mici, n-aș spune că aceasta este o problemă prea mare. Având în vedere dimensiunile și implicit acumulatorul de mici dimensiuni, probabil că integrarea unui ecran la 90 sau 120 Hz ar fi adus de la sine un adevărat dezastru la capitolul autonomie. Google a învățat asta pe propria piele cu modelul Pixel 4 de anul trecut.

Rezoluția Full HD, pe care majoritatea producătorilor o integrează pe telefoane cu ecrane de la 6 la 7” este impresionantă pe un ecran atât de mic. Nici de la o distanță foarte mică de ecran nu poți distinge pixelii individual, totul fiind perfect redat. De altfel, acest ecran este compatibil cu redare HDR10 și Dolby Vision, material video în formatul din urmă putând fi chiar și înregistrat de camera telefonului. Și chiar dacă există modelele Pro, cu ecran mai luminos, nici iPhone 12 Mini nu stă prost la acest capitol. Nu am simțit nevoia de luminozitate extra în soare puternic. Păcat că în zona de sus avem acel notch imens, care intră peste clipuri video chiar și în format 18:9, folosit de mulți YouTuberi.

Performanță de top în orice caz de utilizare, cu mici probleme la capitolul RAM

Testarea performanței pe iPhone nu este un lucru la fel de simplu ca pe un telefon cu Android. Diferențele în utilizare normală între iPhone-uri nu este tocmai vizibilă, nici pe generații mai vechi. De exemplu, există în continuare modele iPhone 7, 8 sau X care încă răspund foarte rapid la comenzi, fără timpi extra de așteptare nici la deschiderea aplicațiilor, inclusiv pe cea mai recentă versiune de software, iOS 14.

iPhone 12 Mini front standing

Astfel, faptul că iPhone 12 Mini se mișcă tot timpul impecabil nu este tocmai o surpriză. Fie că folosesc acest model, telefonul meu personal, iPhone 11 Pro Max, sau un iPhone XR al partenerei mele, toate par să se comporte identic. Ba chiar, având la fel de multă memorie RAM precum generația iPhone 11, poate să țină deschise în fundal la fel de multe aplicații.

Cam acesta ar fi, să zicem, „călcâiul lui Ahile” pentru modelele iPhone 12 și 12 Mini. Atunci când ai multe aplicații deschise în paralel, uneori când jonglezi printre ele, acestea sunt repornite. Și observ asta și pe iPhone 11 Pro Max și pe 12 Mini. Dacă ai Facebook sau YouTube deschis în fundal și ieși să faci o fotografie sau să filmezi ceva cu aplicația de cameră, în general, când te întorci, aplicația va fi repornită. Aparent Apple folosește multă memorie RAM pentru realizarea de fotografii și filmări, acesta fiind probabil unul dintre secretele prin care software-ul îți permite să poți folosi mai multe camere simultan pentru filmare sau fotografiere.

iPhone 12 Mini logo

Totuși, având la bord chipset-ul Apple A14 Bionic, primul realizat pe 5nm de la Apple, și chiar de pe piață, orice joc sau aplicație îi dai, performanța va fi la un nivel înalt. Și, surprinzător, telefonul nici nu se încinge extrem de tare atunci când este împins la maximum, în special în testele sintetice pe care le-am rulat. De fapt este doar puțin cald în majoritatea situațiilor, dar mult mai rece decât alte telefoane pe care le-am testat recent, precum Galaxy Note20 Ultra, de exemplu. În 3DMark se încălzește mai mult laterala din stânga, unde este poziționată și placa de bază. Chiar dacă nu sunt în totalitate relevante pentru comparație cu telefoane cu Android, iată ce scoruri a scos iPhone 12 Mini în testele de performanță:

Benchmarks

  • AnTuTu – 533.138
  • GeekBench – Single-Core: 1.581 / Multi-Core: 3.875
  • 3DMark Sling Shot: 4.729
  • 3DMark Wild Life: 6.620 (39 FPS)

iPhone 12 Mini are autonomie mai bună decât mă așteptam

Să fiu sincer, mă așteptam ca autonomia lui iPhone 12 Mini să fie mai mică decât este de fapt. Dar am fost plăcut surprins să văd că la sfârșitul unei zile normale, cu 4 ore și ceva de utilizare cu ecranul pornit, telefonul nu era încă descărcat complet. Îmi amintesc de vechiul meu iPhone 5, pe care îl încărcam uneori și de două ori pe zi și realizez că deși dimensiunile sunt similare, iPhone 12 este semnificativ mai bun la acest capitol. Desigur, nu este mare lucru în 2020 pentru un telefon să țină doar o zi de utilizare la o încărcare completă, dar având în vedere că nu prea există concurență în piață la aceste dimensiuni, voi considera acest lucru un succes pentru Apple.

Atenție însă, testele pe care le-am făcut cu telefonul sunt realizate strict folosind o rețea 4G de telefonie. Chiar dacă locuiesc în București, și am un abonament care poate să se conecteze la rețele 5G, în zona în care locuiesc nu există semnal de acest gen. Mă aștept ca atunci când 5G este disponibil și chiar este folosit (adică atunci când descarci cu viteză 5G, nu doar când există o conexiune la rețea), autonomia să scadă semnificativ.

iPhone 12 Mini front

Din fericire, iPhone 12 Mini se încarcă rapid de la priză și poate fi încărcat chiar și wireless, în ciuda dimensiunilor scăzute. Totuși, pentru încărcătoarele care țin telefonul în poziție verticală, s-ar putea ca acest model să fie greu de potrivit în poziția corectă. Având și un încărcător rabatabil, am avut mai mult succes folosindu-l pe orizontală.

iPhone 12 Mini este și primul model pe care l-am testat care se încarcă folosind noul încărcător magnetic de la Apple, MagSafe. Acesta se atașează magnetic pe spatele dispozitivului și alimentează bateria la putere de 12W. Fiind vorba despre un acumulator mic, viteza de încărcare nu este atât de lentă, dar după 80% puterea scade foarte mult. Tot pe cablu încarci cel mai repede acest model.

Experiența de utilizare

Pentru că la iPhone-uri nu se poate pune problema de software, mai ales când iOS 14 și toate funcțiile sale speciale sunt deja disponibile de vreo două luni deja, m-a interesat mai mult cum se comportă iPhone 12 Mini în viața de zi cu zi. Iar adevărul este că telefoanele mici au cam dispărut cu un motiv. Nu sunt dispozitive foarte bune pentru consum de conținut. Ecranul mic nu încurajează vizionarea de clipuri video, iar pentru gaming, jumătate de ecran este acoperit de degete.

iPhone 12 Mini volume buttons

Astfel, iPhone 12 Mini a devenit pentru mine un soi de dispozitiv de comunicare mai mult decât unul de comunicare ȘI entertainment. Și de aceea cred că am și reușit să îl folosesc în așa fel încât să mă țină toată ziua. Nu îți vine să te uiți la clipuri pe YouTube sau seriale pe Netflix prea des pe ceva așa mic, în timp ce tastatura minusculă este inconfortabilă pentru sesiuni lungi de discuții pe chat sau e-mail-uri pentru serviciu. Este genul de telefon la care răspunzi și de pe care dai apeluri, și la care răspunzi rapid la un mesaj. Da, poți vedea rapid un clip de pe YouTube, Facebook sau Instagram, dar nu ceva lung.

Nici pe internet să citești știri sau să cauți informații nu vei sta prea mult, pentru că textul este foarte mic. Poate fi mărit din setări, dar apoi ai prea puține informații pe ecran. Și asta este însă OK, pentru că există un tip de utilizator care exact asta își dorește.

Sunt în continuare persoane care nu s-au adaptat la noul internet mobil și care în continuare petrec mai mult timp pe internet pe zi la un computer decât pe telefon. Iar acesta este telefonul pentru ei. Ecran mic, ușor, nu ocupă spațiu mare în buzunar, este ușor de folosit cu o singură mână și este mai ieftin decât celelalte modele de la Apple.

iPhone 12 Mini back standing

În același timp, atunci când este necesară performanța de top, o are la dispoziție, fiind la fel de puternic precum celelalte modele mai mari. Și are și o cameră performantă, care poate să ofere rezultate comparabile cu cele ale concurenței din piață. Iar acești clienți au fost ignorați în ultimii ani, modelul iPhone SE din 2016 fiind ultimul model care se încadra în aceste categorii de cerințe.

Este bine că există, însă deja majoritatea celor care cereau telefoane mai mici au trecut deja la modele cu ecrane mai mari, mai bine adaptate consumului de conținut pe mobil. Probabil că va fi greu pentru Apple să îi câștige din nou. Dar nu cred că aceasta este strategia. iPhone 12 Mini este un telefon pe care nici Apple probabil că nu se așteaptă să îl vândă în volume foarte mari, atenția fiind mai degrabă în zona iPhone SE (generația 2), iPhone 11 și noul iPhone 12 pentru cele mai populare modele din următorul an. Iar faptul că 12 Mini a fost lansat alături de 12 Pro Max, un alt model de la care probabil că nu se așteaptă la un succes imens pe piață (acolo din cauza prețului, mai degrabă), scot în față cumva prioritățile companiei.

Camera lui iPhone 12 Mini este bună, dar doar pe jumătate

Am amintit despre camera lui iPhone 12 Mini anterior, dar n-am intrat în detalii. Ei bine, aceasta este aceeași cameră principală pe care o găsim și pe modelul iPhone 12 „standard”, cât și aceeași pe care o întâlnim pe iPhone 12 Pro. Ambii senzori sunt comuni pe cele trei modele, în timp ce obiectivele se vor comporta identic. Totuși, pentru prima dată, nu toate au acces la aceleași funcții.

De exemplu, iPhone 12 Mini beneficiază de mod nocturn pe ambele camere, cât și pe cea frontală, însă nu permite realizarea de fotografii portret în mod nocturn. De asemenea, captura video Dolby Vision este posibilă doar la 30 de cadre pe secundă pe iPhone 12 Mini, nu la 60, ca pe variantele Pro. Iar modelele Pro vor primi printr-un update și posibilitatea de a realiza capturi foto în format Apple RAW, pentru mai mult spațiu pentru editare la o calitate superioară, fără compresie.

iPhone 12 Mini camera

Dar hai să ne concentrăm pe ce are iPhone 12 Mini. Camera frontală și cea ultra-wide nu s-au schimbat de la generația precedentă. Acestea oferă rezultate similare, cu mențiunea că poți face acum selfie-uri cu expunere lungă în modul nocturn. Asta înseamnă că vei avea o calitate mai bună noaptea pentru selfie. Ziua nu vor fi mari diferențe față de iPhone 11. Cum nu va fi diferență nici în cazul camerei ultra-wide. Aceasta continuă să fie dezavantajul seriei de telefoane Apple, oferind un câmp vizual larg, dar detalii slabe, mai ales în comparație cu concurența. Camerele ultra-wide de pe Samsung, de exemplu, sunt clar superioare.

Același lucru nu îl pot spune și despre camera principală. iPhone 12 Mini are una dintre cele mai bune camere de pe piață. Oferind detalii foarte bune, expunere corectă, culori naturale (în majoritatea cazurilor) și fotografii bune în modul nocturn. Singura mențiune este că și Apple, la fel ca restul producătorilor exagerează uneori cu modul nocturn, făcând cadrele să pară mai luminoase decât ar trebui. Doar Sony reușește să capteze „atmosfera” într-un mod mai realist pe timp de noapte, în acest moment.

Un alt dezavantaj pe care Apple îl are față de concurență este modul portret, pe care practic l-a inventat. Atunci când funcționează, acesta este foarte convingător, decupând corect subiectul, însă de multe ori conturul nu este tocmai bun, iar anumite elemente din fundal pot da algoritmul peste cap. Se pare că Apple nu a evoluat foarte mult la acest capitol de la generația precedentă, în timp ce alte companii, precum Huawei, pot detecta chiar și firele de păr individuale în modul portret. Este posibil să fie vorba despre o limitare a rezoluției senzorilor, care pe Apple au rămas la12 MP, în timp ce alte companii au mers către 40-50 sau chiar 100 megapixeli.

Foto zi

Dar Apple are un avantaj față de restul producătorilor pe timp de noapte: timp de expunere foarte scurt. În majoritatea cazurilor, 3 secunde sunt de ajuns, în situații în care pe Huawei sau Samsung trebuia să stai între 5 și 10 secunde pentru o fotografie.

Foto noapte

Filmarea în HDR este interesantă, în schimb, iar efectele sale se văd, într-adevăr, însă neavând posibilitatea de a prelucra conținut Dolby Vision pe un computer, e greu de spus cât de bune sunt de fapt filmările de pe iPhone 12 Mini. Fiind un iPhone însă, așteptările sunt ridicate. Pe ecranul telefonului, totul arată bine, dar, de obicei, când pui materialul pe un ecran mare, apar imperfecțiuni. Ce se poate observa cu ochiul liber este un nivel crescut de detalii în filmările HDR, și cu o plajă dinamică foarte largă, care păstrează detalii și în zonele luminoase, și în cele mai întunecate.

Apple pare să o ia puțin înaintea industriei, oferind posibilitatea de a filma într-un format pe care momentan nimeni nu îl poate edita și foarte puțini îl pot reda pe un ecran mare. Apple recomandă utilizarea unui Apple TV conectat la un televizor compatibil Dolby Vision pentru redare prin AirPlay, de exemplu. Setup de care puțini dispun. Clipurile pot fi editate în iMovie și urcate pe YouTube, dar opțiunile de editare sunt limitate, iar pe YouTube tot trebuie să intri de pe un televizor sau un PC cu ecran compatibil. Vom vedea în câțiva ani dacă pariul Apple pe Dolby Vision va da roade. Este important de menționat însă că poți filma în HDR doar dacă setezi formatul High Efficiency din meniul de configurare al camerei, deci codecul folosit este H.265, care are de asemenea probleme de redare pe multe dispozitive, chiar dacă scoți filmările de pe telefon.

Concluzii

iPhone 12 Mini este un telefon impresionant, care probabil că nu se va vinde la fel de bine precum restul modelelor. Da, vine fără accesorii și are un acumulator care ține doar o zi, dar acesta este în prezent singurul telefon cu performanță high-end de dimensiuni mici, cu 5G, rezistență la apă, încărcare wireless și cameră de top.

Nu este nici pe departe telefonul potrivit pentru cazurile de utilizare pe care ne-am obișnuit să le avem în 2020, însă ar putea fi un telefon de tranziție pentru cei care mai vor să rămână o perioadă pe un telefon de dimensiuni mici. Mai ales că acesta va ține experiența de utilizare la performanță adecvată pentru următorii 3-4 ani de acum înainte, dacă nu mai mult. Cel mai probabil, va ceda acumulatorul mai repede decât restul componentelor, întrucât încărcarea zilnică își va spune cu siguranță cuvântul. Din fericire, schimbarea bateriei, chiar și într-un service Apple, e mai ieftină decât schimbarea completă a telefonului.

iPhone 12 Mini ne-a fost oferit spre testare de către iStyle, Premium Reseller Apple în România.

Părţi pozitive

+ Singurul telefon mic cu specificații high-end de pe piață
+ Design excelent, cu o construcție premium
+ Include încărcare wireless și este rezistent la apă și praf
+ Poate fi folosit cu o singură mână
+ Autonomie peste așteptări

Părţi negative

- Doar camera principală este cu adevărat de top
- Nu este potrivit pentru consum multimedia
- Ecranul se zgârie foarte repede
- Vine doar cu un cablu de încărcare în pachet

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult