iPhone 12: primele impresii despre noile smartphone-uri de la Apple. VIDEO

16.11.2020

Seria iPhone 12 s-a lansat în România în mod oficial abia vineri, 13 noiembrie, și de atunci avem și noi toate cele patru modele de telefoane Apple lansate de curând la test, oferite de către iStyle, singurul Premium Reseller Apple din România. Pentru că avem un timp limitat și multe telefoane de testat, începem cu primele impresii, după care, în fiecare zi până vineri, 20 noiembrie, vom publica câte un review pentru fiecare dintre aceste modele. Primul lucru pe care l-am făcut a fost însă să le scoatem din cutie.

Cutiile iPhone 12

Cutiile noilor modele iPhone 12 sunt semnificativ mai mici decât cele ale generațiilor precedente. Sunt chiar de două ori mai mici pe înălțime, asta pentru că nu mai există un compartiment mare pentru accesorii. Pentru că telefoanele vin echipate doar cu un cablu USB Type-C la Lightning și cele mai mici manuale posibile, alături de un singur sticker cu logo-ul companiei, Apple a putut reduce cutiile semnificativ. Compania spune că astfel, va reduce până în 2030 amprenta sa de carbon la zero, întrucât va produce mai puține deșeuri electronice, în timp ce va folosi mai puțin carburant pentru transportul unor volume mai mari de dispozitive.

Cert este că dacă ai nevoie să încarci un iPhone 12, ar trebui să ai deja un încărcător de iPhone 11 Pro sau Pro Max, sau unul de la un iPad din generațiile recente, sau chiar un adaptor de priză de MacBook. Altfel, va trebui să cumperi unul separat. La capitolul căști, EarPods nu erau oricum foarte bune, iar majoritatea utilizatorilor migrează către căști wireless oricum, deci nu este o mare pierdere. Atenție însă, chiar și telefoanele Apple din seriile mai vechi care sunt încă la vânzare, precum iPhone 11, XR sau SE, vor fi livrate tot în cutii fără accesorii.

iphone 12 lineup

iPhone 12 Mini: un iPhone 5 adus la zi

La prima întâlnire, iPhone 12 Mini este un telefon impresionant. Și nu pentru că ar avea un design ieșit din comun, ci pentru că este un telefon cu adevărat mic. Nu am mai simțit această senzație de telefon ușor de când am renunțat la modelul iPhone 5 pentru un iPhone 6 Plus în urmă cu câțiva ani. iPhone 12 Mini este puțin mai mare decât un iPhone 5, dar mai mic decât un iPhone SE din noua generație și este atât de ușor, încât de câteva ori m-am speriat că l-am pierdut pentru că nu îl simțeam în buzunar.

Acesta este un telefon care poate fi ușor folosit cu o singură mână, însă stilul de utilizare va fi diferit față de un telefon mai mare. Având un ecran atât de mic, eu nu am fost foarte încântat să mă uit la clipuri video prea multe pe el, în timp ce tastatura foarte mică mă cam încurcă la scris mesaje prea multe. Nu este tipul de telefon dedicat celor care stau toată ziua pe chat sau scriu multe e-mail-uri de pe telefon.

Dar asemănarea cu iPhone 5 nu vine doar de la dimensiuni, ci și design-ul său, care are margini complet drepte și un ecran și capac pe spate complet plate. Și chiar dacă este un telefon mic și ușor, acesta conferă senzația aceea de dispozitiv premium, care este construit cu mare grijă, din materiale de calitate. Și tocmai asta este. În afară de un ecran OLED de doar 5,4”, acesta beneficiază de o configurație identică cu cea a modelului mai mare. Cu siguranță, cei care se plângeau de dimensiunile modelelor iPhone din anii precedenți, vor aprecia modelul iPhone 12 Mini.

iPhone 12: telefonul pentru cei mai mulți utilizatori

Modelul iPhone 12 standard, chiar dacă vine cu un ecran de dimensiuni similare cu iPhone 11 de anul trecut, a primit câteva upgrade-uri semnificative. În primul rând, acesta este un telefon mai compact. Trecerea la un ecran OLED și la o carcasă cu margini drepte, a dus la reducerea dimensiunilor telefonului din toate punctele de vedere. Avem de a face cu un telefon mai subțire și mai mic, cu un ecran OLED de 6,1” și cu o rezoluție de două ori mai mare decât pe modelul anterior cu LCD.

Acesta va fi probabil telefonul pe care majoritatea fanilor iPhone îl vor cumpăra, în special pentru că este de dimensiuni moderate și oferă majoritatea funcțiilor prezente și pe modelele mai mari sau mai scumpe. Avem de a face cu două camere foto care sunt comune cu cele de pe iPhone 12 Pro, cu un ecran la fel de mare precum pe iPhone 12 Pro, cât și cu același chipset Apple A14, primul de pe piață realizat pe proces de fabricație pe 5nm.  Diferențele apar în anumite puncte cheie, care ar putea să conteze sau nu pentru unii utilizatori.

De exemplu, iPhone 12 are doar 4 GB RAM, iar modelul Pro are 6 GB, în timp ce ecranul este mai puțin luminos, iar camera cu zoom nu există pe iPhone 12. În cele din urmă, iPhone 12 integrează și un senzor LiDAR, dar vine și în configurație de bază cu 128 GB față de 64 GB.

iPhone 12 Pro: doar pentru cei care au nevoie de unele funcții extra

Modelul iPhone 12 Pro ar putea fi cel mai bine balansat telefon din toată gama nouă de la Apple. Acesta oferă atât o construcție și mai „premium”, cât și upgrade-uri în anumite puncte cheie, pe care cei care au nevoie de un telefon cu care să lucreze le vor aprecia.

Camerele foto nu sunt îmbunătățite, dar oferă acces la mod portret și mod nocturn simultan, folosind senzorul LiDAR. De asemenea, cu 2 GB memorie RAM în plus, poate rula mai multe aplicații simultan, dar poate să și filmeze în mod HDR cu Dolby Vision la 60 de cadre pe secundă, față de 30 pe iPhone 12 și Mini.

De altfel, printr-un update viitor, modelele Pro vor beneficia de acces și la posibilitatea de a fotografia în mod Apple RAW, format care va permite editarea fotografiilor la calitate mai mare.

Chiar dacă 12 Pro și 12 sunt telefoane de dimensiuni identice, acestea putând folosi chiar și aceleași accesorii, precum huse, acest model se simte mai solid în mână. Avem de a face cu un telefon mai greu, în primul rând pentru că are o ramă realizată din oțel inoxidabil. Aceasta este și foarte lucioasă și este un adevărat magnet pentru amprente. Capacul de sticlă de pe spate însă, este acoperit cu o textură mată, foarte plăcută la atingere și care nu atrage amprentele atât de mult.

iPhone 12 Pro Max: pentru cei care vor totul

În cele din urmă, modelul iPhone 12 Pro Max pare să fie adevărata „vedetă” a acestei serii. Noi am avut pe mână modelul Gold, care arată pe margini aproape ca un lingou de aur. Spatele însă nu este foarte „auriu”, fiind mai degrabă de o culoare mai „spălăcită”, un soi de alb-gălbui.

Totuși, acesta este fără doar și poate cel mai mare iPhone de până acum, cu un ecran de 6,7” și o greutate pe care o vei simți imediat. Pare să fie chiar mai greu și decât iPhone 11 Pro Max, care era anterior cel mai mare model al companiei.

Spre diferență de variantele anterioare, acest model integrează două camere complet noi. Avem de a face cu o cameră principală cu un senzor cu 45% mai mare decât iPhone 12 Pro, care beneficiază de asemenea și de un nou sistem de stabilizare numit „sensor shift”. Pe piața de camere acesta mai poartă și numele de „IBIS” sau In Body Image Stabilisation, ceva ce se regăsește doar pe camere mirrorless. Camera cu zoom are o distanță focală mai mare, care permite zoom 2,5x față de zoom 2x pe modelul Pro și pe toate variantele cu zoom anterioare de la Apple.

Mag Safe: o nouă metodă de încărcare

Alături de modelele iPhone 12, iStyle a trimis la test și un încărcător MagSafe. Acesta pare să fie viitorul încărcătoarelor de la Apple, atașându-se magnetic de spatele modelelor noi, și încarcă telefoanele în mod „wireless” la 15W. Din păcate, nici acesta nu vine cu un adaptor de priză în pachet, iar cablul său USB-C este permanent atașat de el. Asta înseamnă că dacă se întâmplă ceva cu cablul, va trebui înlocuit întregul încărcător.

Chiar dacă este atașat magnetic de dispozitive, magneții nu sunt foarte puternici, deci poate fi cu ușurință dezlipit de pe spatele telefoanelor. Acesta poate fi atât un avantaj, cât și un dezavantaj, dar este un produs din prima generație, așa că probabil că vom vedea versiuni îmbunătățite în curând. Din păcate, încărcarea prin MagSafe este limitată la 12W pentru iPhone 12 Mini și la 15W pentru celelalte modele.

Rămâne să petrecem mai mult timp în următoarele câteva zile cu toate modelele iPhone 12 și să revenim cu review-uri pentru fiecare în parte.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult