Uniunea Europeană respinge argumentele Apple, cum că trecerea la USB-C va înăbuși inovația

15.10.2021
Uniunea Europeană respinge argumentele Apple, cum că trecerea la USB-C va înăbuși inovația

Afectând în mod aproape exclusiv interesele Apple, Uniunea Europeană va continua cu inițiativa pentru susținerea USB-C, în rolul de port standard pentru conectarea și încărcarea dispozitivelor mobile.

Măsura nu va afecta în niciun fel producătorii de telefoane și tablete cu Android, vasta majoritate a acestora folosind deja USB-C ca interfață de conectare. În schimb, Apple are de pierdut un business foarte profitabil construit în jurul furnizării de accesorii iPhone originale, pe care producătorii nu le puteau pune legal în vânzare fără a vira sume importante de bani în direcția companiei americane. Spre exemplu, pentru folosirea portului Lightning.

În schimb, USB-C este un format universal pentru care Apple nu poate emite pretenții financiare. Cu siguranță, compania americană va găsi alte modalități pentru a face profit de pe urma accesoriilor iPhone puse în vânzare de terțe companii, însă pretențiile financiare emise vor fi mai dificil de justificat și puse în aplicare.

Potrivit deciziei publicate de autoritățile UE, trecerea la un port comun de încărcare nu poate înăbuși inovația, producătorii OEM având libertate deplină în ce privește dezvoltarea de accesorii pentru dispozitive mobile.

În prezent, doar Apple folosește un conector proprietar pentru oferta smartphone, în timp ce majoritatea iPad-urilor și sistemele MacBook au migrat deja la USB-C, fără a pierde nimic pe partea de funcționalitate sau designul carcasei.

În tabăra competiției, portul USB-C este folosit deja în moduri care forțează limitele imaginației, conectorul de foarte mici dimensiuni transmițând puteri de până la 120W pentru încărcarea telefoanelor Xiaomi.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult