iPhone 15 ar putea fi livrat cu USB-C, chiar dacă Apple n-ar fi încă obligată să treacă la acest standard

10.10.2022
iPhone 15 ar putea fi livrat cu USB-C, chiar dacă Apple n-ar fi încă obligată să treacă la acest standard

Uniunea Europeană a adoptat legea care impune standardul USB-C pentru încărcarea dispozitivelor electronice, însă Apple ar putea să nu fie obligată legal să facă tranziția decât peste minimum doi ani, dacă nu mai mult. Se pare însă că Apple se pregătea de ceva vreme deja pentru acest moment, iar încă de anul viitor, cu iPhone 15, am putea primi o serie de smartphone-uri și accesorii pentru acestea, toate cu mufe USB-C.

iPhone 15 și accesoriile care folosesc Lightning în prezent ar putea adopta USB-C în 2023

Mark Gurman, redactor Bloomberg bine conectat la surse cu informații din cadrul Apple, a scris în newsletter-ul său PowerOn că se așteaptă ca tranziția să înceapă încă de anul viitor, chiar dacă legea europeană va intra în vigoare abia în 2024, iar Apple ar putea amâna adopția încă doi ani, conform perioadei de grație. Astfel, Apple ar putea lansa abia iPhone 17 cu USB-C, dacă și-ar dori să facă asta.

Totuși, primul pas va fi făcut în primăvara anului viitor, spune Gurman. Apple ar putea lansa în prima parte a anului noi modele iMac M2 și probabil mult așteptatul Mac Pro cu procesoare Apple Silicon. Astfel, aceasta ar putea fi un moment bun pentru a începe renunțarea la Lightning pe câteva dintre accesoriile desktop, precum Magic Keyboard, Magic Mouse și Magic Trackpad. Toate aceste dispozitive se încarcă de la același cablu precum iPhone-ul.

Apoi, Apple ar putea continua cu iPhone 15 în toamnă, care ar putea veni și cu o serie de accesorii noi. Vorbim atât despre cablul din pachet, care ar fi USB-C la ambele capete, cât și despre căștile AirPods (inclusiv noul model AirPods Pro 2), căștile cu fir EarPods și restul de adaptoare Lightning pe care le vinde.

Apple deja se pregătește de un viitor „wireless”

Se pare că Apple a început teste cu iPhone-uri cu USB-C încă de anul acesta, fiind realizate prototipuri de iPhone 14 cu această mufă, însă abia în 2023 vor intra și în producție, cel mai devreme.

Există în continuare teoria că Apple ar putea accelera planurile pentru lansarea telefonului fără porturi fizice acum că va trebui să renunțe la Lightning. Legislația UE nu acoperă dispozitive care nu se încarcă de la un cablu, iar tehnologia wireless ar putea fi adoptată de companie ca standard unic pentru încărcare. Astfel, Apple ar avea în continuare un anume control asupra pieței de accesorii, fiind necesare licențe Made for iPhone și compatibilitate software explicită pentru a folosi standardul magnetic MagSafe.

sursa: Bloomberg

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult