iPhone 13 Pro este mai scump de produs decât Galaxy S21+ de la Samsung

04.10.2021
iPhone 13 Pro este mai scump de produs decât Galaxy S21+ de la Samsung

Conform unui studiu realizat de TechInsights, noul iPhone 13 Pro este mai scump de produs decât modelul anterior, iPhone 12 Pro și chiar decât concurentul său principal, Galaxy S21+, chiar dacă telefoanele sunt disponibile pe piață la un preț similar. Acest lucru ar putea  înseamna că Apple încasează un profit mai mic decât Samsung. Desigur, costurile de producție nu înseamnă doar costul componentelor.

Componentele din iPhone 13 Pro sunt mai scumpe, chiar dacă prețul la raft este similar

Costurile de producție pentru iPhone 13 Pro au crescut în 2021, în special din cauza crizei de semiconductori, care face procesorul Apple A15 Bionic să fie mai scump decât variantele anterioare. Apoi, ecranul OLED de tip LTPO cu frecvență de 120 Hz este mai scump decât cel la 60 Hz de anul trecut, în timp ce și carcasa este acum mai scumpă.

TechInsights a ajuns la concluzia că lista de componente (bill of materials) pentru iPhone 13 Pro de 256 GB ajunge la 570 de dolari americani. Aceasta este o creștere de 21,5 dolari față de generația iPhone 12 Pro de anul trecut, care costa 548,50 dolari. În comparație, Galaxy S21+ de la Samsung, principalul concurent din piață al acestui model, costă 508 dolari.

iphone 13 pro galaxy s21+ bill of materials

Totuși, acest studiu compară doar prețurile de lansare pentru fiecare dintre aceste dispozitive. În timp ce iPhone 13 Pro abia ajunge pe piață, iar prețul său nu va scădea prea curând, cu sezonul de sărbători pe cale să înceapă, Galaxy S21+ este deja disponibil încă din luna ianuarie, timp în care acesta a beneficiat de numeroase oferte de reduceri. Galaxy S21+ urmează de asemenea să fie înlocuit în piață de Galaxy S22+, cel mai probabil în doar câteva luni.

Costul total al unui smartphone este însă costul componentelor (care poate fi negociat între companie și furnizor în funcție de cantitate), adăugat la costul de cercetare și dezvoltare, cât și toate celelalte costuri pentru punerea lor în magazine: distribuție, marketing, etc. Astfel, chiar dacă un iPhone 13 Pro ar costa în componente 570 dolari, costul său de producție ar putea fi semnificativ mai mare la final.

sursa: TechInsights

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult