iPhone 13 review: telefonul Apple pentru „toată lumea”

21.10.2021
iPhone 13 review: telefonul Apple pentru „toată lumea”

iPhone 13 ar putea fi foarte ușor confundat cu modelul 12 de anul trecut dacă este privit de la depărtare și poate chiar și de la o distanță mai mică, dacă nu ești familiarizat cu câteva dintre particularitățile de design ale celor două modele. Dar nici nu ne așteptam la schimbări semnificative la acest capitol, lansarea de după un model cu totul nou fiind mai degrabă echivalentă cu un upgarde de tipul „S” din trecut. Cam așa este și în cazul iPhone 13: un upgrade mic, dar bun.

iPhone 13 este upgrade-ul „S” pe care Apple obișnuia să îl facă: design aproape identic

După cum spuneam la început, iPhone 13 nu schimbă design-ul general care a debutat cu iPhone 12. Modificările sunt minore și aproape imposibil de sesizat cu ochiul liber decât dacă ai ambele telefoane în mână și cauți fiecare element în parte. De exemplu, butoanele de volum și slider-ul pentru modul silențios de pe partea stângă au coborât câțiva milimetri. Sau camerele de pe spate sunt acum dispuse pe diagonală și nu pe verticală, sau notch-ul, elementul cel mai polarizant de design al iPhone-urilor din ultimii 4 ani, este acum puțin mai îngust. Iar difuzorul de apeluri s-a mutat în consecință mai sus, lipit de rama metalică. Cam astea sunt toate modificările.

iPhone 13 top notch

Sigur, lista de specificații spune că telefonul este puțin mai gros și puțin mai greu, dar în realitate acest lucru nu va fi evident. Ce va fi evident însă este faptul că modulul de cameră este semnificativ mai mare, comparabil cu cel de pe iPhone 12 Pro Max de anul trecut, singurul telefon din acea serie care beneficia de modificări semnificative la nivelul senzorilor. Asta pentru că a primit camera principală direct de pe 12 Pro Max, cu toate avantajele sale.

La fel ca în anii precedenți, iPhone 13 este construit din sticlă și aluminiu, iar spatele are o textură lucioasă. După ce am folosit în ultimii doi ani un iPhone 11 Pro Max ca telefon de zi cu zi, pot spune că suprafața lucioasă care atrage imediat amprente nu mă atrage foarte tare, chiar dacă pentru câteva secunde, înainte să atingi telefonul, efectul este foarte plăcut. Nuanța de albastru aleasă pentru acest model mi-a plăcut, însă. Și în continuare sunt un fan al marginilor metalice mate de pe modelele non-Pro, întrucât rămân „curate” și în timpul utilizării. Sigur, aceste „probleme” pot fi rezolvate cu o husă, iar având în vedere costul reparației pentru capacul de pe spate, probabil că majoritatea utilizatorilor vor alege să îți acopere telefonul.

iPhone 13 accessories

Accesoriile nu s-au întors și probabil că nu se vor întoarce niciodată. iPhone 13 include în pachet doar un cablu USB-C to Lightning, care probabil că în curând va fi înlocuit cu un cablu USB-C la ambele capete, conform legislației Uniunii Europene.

Display mai luminos, dar fără funcții noi

La capitolul ecran, Apple nu a investit prea mult efort în dezvoltarea iPhone 13. Sigur, compania spune că este mai luminos cu vreo 200 nits, ajungând acum până pe la 1.000 în utilizare normală. iPhone 12 era deja destul de luminos și nu întâmpina probleme în soare puternic. În conținut HDR, zonele luminoase din cadru se pot aprinde mai puternic acum, deci conținutul va fi mai vibrant. În redare obișnuită, însă, pe conținut SDR probabil că nu va observa nimeni diferențe.

iPhone 13 bottom

Dimensiunile de 6,1” în diagonală asigură că vei ajunge confortabil la tot ecranul, chiar și cu o mână, dar experiența de vizionare pentru clipuri video, filme sau pentru gaming nu este la fel de „imersivă” precum pe telefoanele cu ecrane mai mari. Din fericire, ecranul este destul de bine calibrat și destul de luminos pentru a oferi o experiență de calitate. Păcat că nu are și refresh rate ridicat. Apple a păstrat ecrane la 60 Hz pe modelele inferioare. Chiar și un upgrade la 90 Hz ar fi fost mai mult decât de ajuns pentru a asigura o experiență mai fluidă de utilizare.

iPhone 13 oferă performanță de top, poate chiar prea multă pentru anul 2021

Dar pe iPhone, cei 60 Hz nu au fost niciodată o problemă în trecut. Sigur, simți imediat că un ecran la 90 sau 120 Hz oferă animații mai fluide, dar având simultan un iPhone 13 și un iPhone 13 Pro Max la test, nu pot spune că am simțit lipsa fluidității în utilizare. Animațiile au fost întotdeauna rapide, iar sensibilitatea ecranului la atingere nu a fost niciodată deranjantă. De altfel, experiența de utilizare a fost în mare parte identică pe generația iPhone 13 precum cea de pe iPhone 11 Pro Max-ul pe care îl folosesc de doi ani. Dacă aveați în plan un upgrade de la iPhone 11 la 13, recomandarea mea ar fi să mai așteptați, dacă performanța în plus ar fi motivul principal.

iPhone 13 front

Asta nu înseamnă că noul Apple A15 nu este semnificativ mai puternic decât cipul A13 de acum 2 ani. Cu o arhitectură pe 5nm îmbunătățită și un GPU „upgradat”, Apple A15 poate fi un cip excelent pentru cei care consumă multe jocuri pe telefon, sau pentru cei care editează fotografii sau clipuri video. Totuși, diferențele în practică nu vor fi atât de mari față de generațiile anterioare. Avantajele vor fi evidente abia peste 2-3 ani, când iPhone 13 va oferi în continuare un nivel de performanță ridicat, în timp ce modelele mai vechi vor începe să prezinte întârzieri în deschiderea aplicațiilor și jocurilor mai noi.

Așa cum era de așteptat, testele de performanță pun procesorul Apple A15 din iPhone 13 în top, în aceeași zonă cu Snapdragon 888 în anumite teste și semnificativ mai sus în altele:

Benchmarks

  • AnTuTu: 762.427
  • GeekBench 5 CPU:  Single-Core: 1.741 / 4.665
  • GeekBench 5 Compute: 10.824
  • 3DMark Wild Life Unlimited: 9.644
  • 3DMark Wild Life Extreme Unlimited: 2.211

Autonomia este cel mai mare upgrade

Și dacă upgrade-urile pentru ecran și procesor nu sunt tocmai majore față de generația precedentă, sau chiar peste cel al telefoanelor cu două generații mai vechi, autonomia pe seria iPhone 13 pare să fie cel mai important upgrade dintre toate. Cu baterii mai mari din punct de vedere fizic și un procesor, mai puternic și mai eficient, iPhone 13 reușește să depășească așteptările de autonomie.

Dacă, în trecut, modelele iPhone de bază erau telefoane de o zi, acum acestea pot ajunge la finalul zilei cu jumătate din baterie, sau pe acolo. E greu de declarat acest model drept un telefon de două zile, întrucât contează mult și ce faci cu el, însă, cu utilizare minimă în jocuri video sau alte aplicații „grele”, iPhone 13 ar putea atinge și două zile. 5-7 ore de utilizare cu ecranul pornit sunt însă rezultate foarte bune pentru un telefon cu o baterie de numai 3.240 mAh.

iPhone 13 port

Păcat însă că încărcarea rapidă este destul de lentă, totuși, iar adaptorul de priză nu este inclus în pachet, așa că va trebui fie să ai deja unul de la telefonul mai vechi, sau să cumperi unul separat. Încărcarea wireless este încă destul de lentă, doar prin intermediul încărcătorului MagSafe putând să încarci telefonul la 15W. Desigur, și acela se vinde separat.

iOS 15 vine cu puține noutăți de interfață, dar este un upgrade bun

Odată cu seria iPhone 13, Apple a lansat și iOS 15, care se găsește preinstalat pe noile telefoane. Desigur, am putut folosi acest software pe telefonul personal până acum și trecerea la iPhone 13 nu a evidențiat noutăți. În timp ce Apple a făcut modificări minore la nivelul interfeței, compania a adăugat câteva funcții utile, dar care probabil că nu vor fi folosite de către toți.

De exemplu, Focus Modes permite realizarea de diverse profiluri. Acestea pot fi folosite pentru a crea un profil de muncă, un profil de gaming, un profil de condus și cam pentru orice ce îți dorești, fiecare fiind foarte personalizabil. Poți seta ce aplicații să poată trimite notificări, sau care contacte să te poată suna în fiecare dintre acestea, iar profilurile pot avea propriile pagini de aplicații care se activează sau dezactivează automat. Este practic o versiune „pe steroizi” a modului Do Not Disturb, care putea doar să controleze apelurile și mesajele.

iPhone 13 front center

Alte noutăți ar fi funcțiile AI integrate la nivelul sistemului de operare. De exemplu, cu Live Text, poți selecta textul din orice fotografie, sau poți să salvezi textul de oriunde, folosind aplicația de cameră. Siri poate acum să facă procesarea vocii direct pe telefon pentru anumite comenzi mai simple, făcând interacțiunile mai rapide. Din păcate, comenzile vocale tot nu sunt disponibile în limba română, și nici textul predictiv pe tastatura implicită Apple. Din fericire, există alternative precum Gboard sau SwiftKey. Dictarea în limba română funcționează însă foarte bine de mai mulți ani.

Deși dacă te uiți pe lista de modificări din iOS pe site-ul Apple, pare că este o adevărată revoluție, cam acestea sunt lucrurile importante adăugate. Ar mai fi o schimbare la nivelul Safari, care a mutat bara de adresă din partea de sus a ecranului în partea de jos, așa cum făcea browser-ul Internet Explorer de pe Windows Phone și Windows 10 Mobile în urmă cu mulți ani. M-am obișnuit repede cu ideea, iar avantajul este că bara de adresă devine un soi de bară de multitasking în interiorul browser-ului. Poți să schimbi tab-urile cu un singur swipe spre stânga sau dreapta, sau poți vedea toate tab-urile deschise cu un gest de glisare până la jumătatea ecranului, la fel ca în cazul aplicațiilor.

iPhone 13 back

Restul de noutăți sunt mici modificări la nivelul notificărilor, care în continuare sunt destul de haotice, noutăți prin iMessage, dar în România este greu de crezut că sunt mulți care folosesc activ serviciul de mesagerie Apple, sau schimbări la nivelul Face Time, care, la fel, probabil că nu este foarte folosit, la noi fiind predominante discuțiile pe chat sau video prin Facebook sau WhatsApp.

Pentru a nu mai face o categorie separată pentru securitate și partea audio, vreau doar să menționez că în ciuda dimensiunilor scăzute ale notch-ului, la nivel hardware, camera frontală și sistemul Face ID sunt exact la fel ca anul trecut, cu performanță identică. La fel și difuzoarele, nu par să fie îmbunătățite. De altfel, nici la nivel software, micșorarea notch-ului nu vine cu avantaje. Apple nu a înghesuit alte iconițe în acel spațiu, ci a preferat să le facă pe cele existente cu câțiva pixeli mai mari. Putea fi afișat măcar procentajul bateriei în acel spațiu, dar nu… tot trebuie să tragi în jos de Control Center pentru a vedea asta.

iPhone 13 side left

Apple refolosește pe 13 camera de pe modelul iPhone 12 Pro Max de anul trecut

În timp ce iPhone 13 pare să fie un upgrade minor, atunci când vine vorba despre camera foto, acesta reprezintă un salt important față de iPhone 11 sau 12. Asta pentru că folosește acel senzor de pe iPhone 12 Pro Max pentru camera principală. Vorbim despre un senzor de 12 megapixeli cu stabilizare pe senzor, nu pe obiectiv, așa cum oferă toate celelalte telefoane cu stabilizare optică. Rezultatele, în special în lumină slabă sunt mult îmbunătățite, cât și în timpul filmărilor.

iPhone 13 back camera

Camera ultra-wide, însă, nu primește îmbunătățiri. Vorbim despre aceeași cameră de 12 megapixeli fără focalizare automată, bună în lumină puternică, dar inferioară altor soluții folosite de concurenți din gama high-end. Aceasta nu primește funcții noi, așa cum se întâmplă pe modelele Pro, din păcate.

Foto zi

Totuși, rezultatele foto sunt în continuare foarte bune. Fotografiile de pe iPhone 12 Pro Max de anul trecut au fost la un nivel înalt, iar iPhone 13 oferă exact același nivel de calitate, minus camera cu zoom, care nu există fizic. Cadrele au un contrast puternic și captează multe detalii, iar în fotografii de la distanță mică apare și un efect bokeh natural, fără necesitatea utilizării modului portret.

În lumină slabă, modul nocturn scade timpul de expunere la 1 sau 2 secunde, de obicei, iar stabilizarea pe senzor asigură că vei realiza mai puține cadre mișcate în lumină slabă. Camera ultrawide e însă slabă spre foarte slabă pe timp de noapte, o problemă pe care Apple o are de vreo 3 generații, deja pe telefoanele de bază.

Foto noapte

Singura capabilitate cu adevărat nouă de pe iPhone 13 este Cinematic Mode, un nou mod de filmare, care poate fi tradus în „mod portret pentru video”. Samsung a încercat să implementeze ceva similar în trecut, dar rezultatele la acel moment erau destul de slabe. Soluția Apple este destul de performantă în comparație, însă nu perfectă. Decuparea personajelor este decentă, dar anumite elemente precum firele de păr pot fi „blurate” eronat, ceva ce nu se întâmplă întotdeauna și pe modul foto. Apoi, anumite elemente nu sunt bine decupate, însă trebuie să ținem minte că decupajul se întâmplă de 30 de ori pe secundă la rezoluție 1080p, în timp real.

Modul Cinematic permite însă niște rezultate destul de bune, având în vedere că este o tehnologie la prima generație și cu siguranță vom vedea îmbunătățiri de-a lungul timpului prin actualizări software și procesoare și camere mai performante pe generațiile următoare. Pentru câteva clipuri rapide sau amuzante pe social media, calitatea este destul de bună, iar focalizarea destul de corectă atunci când sunt mai multe persoane în cadru și dorești să schimbi de pe unul pe celălalt. Iar dacă ai ratat focalizarea „perfectă”, ai chiar și posibilitatea de a schimba focalizarea pe clipurile „cinematice” după înregistrare.

Momentan aceasta este o unealtă cam „de jucărie”, dar în viitor se poate transforma în ceva cu adevărat impresionant și util.

Concluzii

iPhone 13 va rămâne probabil modelul „pentru toată lumea”. Are dimensiuni bune, fiind la limita dintre telefoanele compacte (precum modelul Mini) și cele mari (Pro Max), nu este greu și găzduiește hardware performant, chiar dacă nu cel mai puternic disponibil în gamă. Prețul său este mai mare decât cel al altor dispozitive comparabile cu Android, dar pentru cei care vin de la un alt iPhone și doresc să rămână în ecosistem, acesta este probabil cea mai bună alegere de upgrade de la unul dintre modelele mai vechi.

Cei care au acum un iPhone 7, 8, X sau chiar XR vor simti probabil cel mai mare upgrade pe toate planurile. Ba chiar aș putea spune că este un model bun și pentru cei care nu au mai avut niciodată un iPhone și ar dori să încerce experiența iOS. Chiar dacă iPhone SE este mai ieftin, acela oferă o experiență învechită, cu ecran mic și buton home, în timp ce iPhone 13 Mini este prea mic pentru realitățile din 2021 în materie de consum de conținut pe telefon.

Autonomia și camera foto cu performanța de pe „flagship”-ul de anul trecut sunt punctele sale forte, chiar dacă Apple a îmbunătățit cam tot ce se putea îmbunătăți în limitele acestor niveluri de preț și performanță. Cu siguranță iPhone 13 nu este un telefon „perfect”, iar cei care vor toate noutățile vor trebui să se îndrepte anul acesta către modelele „Pro”. Totuși, cei care aleg iPhone 13 nu primesc în niciun caz un produs slab, mai ales că modelul de bază oferă acum dublul stocării din trecut, la 128 GB și exact același preț.

iPhone 13 ne-a fost oferit spre testare de către iStyle, Premium Reseller Apple în România.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult