iPhone 12 va primi upgrade-uri importante de cameră: macro, zoom 30X, filmare 4K în slow-motion

12.10.2020
iPhone 12 va primi upgrade-uri importante de cameră: macro, zoom 30X, filmare 4K în slow-motion

Chiar atunci când credeam că știm totul despre noile telefoane iPhone 12, de la dimensiuni la performanță, la prețuri și culori, apar noi informații cu doar o zi înainte de marele eveniment de lansare „Hi, Speed”. Până acum am presupus că upgrade-urile iPhone 12 la capitolul cameră vor fi minore, întrucât nu am auzit foarte multe despre ele, însă se pare că Apple a pregătit surprize și la acest capitol. Este vorba despre zoom mai performant, filmare în slow-motion în rezoluție 4K și chiar și funcții macro, o premieră pentru Apple.

Informațiile vin din nou de la un „leaker”, de data aceasta unul despre care n-am mai auzit foarte multe în trecut, dar care pare să aibă surse în industrie și care a mai oferit în trecut informații despre noile iPhone-uri. Acest leak este dedicat în totalitate camerelor foto, care vor primi un upgrade semnificativ generația aceasta, după îmbunătățirile incrementale din ultimii 2-3 ani.

iPhone 12 Pro Max va primi cele mai multe upgrade-uri de cameră

În primul rând, este vorba despre senzorul LiDAR. Mulți au presupus că Apple va permite filmarea în mod portret, folosind noul senzor pentru a separa subiectul de fundal, însă se pare că de fapt, acesta va fi dedicat funcțiilor de realitate augmentată (AR). Probabil că Apple a încercat să implementeze această funcție, disponibilă deja de anul trecut pe telefoanele Samsung, însă a renunțat la ea în urma rezultatelor slabe.

Apoi, camera de pe noile modele iPhone 12 Pro ar trebui să ofere un zoom îmbunătățit. Din informațiile pe care le avem în prezent, modelul 12 Pro standard va avea un zoom similar cu cel din anii trecuți, de 2X (sau 4X față de camera ultra-wide), în timp ce iPhone 12 Pro ar putea fi primul iPhone cu un zoom mai mare. Zvonurile spun că ar fi de 5x mai mare decât camera ultra-wide, deci nu cu foarte mult îmbunătățit. Zoom-ul digital va urca de la 10 la 30X, iar cadrele realizate în acest mod vor fi îmbunătățite folosind informații de la celelalte camere. Un soi de „zoom hibrid” pe care l-am întâlnit și pe alte telefoane.

Noile modele iPhone 12 vor beneficia și de funcții HDR și Deep Fusion îmbunătățite. Se vorbește despre Smart HDR 3, capabilitatea care permite iPhone-urilor să combine multe cadre la diverse niveluri de expunere pentru realizarea unor fotografii cât mai bune în condiții de iluminare naturală. Deep Fusion este tehnologia care îmbunătățește detaliile în fotografii realizate în lumină artificială sau slabă.

Aparent, iPhone 12 Pro Max va fi telefonul care va primi cele mai multe upgrade-uri. Camera sa ultra-wide va avea și un mod de fotografiere macro, care va permite focalizarea la distanță foarte mică. Probabil că este vorba despre crop pe senzorul ultra-wide și o focalizare îmbunătățită, alături de o diafragmă mai deschisă cu 35% decât generația anterioară, pentru a capta mai multă lumină. Întrucât camera ultra-wide era cea mai puțin performantă în lumină slabă, aceasta ar trebui să primească un upgrade și la acest capitol.

Filmarea 4K în slow-motion aleasă peste filmare în 8K

În cele din urmă, iPhone 12 se pare că va fi primul telefon de pe piață care va permite filmare la rezoluție 4K în slow motion. Zvonurile vorbesc despre filmare fie la 120, fie la 240 de cadre pe secundă. În timp ce filmarea la 120 FPS nu este ieșită din comun pentru un telefon Apple, întrucât procesorul Apple A13 deja putea să facă asta, deși nu permitea direct software-ul. Un procesor mai puternic sigur va oferi această capabilitate. Astfel, vei putea realiza filmări cu încetinitorul, putând să încetinești acțiunea de 4 sau 8 ori față de o filmare normală, în 4K. Telefoanele din prezent oferă filmare la 240 FPS doar în 1080p. De asemenea, Apple pare să se concentreze pe filmare slow motion și nu adoptă încă filmarea 8K. Asta ar implica utilizarea de senzori pentru toate camerele cu rezoluție mai mare, pentru că iPhone-urile filmează la fel cu toate camerele.

Și o ultimă mică informație apare în cazul camerei True Depth. Aceasta va permite deblocarea mai rapidă a telefoanelor prin recunoaștere facială, deși chiar și generația precedentă era foarte rapidă deja. Pe modelul iPhone 12 Mini, Apple a aranjat sistemul de deblocare într-un mod mai „înghesuit”, acest model urmând a avea un notch mai îngust, dar mai înalt. Totuși, modelele mai mari nu vor fi diferite la acest capitol față de iPhone 11.

Vom afla toate detaliile despre iPhone 12 mâine seară, la ora 20:00, când Apple va da startul evenimentului de lansare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult