iPhone 13 ar putea funcționa fără rețele telecom, cu conexiune direct la sateliți. Prețurile ar putea crește

30.08.2021
iPhone 13 ar putea funcționa fără rețele telecom, cu conexiune direct la sateliți. Prețurile ar putea crește

Cele mai noi zvonuri despre iPhone 13 sugerează că Apple ar putea să ducă telefoanele sale într-o direcție nouă, pe care nu am mai văzut-o în trecut. Conform Ming-Chi Kuo, analist taiwanez care de obicei oferă informații credibile despre produsele Apple înainte de lansare, noile modele iPhone 13 vor fi echipate cu un modem Qualcomm personalizat, care ar putea permite conectarea la rețele de date prin satelit, fără a fi necesar accesul rețele 4G sau 5G tradiționale.

Modelele iPhone 13 ar putea fi compatibile cu rețele de internet prin satelit, precum Starlink

Kuo spune în cel mai recent raport al său dedicat investitorilor că Apple ar putea folosi în modelele iPhone 13 un nou modem Qualcomm X60 modificat, care ar putea să se conecteze la rețele de tip LEO (Low Earth Orbit). Printre rețelele de acest gen se regăsește și Starlink, rețeaua de internet a lui Elon Musk, care a pornit de curând serviciile în SUA, Canada și alte câteva regiuni. Desigur, această rețea este doar cea mai cunoscută la nivel mondial, întrucât este strâns legată de SpaceX, însă există și alte astfel de inițiative.

Immarsat, este o altă rețea de acest gen, realizată prin parteneriatul Hughesnet și OneWeb, care va combina rețelele 5G tradiționale cu o rețea de internet prin satelit. De asemenea, Globalstar, o altă rețea de acest gen este un candidat care ar putea fi compatibil cu iPhone 13, întrucât modem-urile Qualcomm X65 sunt deja compatibile cu banda n53 pe care această rețea o folosește.

Cel mai probabil, noile iPhone-uri vor folosi un sistem hibrid, care va combina 5G-ul „GSM” cu rețelele prin satelit. Astfel, telefoanele vor putea primi semnal de rețea și internet chiar și în zone fără turnuri de telefonie, pe rețelele compatibile. Această tehnologie este însă foarte nouă, iar acoperirea semnalului de acest gen este încă foarte limitată.

Printre zvonurile noi despre iPhone 13 este și cel care sugerează că Apple va renunța la versiunea de 256 GB pe modelele Pro. Astfel, iPhone 13 Pro și Pro Max ar putea fi livrate în versiuni 128, 512 și 1 TB, cu mențiunea că cea de 512 GB va fi mai ieftină decât în anii precedenți. Totuși, noile modele de 512 ar putea fi mai scumpe decât cele de 256 din trecut. În China, un iPhone 13 Pro cu 512 GB ar putea costa 10.499 yuan, echivalentul a 1.375 euro. Modelul „mijlociu” din 2020, de 256 GB, costa 9,299 yuan, adică 1.218 euro. De asemenea, noile informații legate de costurile de producție în creștere în cadrul fabricii de procesoare TSMC, sugerează că seria iPhone 13 ar putea crește în preț din cauza costurilor de producție mai mari.

sursa: GSM Arena, Phone Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult